Home
spacer spacer spacer spacer
spacer
Send artiklen til en venUdskriv siden 
 

Et truende mønstereksempel

 

Nyhedsvært på TV2, Mikael Kamber, var tilbage i stolen i juni efter et halvt års barselsorlov og gled nemt ind i jobbet igen. Efter orloven har han ikke alene fået et nært forhold til sin datter men er også blevet bedre til at prioritere, hvad der er vigtigt for ham, både i familien og på arbejdet

 
 
FORUM/5.12.2002 - Det var, som om jeg kun havde været væk på en 14-dages ferie - stolen var stadig lun! fortæller Mikael Kamber om sin første dag på arbejde efter et halvt år på barselsorlov med datteren Anna Feline hjemme i København.

Det har været så god en oplevelse, at han gerne vil ud med budskabet:
- Prøv det! Det er nemlig rigtig godt. Jeg tror på, det skal komme via holdninger, via dét at folk har lyst til at gøre det selv, siger han.

I Mikael Kambers tilfælde var det desuden nemt at komme tilbage til jobbet på TV2 i Odense.
- På vej i toget derover kunne jeg ikke rigtigt forholde mig til tanken om at skulle på arbejde igen, for det havde været noget helt andet, det handlede om. Jeg begyndte endda at blive en lille smule nervøs: ”Kan jeg klare det? Være direkte på. Hvor rusten er jeg?” Men da jeg gik ind af døren, var det hele der bare igen. Det var overraskende let, fortæller han.

Nyheden om, at Kamber ville på orlov, tog ellers chefen med storm:
- Jeg havde siddet med min chef over en frokost og talt om noget helt andet. Vi kom ind på, hvordan det var at få barn, og jeg sagde henkastet, at jeg regnede med at tage orlov et halvt års tid. Så faldt han fuldstændig ned af stolen og sagde: ”Sådan noget må du kraftedme ikke komme og fortælle mig i en bisætning!” Men der gik tyve sekunder, så sagde han: ”Det er sgu ok!” Det respekterede han fuldt ud, sagde han. Han var bare oprigtigt forbløffet. Det ligger rimeligt langt fra de fleste af os i faget at tage lang tids orlov. Som regel tager man kun de 14 dage.

Men det er ved at ændre sig på Mikael Kambers arbejdsplads:
- Det er en lille bølge, der er kommet i gang. Adskillige har gjort det siden mig.

Og at dømme efter Mikael Kambers erfaringer burde chefen hoppe glad op og ned:
- Jeg synes, jeg kom tilbage på arbejde som et mere fokuseret menneske. Før var jeg meget mere ødsel med min tid. Nu er jeg mere afklaret, omkring hvad jeg bruger tid på. Det er en fordel i mit job, hvor vi træffer hurtige beslutninger, siger han.

Men først skulle Mikael Kamber over chokket ved at blive ”førtidspensioneret”:
- Jeg glædede mig absolut ikke til at skulle på orlov. Det er et sort hul at springe ud i - jeg har været vant til at arbejde, siden jeg var otte-ni år. Pludselig gik jeg hjemme sammen med et lille barn, et væsen, der ikke kommunikerer meget. Jeg havde ikke høje forventninger. Og i den første tid synes jeg nærmest, jeg var ude i en krise. Jeg var ved at kede mig fuldstændigt ihjel. Så tænkte jeg: ”Hvad handler det egentlig om? Du har fået din frihed. Pengene kommer ind på kontoen automatisk, det burde være en drømmeposition”. For mig handlede det om, at jeg skulle vænne mig til tanken om at gå og tale med mig selv. På arbejde får man automatisk en hel masse stimulanser. Når man går alene, skal de selvfølgelig komme indefra. Mange mænd når først dertil, når de går på pension. For nogle er chokket så stort, at de dør af det. Lige pludselig er alle stik rykket ud. De tænker ”Jeg, som er uundværlig, og det hele kører flot og fint videre uden mig”. Det er en hård oplevelse. Nu har jeg haft lejlighed til at opleve det på en light måde. Og man finder ud af, at i den store sammenhæng betyder det dybest set ikke en skid, om du bliver chef eller souschef. Det er rart at finde ud af, at du har noget ved siden af arbejdet. Verden kan undvære én, og man kan selv undvære den i et halvt år, siger Mikael Kamber.

Reaktionerne fra omgangskredsen deler sig fuldstændig i to mellem mænd og kvinder, fortæller han.
- Mændene siger typisk: ”Det kan sikkert blive meget skægt”, men man kan mærke, at bagved ordene ligger den der ”hold kæft! Godt det ikke er mig!”

For nogle af dem er det udtryk for, at de helst ikke vil forstyrres i karrieren, mener Mikael Kamber:
- De synes, det er lidt irriterende, at jeg sender det signal, at det kan lade sig gøre, at mænd tager orlov. De vil gerne have lov at trykke den af 100 procent uden at skulle forstyrres. Det kan jeg sagtens forstå. De tænker ”Jeg har for fanden lige fået gang i turboen på karrieren. Hvorfor i alverden skulle jeg så slukke den nu?” Der har man som mand en fordel i det kønsrollemønster, som trods alt stadig eksisterer, siger han.

I foråret fortalte Mikael Kamber om sin orlov i et interview i Alt for Damerne. Han er meget overrasket over, hvor mange kvinder der har bemærket artiklen:
- De viser artiklen til deres mænd og siger: ”Se lige den artikel her! Prøv lige og læs den!” Kvinderne synes, det er suverænt.

Og de bruger ham som et truende mønstereksempel overfor deres mænd, fortæller han:
- Se! Når han kan, så kan I også! Og de kvinder har jo ret. Alle har vundet på det.

For Mikael Kamber er det vægtigste argument for at tage orlov:
- Man får simpelthen sådan et dejligt tæt forhold til sit barn. Man bliver bedste venner, man bliver den vigtigste person for sådan et lille barn. Når man har den forældrefølelse, er det så fedt. Man oplever det samme tætte forhold, som den lille har til sin mor i starten. Og man bliver stolt, når man ser, at det er fand´me far, hun nødigst vil undvære!

Inger Cecilie Helbo og Nina Møller er journaliststuderende ved Syddansk Universitet.

Alle artikler i TEMA-pakken:

TEMA: Fædre og barsel
Nordisk forskning, lovgivning, politik og penge
 • Danmark går enegang på barsel
 • Det politiske spil bag barselsorloven
 • De radikale barsler med en fond
 • Ligestillingsministeren: Mændene lyver

  TEMA: Fædre og barsel
  Konsekvenser for familie, parforhold og maskulinitet
 • Ligestillingen der gik på orlov
 • Maskulinitet under forandring
 • Fædrenes legeplads
 • Fra drengerøv til voksen

  TEMA: Fædre og barsel
  Forhandlinger med arbejdspladsen
 • Du kan da bare fyre mig
 • Et truende mønstereksempel
 • Orlov fremmer karrieren
 •  
  Læs mere
  Test din viden om barsel med FORUMs
  Barsels Quiz
  KVINFO · Christians Brygge 3 · 1219 København K Tlf: 33 13 50 88 · Fax: 33 14 11 56 · E-mail: kvinfo@kvinfo.dk