Home
spacer spacer spacer spacer
spacer
Send artiklen til en venUdskriv siden 
 

Singler på jagt og fiskeri i New York

 

 
FORUM/1.11.99 Single kvinder går som varmt brød. Altså ikke nødvendigvis som potentielle partnere, men som et nyt og vigtigt markedssegment, som i årevis er blevet forsømt af ignorante forlæggere, hussælgere, osv. som for stakkels til andet end trøstechokolade og ynkelige salatblade. Ikke mere.

Forleden bragte New York Times en lang feature artikel om, at alene-kvinder nu køber huse i et sådan omfang, at også de store "gør-det selv" butikker har måttet indrette sig helt om, for at kunne følge med det voksende marked. Huset først; dernæst prinsen. På tv kan kvinderne lære husreparationer med programmet "Handy Ma'am", og på nettet få styr på deres aktieportfolio og businessideer via skræddersyede netsider.

På bogfronten var det den engelske bestseller Bridget Jones dagbog, (Lindhardt og Ringhof), der for alvor startede trenden og afslørede et hungrende marked for at få artikuleret en særlig livssituation, som andet og mere end et trist og småpinligt venteværelse på vej ind til ægteskabet og kerneidyllen. Nu er de amerikanske forfattere også ved at komme godt med. Senest er det debutanten Melissa Bank, hvis bestseller og dannelsesroman, Pigernes håndbog i jagt og fiskeri, om en yngre New Yorker kvinde, nu er blevet oversat til dansk.

Det er ikke en egentlig roman, men syv forbundne noveller om Jane Rosenal, som læseren møder første gang som en sjov teenager på 14. Hendes elskede storebror tager sin 10 år ældre kæreste med hjem til forældrenes sommerhus i 70'ernes USA, og Jane følger dem med bekymring , kærlighed og rappe kommentarer. Det går ikke helt nemt med kærligheden, og senere gør Jane sine egne erfaringer i et New York, som er dejligt befriet for trættende S/M scener og kedsommelige kokain-vrag.
Melissa Bank har en fin munter og poetisk tone afbrudt af kække "one-liners", som undertiden grænser til det overkække, og generation X's ironiserende distance til ægte følelser lurer hele tiden.
Mange kvinder kan nok nikke genkendende til en del af Janes oplevelser med mere eller mindre håbløse mænd og kærlighed. Der er den ældre interessante "larger- than -life" mand Archie, som mener at hendes pt. kæreste er en nitte: "du er nødt til at at krympe for at kunne være i det lille liv, du har sammen med ham". Men Archie har også sine problemer - og Jane hænger i lang tid fast i dette forhold samtidig med utilfredsstillende jobs og en underminerende mangel på selvtillid. Der skal noget dramatisk til for at ruske hende ud af dødvandet og komme videre.

Bogen er underholdende læsning iblandet nogle gode amerikanske hverdagsskildringer - også af den skyggeagtig mor og den solide far. Dog kan man ikke lade være med at undre sig over - for ikke at sige irritere sig over - den drastiske forandring, der sker i personen Jane fra hendes superkække, handlekraftige teenage-jeg til den stadig humoristiske, men usikre voksenkvinde. Er det de opskruede amerikanske krav til, hvordan en rigtig kvinde skal være, som truer med at slukke ilden?

Man må f.eks endelig ikke være for sjov og fyre ironiske bemærkninger af i tide og utide, for det gør mænd usikre og skræmmer dem langt væk, lyder det fra mange kanter. Det er et tema, der også går igen i amerikanske sit-coms set fra en kvindevinkel, samt i populær-bogen Rules om, hvordan en kvinde fanger en mand. Der må åbenbart -latterligt nok- være noget om snakken, for Melissa Bank's tidligere chef for et reklamebureau udtaler til The New York Times efter at have læst bogen: "I told Melissa:'no wonder you're still single. Most men wouldn't be able to handle that kind of humor'".
Pigernes håndbog i jagt og fiskeri er naturligvis alene i kraft af sin titel en ironisering over disse amerikanske gør-det-selv bøger og firkantede datingregler, som insisterer på at mase kvinder og mænd ned i forudsigelige kasser. Slutningen kan selvfølgelig ikke afsløres her, kun at humoren i sidste ende får lov til at sejre.

Jeg vil gerne høre mere fra Melissa Bank - og næste gang et spadestik dybere og tættere ind til benet. I første omgang er hendes bog ved at blive omsat til film af Francis Ford Coppola's filmselskab. Hans litterære magasin Zoetrope: All-Stories, oprettet for opdyrke nyt talent, trykte den novelle, som siden blev til titlen på Bank's bog.
Måske der en dag også kommer flere danske bøger, som kan artikulere kvindeliv på en nuanceret måde, og hvor hovedpersonen vel at mærke ikke bor i kartoffelrækkehus på Østerbro, ikke arbejder i medierne, og ikke traver rundt om de flade søer i København i en uendelighed.

Pigernes håndbog i jagt og fiskeri, Rosinante, 258,- kr. oversat af Camilla Christensen
 
KVINFO · Christians Brygge 3 · 1219 København K Tlf: 33 13 50 88 · Fax: 33 14 11 56 · E-mail: kvinfo@kvinfo.dk