Home
spacer spacer spacer spacer
spacer
Send artiklen til en venUdskriv siden 
 

FORUM om køn, etnicitet og kultur

 

FORUM har siden 1990'erne bragt artikler om etnicitet, køn og kultur. Se oversigten her.

 

De undertrykte og de frigjorte
Danske nyhedsmedier tolker tørklæder som en dobbelt undertrykkende mekanisme. Dels bliver det en direkte årsag til arbejdsløshed blandt minoritetskvinder, og dels ser medierne tildækning som et problem, fordi kvindelig nøgenhed er et udtryk for frigørelse i Danmark. Det konkluderer medieforsker Rikke Andreassen, som har analyseret nyhedsmediers beskrivelser af minoritetskvinder og tørklæder fra 1980'erne og frem til i dag.
Af Rikke Andreassen (19.12.2007)

Slørenes grammatik
Det muslimske slør har været et centralt felt for magt og modstand gennem historien. Kolonimagternes slørafbrændinger og tvungne af-sløringer af kvinder gjorde det til et modstandssymbol. Siden har forbud mod - såvel som påbud om - slør været våben i kampen om at definere nation, modernitet og frihed. Men kvinders stemmer forsvinder ofte i konfrontationen mellem dem, der hævder at forsvare kvinders interesser.
Af Edda Manga (19.12.2007)

Ikke gennemsnitlig nok til dansk politik
En kvindelig kineser på 50 år passer hverken ind i prototypen på en politiker, en dansker eller en indvandrer. Og hun kan godt droppe en karriere i landspolitik for Venstre, for Danmarks liberale parti er for hvide mænd under 40 år. Det mener den københavnske politiker Heidi Wang, der forgæves har forsøgt at blive folketingskandidat efter mange år som ”præmieindvandrer” i Venstre.
Af Ulrikke Moustgaard (31.5.2007)

Udvandring giver kvinder magt
Klicheen om indvandrerkvinden, der er blevet familiesammenført og lever på mandens nåde, trænger til at blive nuanceret. Kvinder rejser i stigende grad ud på eget initiativ for at forsørge deres familie eller skabe sig en bedre tilværelse. Og de sender ikke kun penge hjem, men er også med til at skabe nye opfattelser af kvinders muligheder i hjemlandet.
Af Birthe Pedersen (10.11.2006)

At navigere et eksil i Paris
Hvordan kan en iransk kvinde, der flytter til Paris, lære at være fransk? Med breve til den franske oplysningsfilosof Montesquieu undersøger den kontroversielle forfatter Chahdortt Djavann - kendt fra bøgerne 'Ned med slørene!' og 'Hvad tænker Allah om Europa' - nutidens Frankrig i romanen 'Comment peut-on être francais?' FORUM anmelder.
Af Helle Merete Brix (18.5.2006)

Etnicitet bliver skæbne for mønsterbryderen Yasemin
Der er grund til at juble, når en af Danmarks mest læste forfattere giver det multietniske samfund en stemme, som Hanne-Vibeke Holst har gjort i sin seneste roman Kongemordet med figuren Yasemin. Men selvom stereotypierne ved figuren er fjernet på overfladen, bliver de alligevel lukket ind ad bagvejen, mener Güzel Turan i sin kommentar til den netop udkomne bog.
Af Güzel Turan (2.12.2005)

Marokkos kvinder i front
De seneste år har kvinders rettigheder stået højt på dagsordenen i Marokko, hvor en ny familielov er ved at blive implementeret. Loven er begyndelsen på en kulturrevolution og et fundamentalt brud med fortidens kvindesyn, siger en af Marokkos førende kvindesagsforkæmpere juristen Latifa Jbabdi. Forum tager temperaturen et år efter lovens vedtagelse
Af Karin Bergquist (24.2.2005)

Minoritet inden for en minoritet
At springe ud over for sin familie kan være vanskeligt for de fleste bøsser og lesbiske. Endnu vanskeligere kan det være, hvis man også har flygtninge-/indvandrerbaggrund. En konference i Sverige har taget temperaturen på homoseksualitet og etnicitet ved at fokusere på æresbegrebet og vold. En svensk forsker advarer dog mod at tro, at undertrykkelse og vold mod homoseksuelle unge er noget, der kun sker i minoritetsfamilier
Af Ulrikke Moustgaard (24.2.2005)

