Home
spacer spacer spacer spacer
spacer
Send artiklen til en venUdskriv siden 
 

Kvinder på tværs i Nordirland

 

 
FORUM/ 20.5.98 Når snakken går på Nordirland, er det først og fremmest magtens mænd, der i årevis har tegnet den hårdt plagede provins udadtil - fra bombemænd til politikere.

Først i de senere år har kvinder fået en synlig rolle i spillet om Nordirlands fremtid. Mo Mowlam, Labours minister for Nordirland, er ifølge den seneste meningsmåling fra The Guardian/ICM endnu mere populær end Tony Blair - og det siger ikke så lidt.

Og selvom Tony Blair personligt lagde hele sit engagement i fredsforhandlingernes slutspurt i påsken, er der ingen tvivl om, at Mowlams bramfri facon hjalp de knudrede forhandlinger godt på vej. Hun har flere gange sat alt på et brædt - bl.a. da hun besøgte terrorister fra både IRA og den protestantiske side i Maze fængslet.

En af de andre nøglespillerne i fredsforhandlingerne har været den tværnationale gruppe Northern Ireland Women's Coalition, NIWC. Frontfigurerne Monica McWilliams og Pearl Sagar, henholdsvis katolik og protestant, har siddet med ved forhandlingsbordet på Stormont Castle i de forhandlinger, der langfredag i år omsider resulterede i en aftale for fred i Nordirland.

Kvinderne gik sammen i 1996 på tværs af Nordirlands skarpe skel, hvilket ikke har vakt udelt begejstring. Koalitionen har høstet drøje hug fra mange politiske hjørner - de er blevet stemplet som illoyale kvinder, fordi de har vovet at gå på tværs i et Nordirland, hvor det sociale pres for at vælge side er kolossalt. En del af kvinderne mødtes gennem deres arbejde omkring vold i hjemmet. Vold vælger ikke politisk side, og uden et samarbejde på tværs ville de ikke opnå resultater.

NIWC har ikke meldt ud med en særlig holdning til f.eks. abort, men har tænkt sig at fortsætte som parti og arbejde for kvinders ligestillling, hvis afstemningen fredag bliver et ja.

Den blodige konflikt har de sidste 30 år kostet over 3.000 menneskeliv.

Fredag den 22. maj stemmer både Irland og Nordirland om Nordirlands fremtid.


Gunhild Riske er medredaktør af FORUM for køn og kultur
 
KVINFO · Christians Brygge 3 · 1219 København K Tlf: 33 13 50 88 · Fax: 33 14 11 56 · E-mail: kvinfo@kvinfo.dk