Home
spacer spacer spacer spacer
spacer
Send artiklen til en venUdskriv siden 
 

Kronprinsessernes profiler

 

Kort om socialdemokratiets 'kronprinsesser' - Pia Gjellerup, Helle Thorning-Schmidt, Pernille Blach Hansen, Lotte Bundsgaard og Mette Frederiksen

 
Pia Gjellerup, 43 år, folketingsmedlem siden 1987. Var i den tidligere regering finansminister, erhvervsminister og justitsminister, foruden gruppeformand, formand for Folketingets Skatteudvalg. Er nu finanspolitisk ordfører. Før karrieren i Folketinget var hun formand for DSU, Frederiksberg afdelingen og medlem af Frederiksbergs Kommunalbestyrelse.
Pia Gjellerup er uddannet cand. jur. og blev i 1990 advokat. Hun er opstillet i Frederiksberg kredsen, hvor hun ved seneste valg fik 6079 personlige stemmer.

Helle Thorning-Schmidt, 35 år, blev nyvalgt til Europa-Parlamentet i 1999. Hun er medlem af Parlamentets udvalg om Beskæftigelse og Sociale anliggende, stedfortræder i udvalget om Konstitutionelle Anliggender og suppleant i Konventet til EU's fremtid. Derudover erhun bl.a. medlem af Socialdemokratiets Europaudvalg, Miljøudvalg og Udenrigs- og sikkerhedspolitisk udvalg og talskvinde for Nyt Europa.
Hun er uddannet cand.scient.pol og har en mastergrad fra Europa-kollegiet i Brügge. Har været ansat som international konsulent hos LO og arbejdede i tre år som sekretariatsleder for socialdemokraterne i EU.
Helle Thorning-Schmidt fik 22.890 personlige stemmer og sprang dermed tre pladser frem på listen, hvilket betød, at John Iversen, der stillede op til genvalg, måtte vinke farvel til Parlamentet.

Pernille Blach Hansen, 28 år, folketingsmedlem siden 1998. Hun bestred posten som Socialdemokratiets politiske ordfører fra 2000-2001. Hun er bl.a. miljøpolitisk ordfører, næstformand i folketingsgruppen, medlem af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg, medlem af Forskningsudvalget og stedfortræder i en række udvalg.
Hun er uddannet cand.scient.pol. og studerede under uddannelsen på University of Leicester i Storbritannien. Har et års erhvervserfaring som praktikant ved Amtsrådsforeningens kontor i Bruxelles. Den politiske karriere startede, da hun blev medlem af DSU i 1993.
Opstillet i Viborgkredsen fik Pernille Blach Hansen 28.270 personlige stemmer ved det seneste valg. Hun var opstillet med fire mænd, hvor 4692 personlige stemmer tilløb den der kom tættest på Pernille Blach Hansen.

Lotte Bundsgaard, 29 år, folketingsmedlem siden 1998. Netop valgt som en af to næstformænd i Socialdemokratiet. Hun var i den tidligere regering by-og boligminister og minister for ligestilling, 2000-2001. Har været forsvarspolitisk ordfører. Meldte sig ind i 1988 ind i DSU, hvor hun siden blev næstformand og formand for DSU, Odense.
Er uddannet folkeskolelærer. Har i to år arbejdet som lærer på Humlehaveskole ved Odense.
Lotte Bundgaard er opstillet i den fynske Otterupkreds, hvor hun ved sidste valg fik 18.860 personlige stemmer og dermed toppede sin liste.

Mette Frederiksen, 24 år, folketingsmedlem siden 2001. Netop valgt til posten som kulturordfører. Har været medlem af DSU siden hun var 15 år. Her har hun siddet i hovedbestyrelsen, forretningsudvalget og været amtsformand i Nordjylland. Hun har desuden været næstformand i Dansk Ungdoms Fællesråd.
Har læst samfundsfag i godt tre år ved Aalborg Universitet.
Mette Frederiksen blev nyvalgt til folketinget med 5002 personlige stemmer i Ballerupkredsen ved seneste valg.
Hun har netop modtaget Nina Bang-prisen den 12.9.2002

De personlige stemmetal kan ikke sammenlignes, da der kan være stor forskel på vælgerantallet i de enkelte kredse.

Anne-Mette Klausen er freelance journalist og skriver regelmæssigt for FORUM.
 
KVINFO · Christians Brygge 3 · 1219 København K Tlf: 33 13 50 88 · Fax: 33 14 11 56 · E-mail: kvinfo@kvinfo.dk