Home
spacer spacer spacer spacer
spacer
Send artiklen til en venUdskriv siden 
 

Slut med den ensomme ulvinde

 

Med Samantha Jones har den britiske krimi-forfatter Lauren Henderson skabt en fræk kvindelig detektiv, der oser af livslyst og handlekraft.

 
FORUM/London 18.1.2000 "Ja, selvfølgelig er jeg feminist. Hvem er ikke det?", siger den britiske krimiforfatter Lauren Henderson, der har skrevet en roman om året siden 1995 - senest The Strawberry Tattoo fra 1999.

Lauren Henderson har skabt en ny type heltinde i krimigenren: En kvindefigur, som er sej, sexet og selvbevidst på sin egen måde og ikke blot en kloning af de mandlige detektiver. 33 årige Lauren Hendersons hovedperson Sam (Samantha) Jones er en rigtig 90er kvinde detektiv, der skildres med humor og uden fordomme. BBC er så begejstrede for den sexede og handlekraftige billedhugger Sam Jones, at de har købt rettighederne til at lave en tv-serie over de fem romaner, der er udkommet.

Lauren Henderson har sat mig til stævne på en lille hyggelig bøssebar i det centrale London tæt på Oxford Street. En bar, som hun har anvendt i en scene i en romanerne. Hun møder op i slidte cowboybukser med broderede røde blomster på og understreger, at hun ikke er politisk korrekt i britisk forstand, for så burde hun være mødt op i pænere tøj og med mere make up. Dog afslår hun mit tilbud om en øl, hun skal kun have kaffe. Hun rejste fra Italien tidligt om morgenen dagen før og om aftenen i London festede hun med vennerne og drak cirka tre flasker vin, så hun undskylder på forhånd, hvis hun i løbet af interviewet ikke er i stand til at tænke så klart og hurtigt.

Lauren Henderson bor til daglig ude på landet i nærheden af Toscana. Hun finder roen på landet bedre for sin arbejdsproces end storbylivet i London, hvor hun ellers vil blive distraheret og ikke være i stand til at fastholde koncentrationen så længe ad gangen. At hun igennem fire år havde en italiensk kæreste har også spillet ind i hendes valg af Italien som bosted.

Modsat heltinderne i mange andre femikrimier, så formår Hendersons heltinde Sam Jones at få fingrene i de attraktive mænd, hun møder. Hun har også et rigt og velfungerende socialt liv. Lauren Henderson forklarer:
- Da jeg startede med at skrive serien for 6 år siden, var der mange af de kvindelige krimiforfattere, som blot kopierede mændene. For mig ville det ikke være realistisk at skrive om en kvindelig detektiv, som var ligesom Phillip Marlowe og helt alene.
- Dengang skrev de kvindelige krimiforfattere om heltinder, som var meget ensomme, som ikke kunne få et knald, og når de endelig fik det, klynkede de så meget, at de ødelagde alt for sig selv. Jeg ville skabe en anden heltinde med et socialt liv, med selvbevidsthed og selvværd, og som er sej på sin egen måde. Det at have en håndfuld venner er jo kvinders styrke, og kvinder er seje på en anden måde end mænd.
- Men Sam er også en reaktion mod de mandlige krimiforfattere, der kun skriver om kvinder som stigmatiserede prostituerede. Jeg skabte Sam for at vise, at kvinder ikke behøver at være prostituerede, supermodeller eller døde for at optræde i en krimi! Dog ser jeg Sam som en ensom ulv på nogle måder. Hun er stædig og beslutsom og hun gør kun, hvad hun selv finder rigtigt. Samtidig har hun en håndfuld venner som ved, hvad hun laver og ex-kærester som vil fortælle hende, hvis de mener, at hun ikke har ret.

På spørgsmålet om hvorvidt Sam er "fordømmende", svarer Lauren Henderson med et grin:
- Jo, hun er også en rigtig bitch. Jeg er bange for, at det kommer direkte fra mig.
- Jeg gjorde Sam til billedhugger, fordi det giver mig mulighed for at vise, at hun er fysisk stærk og at hun kan klare sig selv uden at være kæmpestor. Desuden finder jeg arbejdsprocessen for en billedhugger mere spændende end eksempelvis en maler, hvis arbejdsproces meget er gentagelser. Ideen til hendes jernskulpturer, der bliver til kæmpe mobiler, findes inde i mit hoved. Jeg ved nøjagtig, hvordan de ser ud, men jeg har aldrig set dem noget sted.

Danske læsere kan stifte bekendtdskab med Sam Jones i bogen Flydende Planet (Modtryk, 1998). Titlen henviser til en kæmpe metal-mobile, som Sam Jones har solgt til en stor britisk bank. Under receptionen i banken finder Sam en af bankens ansatte dræbt under mobilen, der på en eller anden måde er faldet ned. Vredt involverer hun sig i opklaringen af det, der viser sig at være et mord og ikke en ulykke. Hendes affære med bankens flotteste mand sætter hende pludselig i selskab med de mennesker, der kendte den myrdede, og herfra tager handlingen fart.

