Home
spacer spacer spacer spacer
spacer
Send artiklen til en venUdskriv siden 
 

Millennium sko

 

Jazzsanger Katrine Madsen fortæller om sine scenesko.

 
 
"For at man kan være ordentligt til stede i et rum, skal man have det godt: Man skal ikke have sko på, der trykker eller tøj, der er for stramt. Det er lige meget derhjemme, men når man er ude blandt mennesker, er det vigtigt, man føler selvtillid."
Katrine Madsen, jazzsanger.

FORUM/30.12.99 De sorte, meget højhælede sko blev købt i al hemmelighed på Strøget i Århus, for elleve år siden, da Katrine Madsen, jazzsanger, var 16 år. De bedste sko, jeg har, siger sangeren. Både på grund af skoenes symbolværdi og deres historie.
Som barn var hun dybt fascineret af "rigtige damer", der i regn og blæst tripper i deres fine, små sko gennem Århus med indkøbsposer. En sen eftermiddag købte hun sine første højhælede sko.
- Jeg valsede rundt på dem på værelset og drømte, at jeg havde dem på udenfor, men de lå brak i årevis. De passede ikke ind i min hverdag dengang. Jeg kan huske, jeg engang så et tv-program om Billie Holiday. Hun var mørk og smuk og stod og vuggede fra side til side i de mest fantastiske sko. Jeg kunne ikke få hende ud af hovedet - hun var alt det, jeg gerne ville være.

Da Katrine Madsen var 17 år, begyndte hun at få sangundervisning og synge i bigband. Hun har altid elsket jazzmusik og vidste hun ville være sanger. Siden dengang har hendes fine sko fulgt hende i tykt og tyndt, gennem en konservatorieuddannelse som solist på Århus Musikkonservatorium, ved større og mindre koncerter og arrangementer og masser af jobs på små klubber over hele landet, hvor hun havde sin læretid som sanger. Her lærte hun at kommunikere med publikum og forholde sig kritisk til sine egne præstationer.
- Koncerter er et fristed, og de er en skole, hvor du hele tiden fokuserer på at blive bedre - bedre til at fortolke teksten, bedre til at beherske sit instrument og beherske energien.

Når Katrine Madsen går på scenen i dag, har hun stadig de fine, sorte sko på. De har efterhånden fået skiftet sål et par gange, men holder stadig.
- For at man kan være ordentligt til stede i et rum, skal man have det godt: Man skal ikke have sko på, der trykker eller tøj, der er for stramt. Derhjemme er det lige meget, men når man er ude blandt mennesker, er det vigtigt, man føler selvtillid. Mine fine gamle sko, er ikke bare et par sko. De er vigtige, for at jeg kommer op på scenen. De skal bære mig hele vejen rundt, de skal være pålidelige, og de skal ikke svigte. Jeg er tryghedsnarkoman - som de fleste mennesker.

Skoene bar også Katrine Madsen flot f.eks. den aften i Karlstad i Sverige, hvor hun skulle optræde sammen med den i Sverige højt elskede klarinettist Putte Wichman. Med sine fine sko på er den i forvejen høje sangerinde 1.90 meter høj. Hun stod med fugtige hænder og kolde fødder bag scenen og ventede på, at kunstneren skulle blive færdig med sin introduktion og det blev hendes tur til at gå på scenen.
- Pludselig blev der helt stille ude i salen, så jeg tænke: Så er det nu - så er det din tur. Så sagde Putte: De bedste sangerinder, jeg har spillet med er tårnhøje. Så i stedet for klapsalver, blev jeg mødt med en varm latter. Jeg gik ind og fokuserede på mikrofonen - den var to meter over jorden, så havde det ikke været for mine fine, høje sko.....

Skoene skal med på flere turnéer i år 2000, bl.a. skal Katrine Madsen sammen med sin mand, bassisten Jesper Bodilsen samt pianisten Jan Lundgreen og trommeslageren Morten Lund på turné i Australien. Sammen med den svenske musiker og sanger Svante Thuresson skal Katrine Madsen spille i Sverige. Til maj optræder hun som vampet sangerinde i DR1's nye tv-serie om Edderkop-sagen, og hun skal rundt på jazzscenerne i Danmark.

Hun har også planer om at skrive mere jazzmusik. Katrine Madsen har som komponist modtaget et toårigt legat fra Statens Kulturfond. Det har givet hende arbejdsro.
- Det er også en rar følelse, at det er godt nok, det man laver.

Holder de fine sko ind i det nye årtusinde, skal de fortsat bære sangeren på musikscenerne i ind- og udland i forhåbentlig mange år.
- Jeg tror, at jeg på et tidspunkt skal have et par backup's med, og så må vi tage en ting ad gangen. Jeg kan ikke bare smide dem sådan, vupti, ud.
 
KVINFO · Christians Brygge 3 · 1219 København K Tlf: 33 13 50 88 · Fax: 33 14 11 56 · E-mail: kvinfo@kvinfo.dk