Home
spacer spacer spacer spacer
spacer
Send artiklen til en venUdskriv siden 
 

Millennium sko

 

Forfatter Anne Marie Løn fortæller om sine kirsebærrøde sko.

 
 
"Jeg vil gerne rejse lidt mere. At rejse ud er jo at rejse ind i sig selv. Når du rejser, kommer du til at opleve dig selv ud fra nye vinkler."
Anne Marie Løn, forfatter

FORUM/30.12.99 De kirsebærrøde sko med høj kinahæl og hælrem var lyserøde indtil for et par år siden, hvor de blev forvandlet i anledning af en fest, der krævede røde sko, men oprindelig var de beige. Og dyre. Forfatteren Anne Marie Løn købte skoene for 700 kr. midt i 1976. Hun skulle til sin brors 30-års fødselsdag i Lyngby og havde lige investeret 30 kr. i en flot genbrugskjole til festen. Måske blev skoen købt som en slags modvægt:
- Det ligner mig overhovedet ikke at give så mange penge for et par sko - det er et meget praktisk forhold, jeg har til fodtøj.

I forfatterens barndomshjem havde forældrene også et praktisk forhold til børneflokkens fodtøj. Det skulle først og fremmest være sundt for fødderne - udseendet var mindre vigtigt.

Anne Marie Løn voksede op i Adi-sko med firkantede snuder og fornuftige såler, og fra hun var 12 år i Dr. Bergmann's sundhedssandaler, som hendes far først i 60'erne bestilte hjem fra Tyskland til børneflokken, der talte fire, hvor Anne Marie var den yngste, samt til de to voksne: Tre par med røde remme og tre par med lysebrune remme.

Anne Marie arvede sine søskendes sko, efterhånden som de voksede ud af dem. Hun havde et nært forhold til sundhedssandaler, indtil hun var først i 40'erne.
- Jeg brugte dem totalt op. Der gik mange år inden jeg slap sundhedssandalerne. Jeg gik også med dem i min tid på B.T. - jeg og en kollega var de sidste, der slap dem. Jeg kan huske, da jeg var 18-23 år og rejste til min moster i Lyngby, der hentede mig på stationen og var spændt på at se mig, der kom fra et husmandssted i Vendsyssel. Hendes blik gled anerkendende fra frisuren og nedefter lige til det kom til sundhedssandalerne.....

De beige damesko blev lyserøde i 1980, da Anne Marie Løn fødte en datter og holdt en fest for at fejre det. Hvorfor de blev lyserøde, kan hun ikke huske - måske fordi der skulle ske noget nyt. Forvandlet til kirsebærrøde var skoene med til en nytårsfest i foreningen af danske skønlitterære forfattere i Falkoner Centret.
- Jeg kan stadig finde på at tage dem på til en fest, for de er skønne at have på, og selv om de er lidt slidte, er de meget flotte. Alle piger har sgu nok altid ønsket sig højrøde sko fra de var børn, men fik dem aldrig. Med en naturfod, som jeg har, er det et mareridt at få nyt fodtøj. I min lokale skoforretning fortæller jeg tit den samme vittighed - de kender godt historien, men jeg fortæller den alligevel - om manden, der var inde i en skoforretning og prøver fodtøj og prøver fodtøj, indtil han sætter foden ned og siger: De her har jeg det godt i. Han havde sat foden ned i kassen.

Til februar skal forfatteren aflevere manuskriptet til sin nye roman. Hvad bogen hedder og handler om, vil hun ikke fortælle. Kun at den sandsynligvis bliver på 210 sider.
- Jeg skal være færdig med min nye roman - ellers har jeg ingen planer. Jeg vil gerne rejse lidt mere. Det er nødvendigt i min branche, at man kommer ud: At rejse ud er at rejse ind i sig selv, for du kommer til at opleve dig selv fra nye vinkler. Jeg har aldrig rejst meget i mit liv - jeg har aldrig haft den store udlængsel.

Anne Marie Løn havde aldrig drømt om, at hun f.eks. skulle rejse til Afrika, som hun nu har besøgt to gange. I 1996, da mammutromanen "Prinsesserne" udkom, forærede forfatteren sin yngste datter tre uger i Vestafrika - som tak for hendes tålmodighed, da hendes mor var intenst optaget af at skrive. Mor og datter boede i en lillebitte landsby i Gambia. Det var en utrolig stor oplevelse at bo og leve tæt op af afrikanerne. Da mor og datter rejste til Afrika i år, var de på safari i Masaireservatet i Kenya og fløj videre til Zanzibar.
- Det var klart en helt anden måde at opleve Afrika på. Vi var mere turister.

De røde sko følger med forfatteren ind i det nye årtusinde.
- Der har været masser af afløsere til dem, men de er ikke nogle, jeg lige hiver ud og de spiser ikke brød, når de ligger inde klædeskabet. Det er en venlig lille sko, som ser fantastisk ud og er rar at have på. Det er en rar sko.
 
KVINFO · Christians Brygge 3 · 1219 København K Tlf: 33 13 50 88 · Fax: 33 14 11 56 · E-mail: kvinfo@kvinfo.dk