Home
spacer spacer spacer spacer
spacer
Send artiklen til en venUdskriv siden 
 

Liv og læsning

 

 
FORUM/12.5.98 Den svenske forfatter Åsa Moberg, der er født 1946, mødte allerede som 16-årig den mand, som hun kom til at leve tæt og symbiotisk sammen med, til han døde fra hende for 10 år siden. Da de mødtes, var han var dobbelt så gammel som hun, hverken rig eller smuk, og da de lagde sig nøgne sammen første gang forsvandt enhver erotisk gnist mellem dem. Alligevel fulgte hun ham livslangt som "en hundehvalp" fra det første møde til hans død i 1988.

Hun faldt for hans omsorg, for hans interesse. Han var så optaget af hende. Af alt hvad hun følte, tænkte, sagde og skrev. Ikke et manuskript slap hun fri, før han havde sagt god for det. Først når han var tilfreds med hendes tekster, kunne hun selv være tilfreds. Hendes første roman, som han ikke brød sig om, blev end aldrig sendt til et forlag, og livet igennem skammede hun sig over sin afhængighed, det erotiske savn og over dobbeltspillet.

Fra hun som 20-årig fik sin egen klumme i den svenske avis Aftonbladet, fremstod hun udadtil som stærk og selvstændig, en frigjort kvinde med egne meninger. I privatlivet og i parforholdet var hun dybt afhængig og underordnede sig i en omfattende ulighed, som hun gjorde alt for at skjule.

Først da en ven efter mandens død foreslog hende at læse Simone de Beauvoirs roman Mandarinerne, fandt hun en vej ud af den private skam. Da hun indså, at selv Simone de Beauvoirs liv med Jean-Paul Sartre måtte forstås som et livslangt afhængighedsforhold, hvor kvinden underordnede sig manden, kunne hun forsone sig med konsekvenserne af det kærlighedsvalg, hun selv traf som 16-årig.

Efter Mandarinerne, som Åsa Moberg efterfølgende oversatte til svensk, brugte hun 5 år af sit liv på at læse og forstå Simone de Beauvoir. Romanerne, erindringerne, de posthumt udgivne breve og biografierne som er er faldet tæt de seneste år. Simone og jeg, der er resultatet af Mobergs fordybelse, er spændende som en roman, personlig, vidende, charmerende og samtidig dybt anfægtende i sin insisterende sandhedssøgen, sit ægte intellektuelle engagement.

Beauvoir-begyndere finder ingen bedre indføring end Åsa Mobergs, Beauvoir-kendere vil glæde sig over overraskende vinkler, nye forståelser, og den almindelige litteraturelsker vil føle sig dybt beriget og bekræftet i litteraturens urkraft som spejl og som møde. Simone og jeg er et personligt og originalt bud på alt det, vi hver især søger i litteraturen. Minder os om alt det, den gode bog har at give.

Elisabeth Møller Jensen er centerleder på KVINFO og hovedredaktør af Nordisk Kvindelitteraturhistorie.

FORUM bringer første kapitel af Åsa Mobergs Simone og jeg. Dialog med Simone de Beauvoir
 
KVINFO · Christians Brygge 3 · 1219 København K Tlf: 33 13 50 88 · Fax: 33 14 11 56 · E-mail: kvinfo@kvinfo.dk