Unge minoritetskvinder mobiliserer
Unge kvinder med minoritetsbaggrund bruger deres valgret mere end deres jævnaldrende dansk-danske kvinder, og de er også meget engagerede i egne kvindegrupper med en politisk og kønspolitisk dagsorden, påviser professor Lise Togeby i ny bog. Togebys mål som forsker er at levere konkret viden på et område, hvor gisninger, fordomme og formodninger i høj grad ligger til grund for holdninger ikke mindst i den politiske debat.
Af Lisbet Holst (28.2.2003)

Kan migranter blive medborgere?
Halvdelden af alle migranter er kvinder, men hvad ved vi egentlig om disse kvinder?Kvinder, Køn & Forsknings tema om Migration og medborgerskab viser, at både køn, sociale faktorer, klasse, magtforhold og meget mere spiller en vigtig rolle for kvindernes muligheder i deres nye land. Deres etnicitet er ikke altafgørende.
Af Marianne Holm Pedersen (28.2.2003)

Sisters are doing it for themselves
I Frankrig er kvinder med indvandrerbaggrund gået sammen om at bekæmpe tvang, mandschauvinisme og vold mod kvinder i de socialt belastede kvarterer, hvor samfundets marginalisering fremelsker fundamentalisme. De er feminister og trætte af, at andre taler på deres vegne og vil ikke tages til indtægt for at forstærke klicheerne og stereotyperne om muslimske mænd.
Af Birthe Pedersen (31.5.2002)

Man slår da kvinder
Når svenske mænd slår kvinder, forklares det med teorierne, "Testoteronmanden", "Den aggressive mand" og "Den syge mand", men det er blot videnskabelige undskyldninger for mænds vold mod kvinder, mener Inger Lövkrona, professor i etnologi ved Lunds Universitet. Når svenske indvandrermænd slår, bliver kultur derimod hentet frem som eneste årsagsforklaring, og de tre andre teorier tilsidesat.
Af Anne-Mette Klausen (15.5.2002)

Pigefestival fejrer et mangfoldigt pigeliv
Årets Pigefestival pirkede til opfattelsen af minoritetspiger som tynget af problemer med tørklæder og tvangsægteskaber. Piger fra pigeklubber i hele landet mødtes for at danse, feste og snakke sammen.
Af Charlotte Wienmann Jensen (22.3.2002)

Det sidste ord er ikke sagt
Professor dr. jur. Kirsten Ketscher forsker i spændingsfeltet mellem religionsfrihed og kvinders grundrettigheder - og samtidig holder hun et skarpt øje med FN's Kvindekonvention, som et justitsministerielt udvalg kalder for "speciel" til at inkorporere i dansk ret.
Af Annette Bjørg Koeller (21.1.2002)

Drengedominans i skolegården
Helt ned til 11-årige drenge betragter jævnaldrende piger som sexobjekter og tjenende ånder. Nyere fransk forskning viser, at en hårrejsende chauvinisme breder sig i den generation, som er vokset op med ligestilling som politisk og social norm. Feminisme er et skældsord, og gruppevoldtægt er ikke en sjældenhed. Rapport fra en kultur med rod i belastede forstæder, men som måske er ved at blive både "mainstream" og trendy, hvilket modereklamer bl.a. tyder på.
Af Birthe Pedersen (21.12.2001)

Klubber for minoritetspiger i krise
Lederne af de særlige fritidsklubber for etniske minoritetspiger må gå en omvej for at lokke pigerne inden for døren. Forældrene skal inddrages, men det tager tid, og nu er opbakningen ved at smuldre i kommunerne. "Er vi nødt til at lave noget kriminalitet for at få nogle projekter", lyder det ind imellem fra pigerne.
Af Annette Bjørg Koeller (15.10.2001)

Talebans fald er ikke nok for kvinderne
Taleban-styrets mulige fald er langt fra en garanti for, at kvinders rettigheder atter vil blive respekteret i Afghanistan. Pakistan står bl.a. bag de grusomt diskriminerende tilstande, der hersker i landet. Det mener aktivist og eksil-afghaner Shoukria Haidar, formand for den internationale Negar sammenslutning, der kæmper for afghanske kvinders rettigheder og indflydelse. Birthe Pedersen har mødt hende i Frankrig, hvor hun bor.
Af Birthe Pedersen i Lyon (12.10.2201)

Tørklæde-tvang betyder mindre
Irans unge kvinder er utålmodige efter forandring. De har indtaget universiteterne - nu vil de have plads på arbejdsmarkedet. Også demokrati, ytringsfrihed og bedre økonomi er presserende ønsker. På en rejse til Iran denne sommer blev journalist Ulla Skovsbøl inviteret indenfor hos et par af landets forandringsparate kvinder.
Af Ulla Skovsbøl, journalist DR Vejle (4.9.2001)

