Home
spacer spacer spacer spacer
spacer
Send artiklen til en venUdskriv siden 
 

Millennium sko

 

Antropolog Ida Nicolaisen fortæller om gedeskindsstøvler fra Tchad og bare ben.

 
"Jeg prøver at koble mit faglige virke som antropolog med et praktisk engagement. Folk i den tredje verden er medmennesker, vi har et ansvar for."
Ida Nicolaisen, antropolog og seniorforsker

FORUM/30.12.99 De langskaftede håndsygede støvler af fint gedeskind blev syet efter mål af en smed på et marked i det nordlige Tchad i Afrika i 1963. Ida Nicolaisen, antropolog og seniorforsker på Nordisk Institut for Asienstudier, var på sit første feltarbejde for at studere Haddad folkets kultur og levevis.
- Jeg troede, jeg kunne gå i sandaler, men det gik ikke. Græsset var spiret frem og der var utroligt mange slanger, der ikke var til at se i det ankelhøje græs. Støvlerne kostede omkring fem kr. Engang kommer de sandsynligvis på Nationalmuseet på grund af deres etnografiske værdi.

Gedeskindsstøvlerne illustrerer en side af Ida Nicolaisens virke som antropolog. Hun er også kvinden, der som fattig studerende i Paris, sultede sig for at få råd til at købe to par vidunderlige sko: et par blå og et par sorte med halvhøje hæle, flade næser og sløjfer fra Charles Jourdan.
- Der er endnu folk, der kan huske jeg kom hjem til Danmark i de sko. De var yderst raffinerede.

Ida Nicolaisen har altid holdt af lette, elegante sko. For hende skal sko være smukke, en æstetisk oplevelse. De to par franske sko havde hun i mange år. I dag foretrækker hun italienske sko og altid kvalitetssko. Gode sko er ofte dyre, til gengæld er de pragtfulde at gå i og holder længe, i modsætning til billige sko.
- Italienerne siger, at det betyder ikke noget, hvordan tøjet ser ud, men man skal have pæne sko på. De har 4000 års civilisation bag sig og ved, hvad de taler om.

Antropologen, der er næstformand i Styrelsen for Internationalt Udviklingsarbejde, er leder af et større projekt om dansk nomadeforskning, støttet af Carlsberg Fonden. Der er indtil nu udgivet 10 bind i serien, der i alt kommer til at omfatte 16, og bind nr. 11 og 12 er på trapperne. Det er et fascinerende projekt, der har spændende forskningsperspektiver, siger Ida Nicolaisen. Flere af de nomadefolk, danskere forskere har beskrevet, lever i dag ikke længere som nomader.
- Vi sidder med et meget værdifuldt historisk materiale.

Ida Nicolaisen skriver i øjeblikket selv på en større monografi om Haddad folket i Tchad, et af de steder i verden, der er dårligst undersøgt antropologisk.
- Jeg prøver at koble mit faglige virke som antropolog med et praktisk engagement. Folk i den tredje verden er medmennesker, vi har et ansvar for. Et af problemerne, jeg er meget optaget af, er at fattigdommen i den tredje verden vokser, mens vi bliver rigere og rigere. Det er noget, vi af al magt må prøve at gøre noget ved, ikke mindst må vi hjælpe kvinder og deres børn, som ofte er de fattigste af de fattige.
- Vi snakker meget om internationalisering og om ulandssamarbejde, men når vi skal omsætte det i praksis, så forslår det ikke. Det handler om mangel på storpolitiske interesse. Et kontinent som Afrika har ikke den storpolitiske betydning, som det havde tidligere.

Som antropolog har Ida Nicolaisen især arbejdet på Borneo. Hun boede tre år i regnskoven hos Punan Bah-folket, hvis kultur og samfundsliv, hun studerede.
- Jeg har været med i langhusene, med ude i marken og i skoven, for at se hvilke planter, de samler. Der var ikke anden udvej end at gå på bare ben som punan bah - sko fungerede ikke. Når man færdes i regnskoven, er man nødt til at bruge tæerne for at stå fast - det var svært at vænne sig til. Regnskoven er uoverskuelig, og punan bah går meget hurtigt, men jeg fulgte da med og var heldig aldrig at træde på torne eller komme til skade på anden måde.

I de kommende år skal Ida Nicolaisen forsat først og fremmest koncentrere sig om sit forskningsarbejde. Til efteråret skal hun med Danida til Bangladesh for at se på danske ulandsprojekter. Og hun skal rejse frem og tilbage mellem København og New York, hvor hendes mand, fysikeren Abraham Pais, arbejder på Rockefeller University.
- Mit primære forskningsfelt er Borneo. Det er hér, jeg har brugt år af mit liv på virkelig at forsøge at forstå punan bah, deres forhold til livet og døden og hvordan de lever med hinanden. Mit liv er spændt ud mellem Madison Avenue, hvor jeg tripper i mine fine sko, og Borneo's regnskov, hvor jeg går på bare ben.
 
KVINFO · Christians Brygge 3 · 1219 København K Tlf: 33 13 50 88 · Fax: 33 14 11 56 · E-mail: kvinfo@kvinfo.dk