Home
spacer spacer spacer spacer
spacer
Send artiklen til en venUdskriv siden 
 

Millennium sko

 

Skuespiller Roberta Carreri fortæller om sine herresko.

 
 
"Det handler måske om, at de her sko vækker barnet i mig. Du ved, når man er barn, skal man altid prøve de voksnes sko - alle onklernes og tanternes store sko."
Roberta Carreri, skuespiller ved Odin Teatret.

FORUM/30.12.99 De store, sorte herresko er uløseligt knyttet til teaterfiguren Geronimo, en enfoldig, barnlig og åben person, der elsker at danse og gøre andre mennesker glade. Bag de store sorte herrebukser med røde seler, den kridhvide skjorte med den røde sløjfe, tophatten og de store, sorte herresko, befinder sig Roberta Carreri, skuespiller ved Odin Teatret.

Hun har levet med Geronimo, der taler gennem et "andekald", siden 1976, hvor hun fandt på ham en sommer under en teaterfestival på Møn, hvor et par af de øvrige spillere fra det internationale teater deltog.

Egentlig var hun på ferie i Italien og havde ingen planer om at deltage i festivalen, men valgte alligevel at rejse til Møn. Hun kom af sted uden et eneste kostume og lånte bukser og skjorte af sin 1,86 meter høje og bredskuldrede mandlige kollega og voilá: Geronimo var født.

Siden har han rejst med Odin Teateret og optrådt i gadeforestillinger i byer over det meste af verden: Canada, USA, Mexico, Colombia, Chile, Uruguay, Argentina, Brasilien, Peru, Venezuela, Portugal, Spanien, Frankrig, England, Irland, Belgien, Tyskland, Italien, Jugoslavien, Polen, Estland, Sverige og Japan.

Og alle steder, på tværs af kultur, sprog og andre mulige barrierer, har Geronimo vist sig at vække latter og genkendelse, måske fordi han er repræsentant for barnet i os alle, unge som gamle. Det er måske derfor Geronimo kan kommunikere med, more og underholde mennesker over hele verden, siger Roberta Carreri.

- Det er dét, som jeg synes er så fantastisk ved den karakter. Der er en kerne i vores sjæl, der bliver ved med at være ung og dén karakter er en åbenbaring af den lille kerne. Jeg tror, det er enormt sundt at få lov til at finde dén frem - at have kontakt til livsglæden. Den er ubegrænset - det er en livsgnist.

For Roberta Carreri som skuespiller har Geronimo betydet meget.
- Det handler måske om, at de her sko vækker barnet i mig. Du ved, når man er barn, skal man altid prøve de voksnes sko, alle onklernes og tanternes store sko. Figuren betyder virkelig meget, den har næsten været en nøgle for mig, først og fremmest fordi det er en karakter, som har enormt let ved at komme i kontakt med tilskuerne, og så er det en karakter, som jeg har bygget op helt alene uden samarbejde med en instruktør.

Selv om Roberta Carreri har spillet Geronimo i over 20 år, er hun ikke træt af ham. Figuren rummer stadig udviklingsmuligheder, er fyldt med liv og gør hende glad.

Geronimo ville ikke være den samme uden de sko, han er født ud fra, siger Roberta Carreri. De solide herresko har skiftet indlæg mange gange og har fået nye såler et par gange. De er uløseligt forbundet med teaterfiguren.
- Når man tager herresko størrelse 44 på, når man i virkeligheden, som jeg, bruger sko størrelse 36, så påvirker det hele ens gangart og nogle ting kan man ikke gøre - andre kan man gøre. F.eks. kan man sætte hælen i jorden og vifte med skoen på måder, som man ellers ikke kan.

I det nye årtusinde skal Geronimo ud med Odin Teateret og vifte med skoene, synge, danse og more mennesker i Sverige og Norge, Japan, Italien, Tyskland, Spanien, Frankrig og Polen.
 
KVINFO · Christians Brygge 3 · 1219 København K Tlf: 33 13 50 88 · Fax: 33 14 11 56 · E-mail: kvinfo@kvinfo.dk