Home
spacer spacer spacer spacer
spacer
Send artiklen til en venUdskriv siden 
 

Det moderne gennembruds kvinder

 

I anledningen af festivalen Golden Days in Copenhagen inviterer KVINFO til heldagskonference om det moderne gennembruds kvinder i Diamanten d. 22. september kl. 10-16.

 
FORUM/13.9.2002 I anledningen af festivalen Golden Days in Copenhagen inviterer KVINFO til heldagskonference om det moderne gennembruds kvinder i Diamanten d. 22. september kl. 10-16.

De var moderne i deres samtid og 100 år forud i deres kritik af kvinders vilkår i samfundet. Derfor forsvandt det moderne gennembruds kvindelige forfattere ud af litteraturhistorien - glemt af en uforstående eftertid. Der skulle en moderne kvindebevægelse og en litterær kvindeforskning til at hive dem op af glemselens pose.

Deres forfatterskab blev til i en periode, hvor samfundet åbnede sig for kvinder med nye muligheder for uddannelse og et selvstændigt arbejde. Det var en periode, hvor kvinder begyndte at deltage i den offentlige debat, organiserede sig og stille krav om indflydelse på samfundets indretning.

Alligevel beskrev forfattere som norske Amalie Skram og svenske Victoria Benedictsson overvejende kvindesituationen som så ørkesløs og depressiv, at selvmordet står tilbage som et altovergribende symbol. Men det var ikke den nyvundne frihed, der gjorde naturalismens kvindelige forfattere depressive, men snarere, at de ikke var frie nok.

På konferencen vil Pil Dahlerup, Irene Engelstad, Ebba Witt-Brattström og Lise Busk Jensen, nogle af nordens mest fremtrædende litteraturforskere, præsentere ny forskning om forfatterne Amalie Skram, Victoria Benedictsson og Erna Juel-Hansen. Forelæsningerne følges op af forfatteroplæsninger af Naja Marie Aidt, Camilla Christensen og Katrine Marie Guldager. Desuden vil Jytte Larsen, redaktør af Dansk Kvindebiografisk Leksikon fortælle om kvindernes livsbetingelser og borgerrettigheder i 1800-talet.

For Yderligere oplysninger kontakt: Jytte Nielsen, KVINFO, Christians Brygge 3,1219
Kbh. K, Tlf. 33135088 eller email: kvinfo@kvinfo.dk


 
Læs mere
Klik ind på programmet
Tid: 22. september 2002 10-16
Sted: Dronningesalen, Diamanten, Det Kgl. Bibliotek, Søren Kierkegaards Plads 1, 1219 København K.
Entre: 200 kr., som inkluderer 2 gange kaffe og frokost.
Billetbestilling: Billetnet tlf. 70156565

Golden Days in Copenhagen
KVINFO · Christians Brygge 3 · 1219 København K Tlf: 33 13 50 88 · Fax: 33 14 11 56 · E-mail: kvinfo@kvinfo.dk