Home
spacer spacer spacer spacer
spacer
Send artiklen til en venUdskriv siden 
 

Pigefestival fejrer et mangfoldigt pigeliv

 

Årets Pigefestival pirkede til opfattelsen af minoritetspiger som tynget af problemer med tørklæder og tvangsægteskaber. Piger fra pigeklubber i hele landet mødtes for at danse, feste og snakke sammen.

 

 
FORUM/22.3.2002 250 glade piger i alle farver, kunne høres og ses overalt i kvartercentret i Københavns Nordvest kvarter søndag d. 17 marts. Der er Pigefestival, den tredje af slagsen, med fokus på de etniske piger. Enkelte mødre er også mødt op i salen, og alle blikke er nu rettet mod scenen.

Konferencier Birgül Balmer får gang i pigerne, da hun råber: "Vi kan andet end at snakke om problemer, så skal vi ikke vise dem, at vi kan feste?"

Der jubles og Pigefestivalen er i gang. Pigerne fra Kringlebakken, der har arrangeret årets Pigefestival, indtager scenen i hvide bluser, cowboybukser og kasketter. De byder velkommen med MTV-inspirerende dans til Mary J. Bliges medrivende rytme og pigerne i salen begynder at rokke og klappe.

Pigeklubber fra hele landet optræder. All Kinds fra Bispehaven i Århus går på scenen med en opfordring til publikum om at "shake your ass". De giver en opvisning i rap, digte, sang og dans over emner som venskab, familie, kærlighed og politik. Vi hører om Muhammed, der er læge og har skalpel, en hyldest til deres mor, som har lært dem alt, hvad de ved, og om hvad de skal gøre for at stoppe de voldelige drenge, før Pia K. sender dem hjem.

Her er det pigerne selv, der sætter dagsorden og fortæller om deres pigeliv. For i skyggen af "drengene fra Vollsmose", blomstrer pigerne og lever et liv, der på mange måder ligner deres jævnaldrende danske veninder.

- Den eneste forskel er, at vi ikke går i byen og drikker, siger Christina og Rola fra pigeklubben All Kinds fra Bispehaven i Århus. De håber, at Pigefestivalen bliver en fast tradition, for her kan de få lov til at være sig selv, og hygge sig med gamle og nye veninder. Samtidig giver Festivalen mulighed for at vise et andet billede af Danmark.

For Christina og Rola føler sig ikke danske.
- Vi vil ikke sige, at vi er danskere, for vi bliver alligevel ikke betragtet som danskere, forklarer de to piger der er iført tidstypiske jeans med svaj i benene. De to piger fortæller, at de gør, hvad de kan for at ændre det stereotype billede af indvandrere. Sammen med All Kinds i Århus er de ude at optræde ca. 25 gange om året på seminarier og konferencer.

Ud over de mange forskellige optrædende pigeklubber, var det muligt for pigerne, at krybe ind i Alladins hule, og prøver hennamaling, spåkone etc., derudover kunne der eksperimenteres med rap, mavedans og maling af eget postkort i de forskellige workshops.

Pigefestivalen giver pigerne mulighed for at vise, at deres liv handler om andet end tørklæder og tvangsægteskab og her kan man opleve masser af ressourcer, drømme og visioner - og brug for at være piger sammen.

- Pigeklubberne er deres frirum, her kan de være sig selv, og så tør de meget mere, når der ikke er drenge til stede. De danske piger har også brug for disse frirum, for de kommer også i pigeklubberne, der på den måde så kommer til at fungere som brobyggere, da pigerne her får mulighed for at inddrage andre måder at opleve verden, forelskelse og arbejde på, siger Marianne Nøhr Larsen fra Mellemfolkeligt Samvirke.

Truslen om at Pigefestivalen ikke ville blive til noget i år på grund af mangel på penge og tid, fik pigerne og de ansatte fra pigeprojektet Kringlebakken til at reagere. En ansøgning til blandt andet Københavns Kommunes Ungepulje blev sendt af sted, og det fik pigerne en masse penge ud af. Det glade budskab blev bragt videre til Mellemfolkeligt Samvirke, og her spurgte Marianne Nøhr Larsen spontant, om de måtte være med. Svaret var ja og Pigefestivalen 2002 var sikret.

Charlotte Wienmann Jensen er journalist og tilknyttet FORUM og Kvindeligt Selskab.
 
Læs mere
Tjek Mellemfolkeligt Samvirkes site
Pigeliv
KVINFO · Christians Brygge 3 · 1219 København K Tlf: 33 13 50 88 · Fax: 33 14 11 56 · E-mail: kvinfo@kvinfo.dk