Home
spacer spacer spacer spacer
spacer
Send artiklen til en venUdskriv siden 
 

Stærke sager fra USA

 

 
FORUM/10.9.98 Når det litterære parnas i USA laver lister over "de 100 mest vigtige bøger i det 20. århundrede" indeholder de sjældent mange kvinder eller forfattere fra landets mange etniske minoriteter. Det er en skam, for landet vrimler med gode og spændende kvindelige forfattere i USA, som ikke er bange for at bruge deres dobbelte identitet for fuldt blus i deres bøger. Det er ikke "stakkels"-romaner om fortabte immigranter, men stærke historier om kvinder, der navigerer almindelige liv samtidig med flere forskellige verdener.

Amy Tan er nok den allermest kendte med sin Klub held og lykke fra 1989 om kinesisk-amerikanske kvinder i Californien. Bogen blev en kæmpe bestseller og åbnede markedet for forfattere, som ikke kom fra det hvide litterære "establishment" f.eks. Sandra Cisneros, Terry McMillan, Maxine Hong Kingston. Den indisk-amerikanske forfatter Chitra Banerjee Divakaruni - som i øvrigt er i stald hos Amy Tans agent - har netop fået sit internationale gennembrud med romanen Mistress of Spices.

Bogen er lige udkommet på dansk og FORUM for køn og kultur bringer nu første kapitel fra Det tredje krydderi (Forlaget Cicero, 1998) - en magisk-fabulerende roman om en gudeskøn spice-mistress, som er kommet til en rå bydel i Oakland i Californien forklædt som gammel kvinde, for at "hele" nye indiske immigranter med krydderier i den folkerige stat. Til gengæld skal hun forsage al personlig kærlighed, men er det en prøve hun kan bestå?

Divakaruni er født i Indien og flyttede til USA i 1977 for at studere, bl.a på University of California i Berkeley. Hun blev hængende i Californien i San Francisco-området, og Det tredje Krydderi er Divakarunis første roman. Hun har tidligere udgivet tre digtsamlinger og en novellesamling. Derudover har hun været fast skribent for webtidsskriftet Salon Magazine og har skrevet i en række aviser og tidsskrifter.

Et vigtigt tema for hendes forfatterskab er hvordan livet former sig i USA for for indisk-amerikanske kvinder. I et interview i webmagasinet Bold Type fortæller Divakaruni, at hun egentlig gerne ville kunne sige at hun altid har interesseret sig for kvinders rettigheder og situation, "men da jeg boede i Indien var jeg en del af kulturen og accepterede den fuldstændig. Jeg tænkte aldrig på kvinders rettigheder .... og hvis det var hårdt for os, var det bare sådan. Efter at have boet i USA, kan jeg se mere objektivt på min kultur - både på de gode og dårlige ting."

Årene i USA åbnede hendes øjne for de særlige vanskeligheder kvinder fra sydøstasien har i mødet med det amerikanske samfund. I 1991 tog hun initiativ til dannelsen af MAITRI, en hjælpelinie for sydasiastiske kvinder på Californiens vestkyst.

Vil man læse mere spændende amerikansk litteratur, kan man prøve cubansk-amerikanske Christina Garcia's Søstrene Garcia (The Agüero Sisters, 1998), netop oversat og udgivet på forlaget Forum.

Klik her for første kapitel af Det tredje Krydderi.
 
KVINFO · Christians Brygge 3 · 1219 København K Tlf: 33 13 50 88 · Fax: 33 14 11 56 · E-mail: kvinfo@kvinfo.dk