Home
spacer spacer spacer spacer
spacer
Send artiklen til en venUdskriv siden 
 

Fædrenes legeplads

 

Fars legestue på Nørrebro er et privat initiativ for fædre, der går alene hjemme med deres børn. Omkring 20 fædre mødes hver tirsdag sammen med lige så mange børn til fælles leg.

 
 
FORUM/5.12.2002 Jens på 10 måneder suser ned ad en plastikmadras og bryder ud i et stort grin. En af de andre fædre holder godt fast i ham. 11 måneder gamle Feline skubber en stor rød plastikbil rundt på gulvet sammen med en kammerat og er lige ved at køre ind i sin far.

På gulvet i den gamle gymnastiksal er der spredt lilla gymnastikmåtter og legetøj ud. Fædrene leger afslappede med deres egne børn og de børn, der nu lige stikker hovedet forbi.

Vi er på besøg i Fars legestue på Nørrebro. Her mødes omkring 20 fædre og lige så mange småbørn hver tirsdag. Fædrene har én ting til fælles. De går alene hjemme med deres børn.
Jakob er Felines far, og han er glad for, at det kun er fædre, der kommer. Faktisk er mor kun velkommen, når far er med. Derfor kan fædrene tale frit om ting, som mødrene synes er selvfølgeligheder.
- Det betyder meget, fordi alle kommer lidt urutinerede. Folk kommer med børn fra 9 måneders-alderen og op, og da har mødrene jo gået hjemme længe, siger Jakob.

Han får fuld opbakning fra sin navnebror Jacob, som er en af fædrene på de lilla måtter. Han er far til Jens og har gået hjemme i en måned. Derfor har han også kun været i Legestuen tre gange, men han er allerede overbevist.
- Her er en dejlig kemi. Det er ligesom efter fodbold. Det var noget af det første, jeg lagde mærke til, da jeg kom her, siger den 27-årige nyuddannede magister.


Som en nødløsning kunne han nok have valgt en mødregruppe, men han tror, der ville være mange barrierer, han skulle overvinde. Mødre snakker meget mere. Mænd tager det mere roligt.
Jacob er ikke officielt på orlov, men er faktisk arbejdsløs. Efter at have søgt flere jobs valgte han at hygge sig med Jens, mens han venter på et gymnasiejob efter sommerferien. Var jobbet kommet, havde han taget det, men nu ville han ikke have undværet oplevelserne med Jens.
- Jeg skrev speciale før sommerferien, og da følte jeg mig lidt på sidelinjen. Nu er jeg kommet ind i kampen igen. Det er vigtigt for mig at lære ham at kende, men også at han lærer mig at kende, siger han.

Men selvom fædrenes legestue er en succes blandt fædrene, er det børnene, der er i fokus. Hver tirsdag klokken 13.00 bliver gyngen hængt op i den gamle gymnastiksal og et stofrør til at kravle igennem spredt ud. Ungerne boltrer sig og lægger ikke mærke til fugten på væggen. Derimod nyder de biler, larver og bolde, og de andre børn er da også meget sjove. Men når man er mindre end et år, er det jo én selv, det handler om.

Fædrene synes nu godt om at få noget voksenkontakt. Det er i Legestuen, at Felines far har mødt Sune og Thomas, som han går til babysvømning med. De tre mænd gør meget ud af at komme ud af huset med deres børn.

I legestuen udnytter Sune det store rum til at give sønnen Tobias en ordentlig løbetur. Tobias har slet ikke tid til snak, så Sune indvilger i lige at løbe ham træt først.
- Jeg har kedet mig lidt, indtil jeg fandt ud af, at legestuen var her, siger Sune, der er fysioterapeut og snart har gået hjemme med Tobias i et halvt år. Han tror, det har været godt for Tobias at blive passet hjemme så længe og vil ikke tøve med at gøre det igen, når de skal have barn næste gang.
- Det er vældig lækkert, men også hårdt. Man bliver sgu træt, siger faren, som har fået stor forståelse for, at hans kone ikke altid nåede at vaske op og gøre rent, mens hun gik hjemme på barsel.

Mens vi snakker, stikker Felines far hovedet ind og siger farvel, før han smutter ud i efteråret med en babytaske over skulderen. Som den naturligste ting i verden.

Inger Cecilie Helbo og Nina Møller er journaliststuderende ved Syddansk Universitet.

Alle artikler i TEMA-pakken:

Nordisk forskning, lovgivning, politik og penge

 • Danmark går enegang på barsel
 • Det politiske spil bag barselsorloven
 • De radikale barsler med en fond
 • Ligestillingsministeren: Mændene lyver


  Konsekvenser for familie, parforhold og maskulinitet
 • Ligestillingen der gik på orlov
 • Maskulinitet under forandring
 • Fædrenes legeplads
 • Fra drengerøv til voksen


  Forhandlinger med arbejdspladsen
 • Du kan da bare fyre mig
 • Et truende mønstereksempel
 • Orlov fremmer karrieren 
 •  

   
  Læs mere
  Test din viden om barsel med FORUMs
  Barsels Quiz

  Aktive Fædre
  KVINFO · Christians Brygge 3 · 1219 København K Tlf: 33 13 50 88 · Fax: 33 14 11 56 · E-mail: kvinfo@kvinfo.dk