Home
spacer spacer spacer spacer
spacer
Send artiklen til en venUdskriv siden 
 

KVINFOs grundlægger er død

 

Stik imod den herskende opfattelse i 1970'erne udvidede hun sit fokus fra kvinde til køn, skriver KVINFO's centerleder Elisabeth Møller Jensen bl.a. i nekrologen over sin forgænger.

 
 
FORUM/16.5.2001 Det var Jytte Larsen, redaktør af Dansk Kvindebiografisk Leksikon, der stærkt bevæget ringede og fortalte, at Nynne var død samme nat. De to var i 1970'erne sammen om at skabe forskningsbiblioteket KVINFO, men det er Nynne Koch, vi kan takke for ideen, initiativet og det store engagement, der begyndte helt tilbage i begyndelsen af 1960’erne, da hun opbyggede et kortkatalog over alle de bøger på Det Kongelige Bibliotek, der handlede om kvinder.

Et kvarter om dagen, fortæller legenden, fik forfatteren, kontorassistenten og den travle enlige mor til at indsamle den viden, der i dag er grundstammen på KVINFOs bibliotek.

Undervejs blev hun fagreferent på Det Kongelige Bibliotek i feminologi, et ord Nynne opfandt i mangel af bedre, og hun trak sig først tilbage fra arbejdet, da centeret i 1987 blev sikret som en selvejende institution under Kulturministeriet.

Hendes helt egen opfattelse af verden vil stadigvæk fremgå af det første kortkatalog, hvor eksempelvis homoseksualitet tydeligvis ikke var i overensstemmelse med Nynnes opfattelse af verdens naturlige indretning. Lesbianisme figurerer således under kategorien seksuelle afvigelser. Bøgerne om kønnenes mangfoldighed fandtes også dengang i samlingen. Men indimellem kaldte Nynne det noget andet.

Undervejs var der overvejelser om at droppe systemet udviklet ud fra Nynnes stærkt subjektive univers, men heldigvis blev det i bearbejdet form videreudviklet. For den dag IT-revolutionen forandrede hele bibliotekssektoren, var det Nynne Kochs arbejde med emneordene, der gjorde, at KVINFOs bogsamling var parat.

Nynne Koch, der i sit personlige liv med tre mænd, fem børn og et langt arbejdsomt aleneliv foregreb senere livsformer, havde også fagligt en intuitiv fornemmelse af fremtidens behov. Stik imod den herskende opfattelse i 1970'erne udvidede hun sit fokus fra kvinde til køn. Også bøger om mænd skulle indgå i samlingen, og den linje er fortsat, så KVINFO i dag ikke alene er kvinde- men også mandeforskningens bibliotek. 20 procent af lånerne er unge mænd, studerende især. For dette og meget andet kan vi takke Nynne Koch, der udgjorde et selvfølgeligt midtpunkt i Det Kongelige Biblioteks have for 10 år siden, da Kvindeligt Selskab inviterede til åbningsfest i maj 1991.

Da gæsterne 8. marts 1993 ud over champagne i pausen også fik et kondom i laksefarvet, postmoderne indpakning mrk. "Kvindeligt Selskab" med hjem som erindring om International Kvindedag i Cirkusbygningen blev det den gamle dame for meget. Og med vanlig sproglig tæft sendte Nynne Koch en offentlig hilsen til Kvindeligt Selskab, som hun foreslog at tage navneforandring til Play Girl Klubben.

Med Nynne Kochs død er en bemærkelsesværdig karriere afsluttet. Danmark har mistet en stor kvindelig personlighed, en kvinde med en usædvanlig gennemslagskraft, en lysende udstråling, original og egensindig.

Elisabeth Møller Jensen
Centerleder KVINFO
 
KVINFO · Christians Brygge 3 · 1219 København K Tlf: 33 13 50 88 · Fax: 33 14 11 56 · E-mail: kvinfo@kvinfo.dk