Home
spacer spacer spacer spacer
spacer
Send artiklen til en venUdskriv siden 
 

Millennium sko

 

Den radikale politiker Naser Khader fortæller om sine vandrestøvler.

 
 
"Man bliver mere udmattet af at vandre mod Folketinget, end man gør af at vandre i bibelhistoriens fodspor. Men det er vel også altid sværere at vandre ind i fremtiden end i fortiden."
Naser Khader, radikal politiker

FORUM/30.12.99 De lysebrune vandrestøvler har båret deres ejermand på vandreture gennem ældgammelt historisk land i Mellemøsten: Libanon, Syrien, Jordan og Vestbredden. Her hvor kulturens vugge stod, siger Naser Khader, radikal politiker, medlem af Københavns Borgerrepræsentation og forfatter. Han kom til Danmark som 12-årig som halvt palæstinenser og halvt syrer og har familie i Syrien, på Vestbredden og i Jordan.

Naser Khader satte sig for at genopleve Mellemøsten og bl.a. Damaskus, som han forlod som barn og kun havde vage erindringer om. Han besluttede sig for at begive sig ud på vandreture i bibelhistoriens fodspor, en historie, han er dybt fascineret af.

Det var sidste sommer, og det var nødvendigt at komme af sted til nye oplevelser, at få frisk luft og slappe af ovenpå en hektisk EU valgkamp:
- Jeg var totalt udmattet og havde brug for bare at komme væk.

Naser Khader ledte også efter inspiration til de mange skriverier og foredrag om Mellemøsten, om familie, religion og sociale forhold. Han pakkede vandrestøvlerne ned i kufferten. Han bruger dem meget, og når et par er slidt op, køber han et nyt par, nøjagtigt magen til. De er i reglen med på rejser.
- De er ideelle, når man skal gå langt og på ujævnt terræn, både på stier og i bjerge. Og så er de dejligt behagelige; man føler sig lettere. Du kan både have dem på, når det er varmt, f.eks. om sommeren til en skovtur og om vinteren, når det er koldt. Og så har de en dejlig lysebrun farve.

Rejsen førte ham til institutioner for handicappede børn og hjem for ældre, områder, der optager ham. Han besøgte ruinbyen Petra i Jordan og Palmyra og Damaskus i Syrien. I Damaskus vandrede han i Paulus fodspor ad Via Recta, "den lige gade", til det gamle romerske Jupitertempel - den samme gade, hvor Paulus hørte Jesu stemme og blev omvendt og dermed en af de mest kendte og fremtrædende skikkelser indenfor kristendommen.
- Jeg gik bevidst efter "den lige gade". Jeg har været der som barn, men jeg havde glemt det. Gaden er stadig lige, som den er beskrevet i Biblen. Jeg besøgte også til det sted udenfor Damaskus, hvor man hævder, at Abel slog Kain ihjel.
- Når der kommer fred i Syrien, så tror jeg det vil blive et eftertragtet sted for turister. Det meste af bibelhistorien foregår i Syrien. Du kan gå i bibelhistoriens fodspor, men du kan f.eks. også vandre i korsriddernes spor, og man kan vandre fra Tyrkiet til Jerusalem. Du kan ikke gøre det nu på grund af konflikterne. Jeg er meget kritisk overfor Syriens manglende demokrati, men jeg kan godt lide, at de har religionsfrihed. Op mod 10 pct. af befolkningen er kristne. Det er en dejlig oplevelse at høre bønnekald fra minareterne og samtidig høre de forskellige kirkeklokker ringe.

Den ældgamle karavaneby Palmyra gjorde et stort indtryk på Naser Khader, ikke mindst med dens historie om dronning Zenobia, der levede år 300 efter Kristus. Hun herskede over et rige, der omfattede det meste af Mellemøsten og en del af Ægypten og hævede at være efterkommer af dronning Cleopatra.
- Palmyra har nogle af de mest velbevarede ruiner i Mellemøsten. Det er egentlig en hel by, der er helt hvid - en oaseby midt i den syriske ørken.

Naser Khader boede tre dage på et hotel i udkanten af byen og brugte timer på at vandre rundt i den hvide by i dagens steghede timer. Også når aftenkøligheden indfandt sig var byen en smuk oplevelse. Han var i Mellemøsten en måned.
- Det er sjovt; når man tager ud på ferie, vil man væk, men den sidste uge har man bare lyst til at komme hjem. Selv om jeg kom til Danmark som 12-årig og er integreret, så er min mave blevet så integreret i Danmark, at jeg skal passe på med hvad jeg spiser og drikker, når jeg er i Mellemøsten. Jeg havde ikke været forsigtig nok, så jeg havde vrøvl med maven og ville bare hjem.

Naser Khader har i mange år arbejdet på at komme i Folketinget. Dét er stadig hans mål.
- Men det er hårdt. Man bliver mere udmattet af at vandre til Folketinget end at vandre i bibelhistoriens fodspor. Men det er nok også sværere at vandre ind i fremtiden end i fortiden.

Politikeren har en drøm om engang at have besøgt alle verdens 25 arabiske lande. Han har besøgt omkring halvdelen, og mangler bl.a. Yemen, Libyen, Algeriet og Irak, der indtil videre er umulige at rejse til af politiske grunde.
- De områder er civilisations vugge. Når man står ved siden af enorme pyramider og ser, hvor høje de er - de er så store og man selv så lille. Det er imponerende. Jeg synes ofte, at folk, der ikke rejser, har en meget begrænset horisont. Når man bor her i Danmark, tror man, at de varme lande er noget lort. Men tag derned og se hvor vores civilisation begyndte - det er sundt, måske ikke mindst i denne tid med debatten om fremmede i Danmark.
- Folk har en forestilling om, at alt er opfundet her i Vesten. Jeg oplever ofte, at mennesker, der har været ude og rejse har anderledes holdninger end mennesker, der kun lever her i den hjemlige andedam.
 
KVINFO · Christians Brygge 3 · 1219 København K Tlf: 33 13 50 88 · Fax: 33 14 11 56 · E-mail: kvinfo@kvinfo.dk