Home
spacer spacer spacer spacer
spacer
Send artiklen til en venUdskriv siden 
 

Ølpiger i Cambodja

 

Over 80 % af Cambodjas "ølpiger" sælger ud over øl også deres krop til de tørstige kunder i tropevarmen. Nu er ca. 20% af pigerne HIV-positive - FORUMs udsendte har talt med ølpigerne i Phnom Penh. Internationale bryggerier afviser et etisk ansvar, men hvad mener de vestlige forbrugere?

 

 
FORUM/Phnom Penh 10.8.2003 Hver eftermiddag tager 20-årige Puev Mom sin korte, røde kjole og sine plateausko på. Henover brystet placerer hun et guld-glitrende skærf med påskriften Angkor Beer. Så sætter hun sig i damesaddel på bagsædet af en knallert-taxi og kører hen til Dragefuglen, en udendørs restaurant tæt på lufthavnen i den cambodjanske hovedstad Phnom Penh. Her er Puey Mom og flere andre smukke, unge piger ansat af lokale alkoholdistributører til at sælge øl, vin og spiritus. Som bier om fedtede honning-krukker kredser pigerne omkring kunderne for at sælge netop det lokale eller internationale alkoholmærke, som deres skærf reklamerer for.

"Onkel, onkel køb min øl," kurrer pigerne i kor med stemmer blødere end silke, imens de læner sig tæt ind over de mandlige gæster og spidser deres dybrøde læber. I lyset fra de kulørte lamper, og med de skingre toner fra karaoke-anlægget som lydkulisse, ligner det hele et absurd teaterstykke eller en uskyldig leg, men for pigerne er der andet og mere på spil: For hver øl de serverer for de tørstige kunder, stiger deres løn en smule. Med en grundløn på mellem 20-50 USD (130-325 DKR) om måneden er pigerne dybt afhængige af kommissionen, og det er en farlig fristelse at øge den lave indtægt yderligere ved at tilbyde gæsterne andet og mere end bare at fylde deres glas.

Allerede efter en uge i den stramme, røde kjole opdagede Puey Mom, at der følger andet med jobbet som ølpige end at servere iskold øl. En kunde tilbød hende 50 USD (325 DKR) for en enkelt nats selskab. Det samme beløb, som en tekstilarbejder i Cambodja tjener om måneden. Det kan være svært for datteren af en fattig risbonde at sige nej.

- At afvise en kundes tilnærmelser er ensbetydende med, at han køber en anden piges øl, siger Puev. Hver aften finder Puev sig derfor i at blive klappet i bagen eller taget på brystet, og hver aften får Puev indtil flere tilbud om at forlade restauranten sammen med kunden efter lukketid. Hun siger ja, så tit hun kan.

Kunderne på restauranterne, hvor pigerne sælger deres øl og spiritus, er primært cambodjanske (khmer) mænd men også forretningsfolk fra resten af Asien - særligt Kina, Japan og Thailand. Der er i Cambodja og i de øvrige asiatiske lande tradition for, at mænd allerede fra de er helt unge besøger prostituerede, hvilket de fortsætter med, når de bliver gift. Typisk går mændene ud med forretningsforbindelser, spiser, drikker og vælger sig altså så ofte en pige, som de frekventerer en eller flere gange.

- Det er vigtigt at have trofaste kunder, som kommer for at købe min øl og ikke de andre pigers øl, forklarer Puev. Egentlig vil Puev gerne have et andet job, måske et job som danserinde, men det er svært at finde, og hun har ikke råd til at tage dansetimer.

- Jeg bryder mig slet ikke om mit job, men jeg har fire yngre brødre og søstre, og jeg har lovet at hjælpe mine forældre. De kan ikke undvære min løn, forklarer Puev. I Cambodja er det typisk døtrene, som i en ung alder bliver sendt til storbyen for at tjene penge, så deres brødre kan gå i skole. Det er sønnerne, som skal sikre forældrenes alderdom, og det er derfor dem, der vejer tungest i vægtskålen.

I Cambodja ser det omgivende samfund generelt skævt til ølpigerne. De betragter dem ikke som egentlige prostituerede, men stempler dem som seksuelt promiskuøse. De fleste unge piger i Cambodja går konservativt og tækkeligt klædt, færdes ikke ude sent om aftenen, og de kysser og krammer sjældent deres kærester på offentlige steder. Ølpigerne bliver derimod bedt om at klæde sig i korte, stramme kjoler, de arbejder til langt ud på natten og bliver opmuntret til at flirte og ægge for at få alkoholen til at flyde.

- Jeg har ikke fortalt min familie, hvad jeg laver. De tror jeg syr skjorter på en tekstilfabrik. Hvis de vidste, at jeg var ølpige, ville det kaste skam over min familie, og mine forældre ville aldrig kendes ved mig igen, forklarer Puev. Det er mere end to år siden, at Puev rejste alene til storbyen. Så snart hun havde fundet et job og lejet en billig blikhytte i udkanten af hovedstaden, sendte forældrene også de to yngre søstre af sted. I dag bor de tre søstre under samme tag, og Puev forsørger dem alle tre samtidig med, at hun sender penge hjem til forældrene.

- Mine søstre gør rent, køber ind og laver mad. Det er svært for mig at nå, når jeg arbejder hver aften og mange gange også om natten, forklarer Puev. Hytten, som Puev har lejet, ligger ikke på hovedstadens bedste adresse, men den ligger et sted, hvor Puev har mulighed for let at tjene lidt ekstra penge: I udkanten af Svay Pak, Phnom Penhs største bordelområde.

Ølpiger, som udover øl også sælger sex, er bedre betalt end prostituerede på bordeller, og de bestemmer selv, i hvert fald i et vis omfang, hvem deres kunder er. Men friheden til at vælge har alvorlige konsekvenser: Ifølge regeringens statistikker er en femtedel af Cambodjas ølpiger hiv-positive. De beskytter sig ikke i nært samme omfang som prostituerede på bordeller.

- Ofte er pigerne samme med den samme kunde flere gange, og i mange tilfælde udvikler der sig en form for kæreste- eller tillids-forhold mellem kunden og pigen. Derfor ser langt de fleste af ølpigerne igennem fingre med at beskytte sig, forklarer Nith Sopha fra organisationen
 
Læs mere
Fakta om ølpiger i Cambodja:

Omkring 3000 piger er ansat som ølpiger i Cambodja.

33% af de egentlige prostituerede er hiv-smittede.

20% af ølpigerne er hiv-smittede, men antallet er stigende.

Efter målrettede kampagner mod prostituerede er brugen af kondom øget og antallet af hiv/aids-smittede er stagnerende.

Ølpiger, som betegnes som indirekte prostituerede, beskytter sig ikke i samme omfang som egentlige prostituerede.

80% af Cambodjas ølpiger er involveret i prostitution.

(Kilder: Family Health International, UNAIDS og Khmer Women's Cooperation for Development.)
KVINFO · Christians Brygge 3 · 1219 København K Tlf: 33 13 50 88 · Fax: 33 14 11 56 · E-mail: kvinfo@kvinfo.dk