Ikke et ord om multikulturalisme
Romanen Hvide tænder portrætterer med næsvis humor livet i det moderne London på tværs af køn, klasse og etnicitet.
Af Gunhild Riske, FORUMredaktør (8.3.2001)

Hvor skal ægteskabet stå?
Den offentlige debat i Skandinavien er ikke god til at skelne mellem tvangsægteskaber og arrangerede ægteskaber. Det stigmatiserer de unge piger med anden etnisk baggrund, som ikke føler sig hjemme i tvangsdebatten, siger den norske forsker Anja Bredal.
Af Annette Bjørg Koeller (20.7.2001)

Asiatiske stereotyper opløses på film
Mens kvindelige helte med en hurtig hånd og lynende øjne siden 1960'erne har svunget sværdet i diverse Hong Kong film, er det først nu, at asiatiske kvinder for alvor har fået flere strenge at spille på i Hollywood. Skuespillere som Michelle Yeoh, Lucy Liu og Maggie Cheung er med til at bryde Vestens stereotype billede af den asiatiske kvinde som eksotisk, underdanig og seksuelt tilgængelig.
Af Tanja Richter (20.7.2001)

Drop sangen om undertrykkelse
Man kan sagtens være både feminist og muslim - hvorfor prøver kvinder i vesten ikke at åbne op for det, i stedet for at stemple os som undertrykte, spørger dr. Huma Haque, der er i færd med at genlæse koranen ud fra et feministisk syn.
Af Gunhild Riske (28.9.2000)

Spændende tider for Marokkanske kvinder
Koranen er referenceramme for hele Marokkos kvindebevægelse, men fløjene er helt uenige om, hvorvidt første prioritet skal være f.eks. skilsmisselove eller fattigdom og analfabetisme.
Af Birthe Pedersen (28.9.2000)

Brev fra en indvandrermor
Skader danske Birthe den franske nation ved at lade sine børn i Frankrig synge Pippi Langstrømpe på dansk? En indvandrermor reflekterer over kultur og hierarkier i et brev til indenrigsminister Karen Jespersen, der er bekymret over modersmålsundervisning.
Af Birthe Pedersen (29.11.2000)

Den destruktive myte om indvandrerpiger
Med vores velmenende opfordringer til indvandrerdøtrene om at frigøre sig - underforstået af deres egen undertrykkende kultur - fører vi ikke kvindekamp. Vi øver vold, mener den franske sociolog Nacira Guénif Souilamas i en doktorafhandling, som gør op med myten om indvandrerdøtrenes splittelse mellem to kulturer. Hun ser dem i stedet som ofre for en tredimensionel undertrykkelse som kvinder, som unge og som underklasse.
Af Birthe Pedersen (31.10.2000)

Når vi opfinder de andre
Orientalisme er temaet i seneste nummer af Kvinder, Køn & Forskning - og tankegangen bag begrebet kan spores i dagens indvandrer- og kønsdebat og påvirker den måde, "vi" opfatter "de andre" på. FORUM anmelder.
Af Gunhild Riske (31.10.2000)

Ikoner på hovedet
Udstillingen Ekbátana? leger humoristisk og udfordrende med ikoner og løfter på vestens mentale slør over for Orienten
Af Gunhild Riske (4.9.2000)

Nyfeminister disk'et på danskheden
Diskussionen om danskhed har nu nået så absurde højdepunkter, at man i en svensk avis kan læse om en gammel dansk rødstrømpe, der mener at to danske nyfeminister ikke er danske nok til at kritisere ligestillingsdebatten i Danmark.
Af Annette Nielsen (24.8.2000)

Dansk identitet under opbygning
Hvordan ligestilling bruges til at opfinde en særlig danskhed.
Af Gunhild Riske (6.7.2000)

Vesten har ikke eneret på filosofisk tænkning
I Vesten er tiden linær, mens den i Indien er cyklisk, lyder en gammel indgroet myte. FORUM har talt med forskningslektor Anindita Niyogi Balslev, som i mange år har beskæftiget sig med tid og bevidsthed i indiske og vestlige filosofiske traditioner og med at komme sådanne skrøner til livs.
Af Annette Nielsen (5.6.2000)

Kultur - et skalkeskjul for fremmedhad
I hele Europa er kultur blevet gjort centralt i debatten om indvandring - det er ikke tilfældigt. Med påstanden om, at kulturelle forskelle forhindrer flygtninge og indvandrere i at tilpasse sig de vestlige samfund, er det lykkedes det yderste højre at forklæde fremmedhadet som et acceptabelt synspunkt. Og kvinderne er særligt modtagelige for denne propaganda, mener den franske politolog Nonna Mayer.
Af Birthe Pedersen (23.3.2000)

