Home
spacer spacer spacer spacer
spacer
Send artiklen til en venUdskriv siden 
 

Ligestillingsministeren: Mændene lyver

 

Henriette Kjær tror ikke på mændene, når de siger, at de har lyst til at tage fædreorlov. Den nye orlovsordning giver dem alle muligheder for at gøre det, men de vil i virkeligheden ikke, mener ministeren. Alligevel afviser hun at lave en fædrekvote - familierne skal selv bestemme, hvem der gør hvad

 

 
FORUM/5.12.2002 Hvad synes du om den nye barselsorlov set ud fra et ligestillingsmæssigt synspunkt?
- Jeg synes, den er god, fordi der jo er en god økonomisk kompensation med fulde dagpenge. Det giver fædrene mulighed for også at tage orlov sammen med børnene. Og så er den også mere fleksibel, så de mænd, der mener, det ødelægger deres karriere, kan tage noget orlov på deltid.

I de andre nordiske lande - Sverige, Norge og Island - har man lavet fædrekvoter i barselsordningerne som konsekvens af forskernes resultater. Der taler man om en kærlig tvang og bruger det som et redskab til at opnå ligestilling. Hvorfor har vi ikke taget Nordens erfaringer til efterretning?
- Det har vi også haft mange og lange diskussioner om, og det kunne jo være endt der. Men regeringen mente, at det skulle være op til familien selv at aftale, hvem der skal have barselsorloven. Vi har lavet barselsorloven først og fremmest ud fra et børne- og familiepolitisk sigte. Det er lidt unfair i forhold til barnet, hvis orloven falder bort, når faren ikke tager sin kvote.

Hvad synes du om, at der er taget to ugers fædrekvote ud af den nye lov?
- Det viste sig jo, at der stort set ikke var nogen, der brugte den alligevel. Det var det, der var problemstillingen. Den var for ufleksibel og blev ikke brugt efter hensigten, og derfor blev den taget ud.

I følge de danske ordførere, som behandlede lovforslaget i foråret, har man ikke nedsat noget udvalg eller nogen arbejdsgruppe, som undersøgte de ligestillingsmæssige konsekvenser af lovforslaget eller ordningen. Hvorfor undlod man at gøre det?
- Jeg synes ikke, det er nødvendigt. Vi ved, at det er flest kvinder, der tager barselsorloven – af flere årsager. Men vi har da godt vidst, at det mest vil være kvinderne, der ville benytte sig af at tage det hele år.

Hvilke fordele og ulemper kan du se ved, at det mest er kvinderne, der tager orloven med det her frie valg.
- Nogle af dem kan have svært ved at komme ind på arbejdsmarkedet igen. For eksempel hvis man ikke har en ordentlig aftale med sin arbejdsgiver eller har været nyuddannet og så bruger et år på orlov. Der er også pensionsdelen. Hvis man ikke har en aftale med sin arbejdsgiver eller selv sørger for, at man via husstandsindkomsten får lavet en pensionsopsparing, så er det selvfølgelig noget, der vil kunne mærkes, når man bliver gammel.

Men hvorfor er det ikke en selvfølge, at man undersøger de ligestillingsmæssige konsekvenser af sådan en lov?
- Det gør man også, men der er jo ingen grund til at nedsætte et udvalg. Loven er vurderet på de ligestillingsmæssige konsekvenser i forhold til mainstreaming.

Nogle svenske undersøgelser viser, at fædrene har meget lyst til at tage orlov, men at de ikke gør det pga. arbejdspladskultur og økonomi. Kan du ikke være bange for, at det er alt andet end lysten til at tage sig af sine børn, der bestemmer valget mellem mor eller far på orlov?
- Nej, for jeg tror simpelt hen ikke på det. Jeg tror, de lyver, når de svarer, for hvis man har lyst, så gør man det også! Ellers skulle man have sat sig ualmindeligt hårdt økonomisk.

Kunne du forestille dig at give fuld lønkompensation som et instrument til at opnå ligestilling - fordi det tit er mænd, der tjener mest?
- Nej, det synes jeg ikke. Jeg synes, det ville være meget forkert i forhold til, at vi kvinder gennem en lang årrække har kæmpet for at få nogle ordentlige forhold på det her område - at man så lige med ét slag vil give mænd fuld løn for at lokke dem hjem til deres børn.

Så du vil ikke tage noget initiativ til at få flere fædre til at tage orlov?
- Nej, det er ganske rigtigt, for så havde jeg gjort det.

Inger Cecilie Helbo og Nina Møller er journaliststuderende ved Syddansk Universitet.

Alle artikler i TEMA-pakken:

Nordisk forskning, lovgivning, politik og penge

 • Danmark går enegang på barsel
 • Det politiske spil bag barselsorloven
 • De radikale barsler med en fond
 • Ligestillingsministeren: Mændene lyver


  Konsekvenser for familie, parforhold og maskulinitet
 • Ligestillingen der gik på orlov
 • Maskulinitet under forandring
 • Fædrenes legeplads
 • Fra drengerøv til voksen


  Forhandlinger med arbejdspladsen
 • Du kan da bare fyre mig
 • Et truende mønstereksempel
 • Orlov fremmer karrieren 
 •  

   
  Læs mere
  Test din viden om barsel med FORUMs
  Barsels Quiz

  Ligestillingsministeriet
  KVINFO · Christians Brygge 3 · 1219 København K Tlf: 33 13 50 88 · Fax: 33 14 11 56 · E-mail: kvinfo@kvinfo.dk