Home
spacer spacer spacer spacer
spacer
Send artiklen til en venUdskriv siden 
 

Omskæring – en ressourceside

 

Kvindelig omskæring – eller det mere præcise navn, som ikke har nogen dansk pendant, female genital mutilation, FGM - er en alvorlig krænkelse af kvinders og pigers menneskerettigheder. En lang række kvinde, græsrods- og menneskerettighedsorganisationer m.fl. har arbejdet aktivt på at udrydde FGM fuldstændigt de sidste 20 år på globalt plan.

Set i lyset af den nuværende danske debat bringer vi her en række relevante links både til litteratur og til konkrete tiltag i Norden og i verden i øvrigt mod FGM.

 
FORUM/14.11.2002

Norden

Foko-nettverket, Forskning om kvindelig omskæring, er et tværnordisk samarbejde. Her er navne og e-mailadresser på relevante forskere i Norden inden for medicin og antropologi og på de emneområder inden for FGM, som der bliver forsket i.
Forskning om kvinnelig omskjæring

Det norske Barne- og familie ministerium, BFD, har lavet en samlet og meget bred handlingsplan for at bekæmpe kvindelig omskæring, som er meget netværks og informationsbaseret.
Governmental Action Plan against Female Genital Mutilation
norsk.

Interview med den somaliske overlæge Fatuma Ali i Dagbladet Information
Omskårne piger bliver stadig til kvinder

Den danske sundhedsstyrelse har udarbejdet en lang litteraturliste om FGM inkluderet henvisninger til kortfilm og videoer om emnet.
Forebyggelse af omskæring af piger

Her fortæller læge Vibeke Jørgensen (på engelsk) om erfaringerne med sundhedsministeriets 3 1/2 årige projekt fra 1997 for at hindre FGM – et samarbejde mellem somaliere og sundhedspersonale.
Preventive measures against female genital mutilation among Somalian girls in Denmark

I Göteborg har kommunen i mange år haft et projekt mod könsstympning, som FGM hedder på svensk. Centralt står samarbejdet med de somaliske kvinder selv, og det har langsomt ændret på holdningerne til FGM.
Enheten för mångkulturell utveckling

Internationalt

Amnesty International har arbejdet med menneskerettighedsperspektivet i FGM i over 15 år. Omfattende site med information om strategier til at udrydde FGM: Det rent lovgivningsmæssigt aspekt, kontaktnavne på diverse organisationer over hele verden, der arbejder på at standse FGM, relevant litteratur osv.
FGM Strategies for Change

Et website om kvinder og deres helbred i tredjeverdenslande – en grundig gennemgang af de mange komplekse aspekter
Third World Women's Watch

 
 
KVINFO · Christians Brygge 3 · 1219 København K Tlf: 33 13 50 88 · Fax: 33 14 11 56 · E-mail: kvinfo@kvinfo.dk