Transnationale migranter og forskere
Globalisering er tidens slagord og én side af fænomenet er den transnationale migration på tværs af landegrænser. Men har bevægeligheden gjort det at høre til et sted ligegyldigt? FORUM har talt med seniorforsker Ninna Nyberg Sørensen, som i årevis har forsket i migranters mange globale netværk fra Caribien til New York og Madrid. Netværk, der som oftest ignoreres, når der skal skabes udviklingspolitik. En klassefest på Bornholm satte gang i reflektionerne over hendes eget forhold til sted og stedbundethed.
Af Gunhild Riske (23.2.2000)

Dagbogsblade: Robina Hood fra Teheran
På opfordring af FORUM har den iranske journalist og forfatter Parvin Ardalan skrevet dagbogsblade fra sit liv i Teheran. Her er hendes meget personlige beretning om et moderne kvindeliv i dagens Iran.
Af Parvin Ardalan (9.2.2000)

I kulturens vold
Kultur er blevet den centrale forklaring i den politiske debat om indvandring. Stik imod fakta bliver kultur opfattet som noget nærmest biologisk og uforanderligt. Det har alvorlige konsekvenser, mener forsker.
Af Gunhild Riske (18.1.2000)

På konditori i Beirut
En kommentage fra Libanons hovedstad som efter årtier i borgerkrigens greb er fyldt med energi.
Af Gunhild Riske (13.10.1999)

Kulturpendlere: De nye danskere
Når debatten i Danmark går på indvandrere og nye danskere, er det som regel de store klichéer, der står på dagsordenen: "De unge er splittet mellem to kulturer og kan slet ikke finde ud af det" - "alle indvandrere er kriminelle". Antropolog Yvonne Mørck forsøger at skære igennem nogle af de firkantede opfattelser i sin bog "Bindestregs-Danskere. Fortællinger om køn, generationer og etnicitet", der går bag om mange af de fastlåste forestillinger.
Af Gunhild Riske (1.10.1999)

Islamisk aktivisme skal forbedre skæve kønsforhold
Flere og flere kvinder i den arabiske verden bliver mobiliseret i islams navn. Deres aktiviteter kobler islam, demokrati, uddannelse og selvværd - spiren til en ny folkelig bevægelse?
Af Connie Carøe Christiansen (27.8.1999)

Kærligt puf til tabuer
For den indiske skuespiller og politiker Shabana Azmi er den kontroversielle indiske film Fire først og fremmest en film, der stiller spørgsmålstegn ved det indiske samfunds snærende og kønsdiskriminerende familiestruktur.
Af Lisbet Holst (15.7.1999)

Den nye frimodighed
Der er bevægelse i forholdet mellem kønnene i Iran - status efter 20 år med islamisk præstestyre.
Af Peter Seeberg (18.6.1999)

Villige kinadukker og lydige geishaer
Om at blive indskrevet i den vestlige verdens kliche-fantasier om asiatiske kvinder.
Af Lene Myong Petersen (27.5.1999)

Til Tyrkistan med turbodrop
Nogle tanker om magtfulde myter og orienten i Tivoli.
Af Anne Stadil (15.7.1999)

Kvinder på kanten i Ægyptens Las Vegas
Om hustyranner, kødånde og andre sørgmuntre trængsler i Ægyptens musikbranche.
Af Anne Stadil (26.2.1999)

Et tvetydigt symbol
Interview med Hanifa Cherifi, den officielle franske mægler i tvister om muslimske pigers brug af tørklæde.
Af Birthe Pedersen (2.2.1999)

Sløret eller kisten
De algeriske kvinder sidder i en knibtang mellem de radikale islamisters blodige terror og militærstyrets repression.
Af Birthe Pedersen (21.12.1998)

En post-orientalsk zapper i Istanbul
Anna Rebecca Kledal har for nylig været i Istanbul for at foretage research om vestens møde med orienten i det 19. århundrede. Hun blev syg, og selvordinerede derfor en gang tv-zapning på de tyrkiske kanaler, som flyder over med musikvideoer
Af Anna Rebecca Kledal (4.12.1998)

 
 
KVINFO · Christians Brygge 3 · 1219 København K Tlf: 33 13 50 88 · Fax: 33 14 11 56 · E-mail: kvinfo@kvinfo.dk