Lauren Hendersons feministiske holdninger kan tydeligt spores i bogen, og måske derfor føler par danske mandlige anmeldere sig provokerede af Sam Jones-figuren. Arne Vollertsen skrev f.eks. i Aarhus Stiftstidende den 2. august 1998:
"Hun er den rapkæftede og aldeles liderlige hovedperson i Lauren Hendersons første bog på dansk. Sam Jones er kunstner og mandeæder, og så er hun oven i købet lidt af en detektiv.[...] Men bogen, der vrimler med smukke mænd med spændstige kroppe, er nok først og fremmest tøse-læsning."
Hvad mener Arne Vollertsens egentlig med "liderlig"?

Også Aktuelts Niels Frid-Nielsen kalder Sam Jones for "en rapkæftet man-eater" og kæresten i banken for en "...toy-boy af en finansdreng" (31. juli 1998). Bruger Frid-Nielsen ordet "kvinde-æder" om mandlige helte?

Det vil vise sig, om anmelderne af Hendersons næste bog på dansk Blå Margarita er blevet mere tolerante. Den udkommer på Modtryk i februar 2000. I Blå Margarita danner et teater i mere end en forstand scene for mord og bedrag, og her møder Sam skuespilleren Hugo, der synes at gennemskue hende på en måde, som andre mænd ikke tidligere har formået. Uden at afsløre slutningen, sker der noget som Lauren Henderson vedkender sig, har en feministisk dagsorden.

Hugo kalder Sam for Modesty med reference til O'Donnells tegneseriefigur Modesty Blaise. Lauren Henderson fortæller, at hun er stor, stor fan af Modesty Blaise: "Jeg blev faktisk ret deprimeret, da jeg opdagede, at hun blev skabt af en mand! Men Modesty var den eneste heltinde, jeg kunne komme i tanke om, der jævnligt redder sin kæreste. I Blå Margarita taler Sam og Hugo netop om Modesty Blaise og Lord Peter Wimsey, og det er sjovt at sætte disse figurer sammen og se, hvad der så sker."

I The Strawberry Tattoo (der udkommer på dansk i 2001) er Sam i New York for at udstille på et mondænt galleri sammen med tre andre unge britiske kunstnere. På et tidspunkt går de forbi den restaurent, hvor den berømte orgasmescene fra filmen When Harry met Sally (1989) blev optaget. Sam kritiserer Meg Ryans præstation, - havde det derimod været Ellen Barkin eller Sharon Stone, som havde spillet scenen, ville den have været langt mere interessant.

På spørgsmålet om, hvorvidt Lauren Henderson også har på dagsordenen at kritisere elementer i vores samfund, svarer hun, at hun faktisk ikke er særlig god til at skrive social kritik, det bliver alt for tungt. Men hun bruger de kulturelle referencer på en humoristisk måde i en sammenhæng, hvor hun selv ville grine af dem.

De kulturelle referencer er endvidere en vigtig del af beskrivelsen af storbylivet i London og New York i halvfemserne.
- Vi definerer i stor udstrækning os selv ud fra kulturelle referencer, hvor vi kommer fra osv. Det er en god måde at vise, hvad der foregår nu og vise, hvilke antagelser vi lever ud fra.

Med hensyn til overvejelser om at bringe stoffer ind i romanerne, siger Lauren Henderson:
- Det er en del af storbylivet og den atmosfære Sam lever i, desuden er hun en af de slemme, der somme tider opfører sig dårligt. Det syntes naturligt for mig, at hun drikker heftigt og tager speed og kokain. Men hun viser dog sin moralske afstandtagen fra heroin og den farlige afhængighed i Flydende Planet. Men levede hun i USA, var hun nok nødt til selv at stoppe med lejlighedsvis at tage stoffer og udvikle sig i en politisk korrekt retning. I Storbritanien lægges der ikke så meget vægt på lige dèt.

Da vi er ved at afrunde interviewet, siger Lauren Henderson pludselig:
- Måske skal jeg lige fortælle, at jeg har solgt rettighederne til filmatisering af bøgerne til BBC.


I en snak om det at sælge rettighederne til BBC uden at have indflydelse på, hvordan manuskriptet til filmatiseringen udarbejdes, og hvordan serien i øvrigt skal filmes, fortæller hun, at hendes kollega Colin Dexter (forfatteren til inspector Morse-serien) har sagt: "Tag pengene og lad være med at spekulere mere over det!" Men Lauren Henderson er meget tilfreds med den skuespiller, som er udpeget til at spille Sam Jones. Det bliver Michelle Collins, der er kendt fra den britiske tv-serie Eastenders, hvor hun har haft en rolle som "the bad girl". Derfor mener Lauren Henderson, at hun vil kunne fungere fint som Sam Jones.
Desværre går der et par år, før vi får BBC-filmatiseringen at se.

Alice Riis Bach er stud.mag. i kultur og formidling.
 
KVINFO · Christians Brygge 3 · 1219 København K Tlf: 33 13 50 88 · Fax: 33 14 11 56 · E-mail: kvinfo@kvinfo.dk