Home
spacer spacer spacer spacer
spacer
Send artiklen til en venUdskriv siden 
 

Har piger på toppen en skrue løs?

 

Hvem er de - "pigerne på toppen", som det nye livsstilsmagasin Sirene henvender sig til? Vores klummeskribent har kigget på det første nummer af bladet for at finde ud af, om hun er en af dem.

 
 
FORUM/5.4.2001 Piger på toppen kan ikke finde ud af at samle et Ikea-skab. Men de kan finde ud af at fjerne et par skruer, så deres kæreste heller ikke kan finde ud af det. Det er pointen i tv-reklamen for det nye livsstilsmagasin "Sirene - for piger på toppen".

Det gjorde mig først lidt forvirret: Hvorfor hugger pigen de skruer? Men så gik det op for mig: Det er ligestilling mellem kønnene i år 2001. Og Jante titter frem i en helt ny udgave. Du skal ikke tro, at du er klogere end os. Selv om du er det.

Allerede dér burde mine alarmklokker have ringet. Jeg er nok ikke målgruppen for Sirene. Det ville ikke umiddelbart falde mig ind at hugge skruerne til Ikea-skabet. Måske er jeg for pæn i det. Og naiv: Jeg tror stadig, at jeg sammen med min kæreste vil kunne finde ud af at samle det pokkers skab. Og bagefter måske endda blive enig med ham om, hvor det skal stå.

Men alligevel: Når et nyt blad annoncerer, at det henvender sig til "piger på toppen", bliver man da nysgerrig. Hvem er de, pigerne på toppen? Mon ikke jeg ligner dem lidt alligevel?

De er meget unge, pigerne på toppen. Det kan jeg se på modesiderne. De er vel lige gået ud af folkeskolen. Men de higer efter at øge deres seksuelle erfaring. Jeg troede, at den slags kom med årene, men jeg kan læse i Sirene, at unge piger vil vide alt om, hvordan de kan tilfredsstille deres kærester. "Sådan bliver du bedre i sengen", hedder artiklen. Der står ikke noget i Sirene om pigernes egen seksualitet. Men der er mange modesider.

At blive vejrpige er en hed karrieredrøm for piger på toppen. Selv har jeg valgt uddannelse for en del år siden, så også her falder jeg vist lidt uden for målgruppen. Men hvis jeg havde læst livsstilsmagasiner dengang, havde jeg nok undret mig over, at de ikke nævnte bare en enkelt uddannelse i hele bladet, som ikke var målrettet mod et tv-studie.

Men samtidig gider de øjensynlig ikke høre mere vrøvl, pigerne på toppen. "Drenge, der er et nyt sæt regler på gaden", står der i en annonce for Sirene. Og jeg kan læse, at pigerne bruger frække ord og rejser til Sydamerika alene, og at de tør slå på tromme for sig selv. Og jeg bliver helt forskrækket og lidt bange for dem, pigerne på toppen. De har hvæsset kløerne og er parate til et modangreb af en slags. Samtidig med, at de ser hamrende godt ud og bruger den rigtige foundation.

Jeg remser de nye regler, som Sirene har annonceret, op for mig selv: Jeg skal have et traditionelt kvindebillede - udseende, seksualitet og ingen hjerne - forenet med Girl Power, den tillokkende sirene, hundjævelen. Jeg skal klare mig selv, samtidig med at jeg er desperat for at finde ud af, hvad der sker, når "han dumper mig". Jeg skal overkomme konflikten mellem at være objekt og være subjekt.

Hvis jeg følger de nye regler, bliver jeg vist det, man i gamle dage ville kalde en rappenskralde. Navnet Sirene signalerer det. De kvindelige værdier skal redefineres, jeg skal være handlekraftig og rapkæftet - og farlig for mænd. Jeg skal sige fra, råbe op og skære tænder. Men hvorfor så al den foundation? Hvorfor forsøgene på at gætte, hvad mænd tænker? Hvorfor fem sider om, hvordan man bliver bedre i sengen?

Jeg tror ikke, at jeg som nybagt sirene spiller med nye regler. Jeg tror, at jeg tilpasser de gamle regler til år 2001. Samme mekanisme som i de foregående årtier siden kvindefrigørelsen - krumspring, som skal få det til at se ud, som om jeg bestemmer selv, samtidig med, at mændene tilbeder mig. Jeg skal have objektet og subjektet til at flyde sammen. Der er ingen nye regler, højst et par dispensationer fra de gamle.

Men jeg prøver da ihærdigt, og det gjorde jeg også før jeg læste Sirene. Den ene dag forkynder jeg i kor med mine medsøstre, at det er naturligt for kvinder at have lyst til at se lækre ud, og at den ret vil vi kæmpe for. Den næste dag bliver vi vrede og siger, at nu er det slut med at være undertrykt, og at nu spiller vi selv efter mændenes regler.

Alligevel bliver jeg vist aldrig en af "pigerne på toppen". Jeg deler ønsket om at sammensmelte min rolle som objekt med den handlekraftige mig. Men jeg tror ikke, at det sker ved at kravle i en nedringet kjole og så turde sige pikansjos. Derudover vil jeg komme til at savne min hjerne.

Mit bekendtskab med Sirene bliver en engangsaffære. Jeg venter på et bedre bud på ligestilling end at hugge en håndfuld skruer til et Ikea-skab.

Julie Top-Jensen, 26 år, læser journalistik og dansk på RUC.
 
KVINFO · Christians Brygge 3 · 1219 København K Tlf: 33 13 50 88 · Fax: 33 14 11 56 · E-mail: kvinfo@kvinfo.dk