Home
spacer spacer spacer spacer
spacer
Send artiklen til en venUdskriv siden 
 

Er Marianne sur?

 

Det var andet et valgkampen, der blev demaskeret på et nyeligt afholdt seminar med titlen Demaskering af valgkampen. De deltagendes retorik afslørede også en markant forskelsbehandling af mandlige og kvindelige debatører.

 
FORUM/19.2.2002 Den 4.februar 2002 arrangerede Dansk Journalistforbund og DJØF et seminar med titlen Demaskering af en valgkamp. Et rosværdigt initiativ eftersom det efter min mening er vigtigt at undersøge, hvad der rør sig i samfundet, og frem for alt finde ud af, hvem der sidder med magten.

Det panel, der skulle stå for selve analysen, bestod af politikere, pressefolk samt spindoktorer. Et spændende panel, og det helt rigtige valg af aktører. Det var dog mindre heldigt at panelet bestod af ni mænd og kun én kvinde. Findes der virkelig kun én kvinde i Danmark, der ved noget om det politiske spil bag kulisserne? Jeg tillader mig at tvivle.

Debatten startede og finurlige retoriske pointer blev vundet. Til den kvindelige politiker blev uenig med en af spindoktorerne. I et frit samfund er det tænkeligt, ja rent faktisk ønskværdigt, at to debattører har forskellige meninger om tingene. Det er sågar en forudsætning for demokratiets overlevelse at afvigende meninger har lov til at luftes frit. Uden at modpartens holdning bliver nedværdiget eller hånet. I hvert fald ikke alt for meget. Og slet ikke på grund af debattørens køn.

Men det var det, der skete her. Den mandlige spindoktor sagde til den kvindelige politiker: Nu er Marianne sur. Den kvindelige politiker var nemlig Marianne Jelved, forhenværende økonomiminister, vice statsminister og minister for nordiske anliggender. En erfaren politiker, der er vant til verbale slåskampe på forskellige niveauer. Alligevel synes den mandlige spindoktor åbenbart at det er i orden at droppe etikken og sænke sin troværdighed til et meget lavt niveau. Fra nu af var mine ører endnu mere skærpet. Jeg lyttede spændt på om denne type bemærkninger ville rettes til nogle af de mandlige medlemmer af panelet. Men nej. Der var tonen anderledes. Der blev selvfølgelig gjort grin med hinanden og hinandens politiske standspunkter. Men aldrig under det etiske bæltested. Aldrig på en måde, der refererede til 'at nu er (kvinde)mennesket umulig og hysterisk igen'. De mandlige debattører angreb hinandens politiske indhold, ikke deres personlige fremtoning, tonefald eller humør.

Det er trist at bevidne denne forskelsbehandling mellem i øvrigt professionelle debattører. Vi har længe vidst, at drengene får en større del af den talte tid i klasseværelset, og at drenge og piger har forskellige måder at udtrykke sig på. Det er helt tydeligt, at drengene stadigvæk fylder mere end pigerne, også i det offentlige rum. Men hvis vi skal få flere kvinder til at stille op i offentlige sammenhænge, så må vi åbenbart lære dem af vore mandlige kollegaer, der ikke har lært det endnu, at vi altså ikke gider lægge øre til dumsmarte bemærkninger. I må meget gerne være uenige med os, men retorikken skal ikke sænkes til et lavere niveau, fordi ens modstander er af modsat køn. Det hører ikke hjemme nogle steder.

Heldigvis er Marianne Jelved en rutineret politiker, og hun fik derfor det sidste ord. Hun svarede den mandlige spindoktor: Fra nu af vil han altid sige, hver gang jeg er uenig med ham, at "nu er Marianne sur". Da grinede auditoriet fordi hun fik uskadeliggjort alle hans fremtidige angreb på stedet. Den dumsmarte bemærkning blev nydeligt sat i spind og omgående returneret.

Ud over at vise, at ligestilling ikke er opnået i den offentlige retorik endnu, kunne konferencen også afsløre, at spindoktorerne er kommet for at blive i dansk politik. Dette var alle enige om. Nogle medlemmer af pressen forsvarede deres integritet ved at sige, at de vil fortsætte med at sætte den politiske dagsorden i pressen. Ved at selv vælge, hvad de vil skrive om under en valgkamp, kan pressen undgå påvirkninger fra spindoktorer. For politikerne gælder det om at hyre de bedste spindoktorer på markedet. Men der er jo ikke noget odiøst i det, politiker har altid været afhængige af gode rådgivere. Det vigtigste er stadigvæk at pressen er vågen og gennemskuer, når de bliver styret af spindoktorer og politiker.

Monika Wallgren er freelance journalist.
 
KVINFO · Christians Brygge 3 · 1219 København K Tlf: 33 13 50 88 · Fax: 33 14 11 56 · E-mail: kvinfo@kvinfo.dk