Home
spacer spacer spacer spacer
spacer
Send artiklen til en venUdskriv siden 
 

Bryster er noget særligt

 

Reportage fra Rigby and Peller i London - Kongelig hofleverandør af bh'er og korsetter

 
Rigby and Peller er en af den slags forretninger i Londons dyre Knightsbridge område, som indgyder respekt og en smule nervøsitet: en uniformeret dørmand, markise, det kongelige hofleverandørsegl og pga. beliggenheden over for Harrods - en lind strøm af dyre biler med chauffør. Indenfor er kontrasten til det formelle mærkbar og en dejlige lettelse - de mange ekspeditricer er udsøgt venlige og mønstrer ikke én med den type nedladenhed, der ellers er almindelig i kvarteret.

Bh'erne ligger skjult i skuffer fra gulv til loft, det er kun badetøj, natkjoler og negligéer, der hænger fremme. Gardiner og forhænget ved omklædningsrummet er af en slags silkebro kade i vanille og pink - vi er bestemt i kvindeland. Rigby and Peller er kendt for at kunne klare enhver størrelse bh, hvilket mange kvinder med "ustandardiserede" størrelser sætter pris på. Firmaet leverer også dronning Elizabeths bh'er, og portrætter af dronningen pryder væggene. I mit omklædningsrum er det et billede af dronningen på militærinspek tion stående i en åben landrover sammen med prins Phillip; hans blik kunne jeg dog godt undvære. Fra loftet hænger en silkebetrukket klokkestreng, skulle man få brug for hjælp på en travl dag, og ens hud bliver nænsomt badet i et dejligt blødt og gyldent lys. Bryster er noget særligt - som også indsam lingsdåsen til en brystkræftkampagne minder om henne på disken.

Jill Kenton, 27 år, kommer hastende og kaster et hurtigt og erfarent blik på mine blottede bryster. Hun er datter af ejeren Mrs. Kenton og står for firmaets PR og "er nærmest vokset op med en bh på hovedet". - Jeg er så vant til at se på folks bryster, at det er det første jeg ser, når jeg hilser på folk. Nogengange når jeg er på en restaurant og ser en kvinde med fire bryster - altså når halvdelen af brysterne vælter ud over bh'ens overkant - har jeg virkelig lyst til diskret at give hende mit kort, men det går jo ikke, siger hun.

Hun får hurtigt afgjort, at min bh ikke skal være en 75 B som den nuværende størrelse er, men en 70 D. En klassisk fejl - godt 90 procent af kvinderne, der kommer til Rigby and Peller har den forkerte størrelse bh. Hun bruger ikke målebånd - hvad er hemmeligheden ved at kunne se størrelsen ?
- Well, der er egentlig ikke nogen hemmelighed, det drejer sig bare om erfaring, om at gøre det igen og igen, siger hun. Hun smutter ud efter en håndfuld bh'er - elfenbensfarvet, cappu chinoblonder og svagt pink. Det er skønt at overlade ansvaret og valget til en anden; eksperten ved, hvad der er bedst for mig! - Læn dig forover, som om du samler noget op fra gulvet, og lad brysterne falde ind i bh'en, og så op igen. Husk at brystet ikke må hvile på bøjlen under bh'en.

Jill arrangerer lidt, så brysterne sidder ordentligt - det er meningen, at brystvorten skal sidde lige over syningen, der går tværs over mange bh'er. Hvilken vifte af kvindeviden er jeg ikke gået glip af takket være den forvirrede tid, jeg blev kvinde i Danmark. Det gik fra 70'ernes "frie" bryster og puritansk sæk og aske til firsernes vulgært påtrængende sorte blonder, Wonderbra's og hofteholdere i et væk, med tidens påstande om at "autentisk" kvindelighed absolut var lig med luder-klichéen. Først var man dømt angst for sin seksuali tet, hvis man spærrede sin bryster inde i en borgerlig bh, og dernæst var man bange for sin egen seksualitet, hvis man ikke straks iførte sig en sort blonde-bh. Måtte 90'ernes anti- konformisme vare ved.

Der er telefon til Jill, og Rigby and Pellers indkøber slår et smut forbi omklædningsrummet og retter som naturligste ting mere på brysterne - det ene lidt større end det andet, så man må jo modellere lidt. - De fleste bh'er er blonder, og det ser jo flot ud, når de hænger på bøjlerne, men det er ikke det, kvinder helst vil have. De vil hellere have noget, der smyger sig til kroppen. Det er stadig overvejende mænd, der står for design og fabrikation af de fleste bh'er, og så vidt jeg ved, har kun et enkelt firma kvindelige designere, fortæller hun. Jill kommer igen - var det måske noget at prøve et korset ? Det er især de amerikanske brude glade for. Jeg prøver et hvidt og et sort korset, og selvom det ikke er den helt rigtige størrelse - de er blevet flået væk i bundtvis her i brudemåneden - aner jeg alligevel i spejlet konturerne af en kvinde, som jeg gerne vil se mere til. Yes - drømmen om at gå til bare ét stort bal i sit liv i en sky af organza, taft og silke.

Jeg er bestemt ikke alene om at nyde forvandlingen og opmærksomheden hos Rigby and Peller, som tæller adskillige prominente kunder udover dronningen. - Sidste uge kom Spice Girls ind, forrige uge var Nicole Kidman her, og hun var virkelig vidunderlig - Mimi Rogers, Tom Cruises forrige kone, har også været her. Lady Diana og Joan Collins. Jeg kunne blive ved. Pga den store amerikanske efterspørgsel må det være fristende at åbne en filial i Hollywo od, men det er ikke aktuelt. - Flere filialer ville ødelægge det personlige præg, som vi er kendt for, og det ville være synd, siger Jill, der har boet i New York i 8 år, hvor hun stod for at sælge Rigby and Pellers eget mærke til dyre stormagasiner som Neiman Marcus og Bloomingdale's.

Hendes families historie er en rigtig succes i næsten amerikansk forstand. Hendes mor og far startede deres undertøjskarriere med en enkelt stand på markedet i Brixton, Londons vestindi ske bydel, og den gik godt nok til, at de kunne åbne en undertøjsforretning i Croydon endnu sydligere i London. I 1980 blevet moderen ringet op af Mrs. Rigby og Mrs. Peller og spurgt, om hun kunne tænke sig at købe forretningen af dem, da de skulle pensioneres. Der var bare en detalje: dronningen skulle kunne li' hende, da Rigby and Peller er kongelig hofleverandør. Brød dronningen sig ikke om hende, ja så ville salget naturligvis ikke kunne lade sig gøre. Så Mrs. Kenton måtte en tur til Buckingham Palace og møde dronning Elizabeth, og de kom heldigvis godt ud af det med hinanden. Rigby and Peller bliver i dag kørt som famileforeta gende, forældrene står for den daglige drift, mens broderen står for økonomien.

Jeg bestemmer mig efter en kort flirt med en pistaciefarvet sommer-bh til en cappuchino farvet blondesag til et heftigt beløb. Priserne går fra ca. 300 kroner til "the sky's the limit", hvis man f.eks skal have specialsyet en bh. Bryster er organiske, levende ting, der ændrer sig hele livet med menstruationscyklus, børnefødsler, vægttab, forelskelser osv, så Jill Kenton anbefaler, at man får tjekket sin størrelse en gang om året. Bh'en må også kun bruges én dag ad gangen - så skal den vaskes - og man skal ikke regne med, at den holder mere end et år.

Kan bh'erne ikke gøre én tilfreds, findes der også andre løsninger. Jill Kenton trækker nogle lyserøde æsker frem fra det bagerste af lokalet. Indeni ligger noget, der bedst kan betegnes som brystattrapper - formet i silikone som den yderste del af brystet med brystvor te. Den lysebrune silicone føles geleagtig og meget levende, og herligheden kan fås for 3500 kroner.
- Silikonebrysterne er til at sætte ind i en bh, hvis man nu en aften skal have en særlig flot kjole på og gerne vil vise en kavalergang. De er vist mere til det etablerede par end til en nat ude for at forføre ukendte, flotte mænd. Gad nok se ansigtet på den mand, der pludselig
stod med en attrap i hånden.

Jeg sejler igennem et sitrende London med den flotte Rigby and Peller pose i en farve som japansk, rød lak med guldtryk, mens jeg skadet, som jeg er af 70'erne, prøver at holde calvinistisk og puritansk fordømmelse af overforbrug stangen. Det er 21 år siden, jeg som 13-årige købte min første bh i London i forbindelse med en sprogrejse - en rød- og hvidstri bet Mary Quant udgave, der naturligvis var for stor, men smart var den. Dengang swingede London også, med grøn og blå neglelak, som i år er kommet igen, glamrock med The Sweet og Gary Glitter iført plateausåler, som også har fået renaissance.

Man kan undre sig over, hvordan al den ekstatiske glimmer og ekstravagance i Danmark blev afløst af asketiske lilla, uformelige busseronner og munkemarxisme. Men livet er for kort til at begræde dét og historiens gang, og i dag kan kvinder vælge tøj samt bh eller ej uden fordøm melse. Kan valget foregå i et afslappet kvinderum så meget desto bedre. Det er ikke et kvinderum forbudt for mænd, tværtimod kommer der mange mænd for at købe undertøj til deres udkårne. Som regel får de besked på at investere i et gavekort, da de færreste aner, hvilken størrelse deres elskede egentlig har. Og er mændene bare med, mens kvinderne prøver bh'er, fungerer dørmanden som betryggende samtalepartner.

Måske behøver man ikke at putte ord på magien ved et kvinderum som Rigby and Peller, men en dejlig forkælende oplevelse er det. Som Londons ugentlige blad Time Out udtrykker det, er Rigby and Peller en oplevelse, en kvinde må unde sig selv mindst én gang i livet. En ting er jeg dog ret sikker på: den nye bh skal holde længere end de ti måneders levetid, Jill anslår for en bh!

PS - Efter en hel festaften iført den nye bh, slog jeg voldsomt ud med røde pletter på bryst og mave - er der nogen, der har brug for en nu billig cappuchino-blonde bh ??
PPS - En veninde mener, synderen er formaldehyd brugt til stivelsesprocessen - man skal bare vaske bh'en godt før brug. Kvindeliv!
 
KVINFO · Christians Brygge 3 · 1219 København K Tlf: 33 13 50 88 · Fax: 33 14 11 56 · E-mail: kvinfo@kvinfo.dk