Home
spacer spacer spacer spacer
spacer
Send artiklen til en venUdskriv siden 
 

Økobims

 

Vi spiser økologisk og elsker alt, hvad der er naturligt. Men når det gælder udseendet, gør det ikke noget at fylde sig med silikone eller rette ørerne til. Hvordan kan vi leve med den modsætning, spørger dagens klummeskribent?

 
You can buy your hair if it wont grow
You can fix your nose if he says so
You can buy all the make-up that MAC can make
But if
You can't look inside you
find out who am I to
be in the position to make me feel
So damn unpretty
I'll make you feel unpretty too

(Fra sangen Unpretty af TLC)

FORUM/20.12.2000 Pandeløftning, øjenlågskorrektion, næsekorrektion, kind- og hageimplantat, hageformindskning, læbeforstørrelse, hudforyngring, mavesugning, fedtsugning, penisforlængelse, brystformindsk-løftning og forstørrelse...Til sidst står der "Flyveører". Flyveører! Jeg har store ører, men ikke flyveører. Men jeg kan få dem skåret mindre og det bløder kun nogle gange, skriver de på hjemmesiden for plastikkirurgiens troldmand, Dr. Per Gunnar Opitz.

Aqua-Lene gør det. Pamela Anderson gør det. Og Dolly Parton gjorde det til hendes bryster nærmest eksploderede. Så holdt hun op og koncentrerede sig om at skrive country-hits. Og en pige jeg kender har gjort det. Sprøjtet økologisk saltvand (eller var det silikone, eller soya?) ind i brysterne, så de blev helt ungpige-agtige igen. Jeg kender også en koreaner på 30 år, der vil have syet sine øjenlåg om.

Der er nemlig in at være kunstig. Men det er u-in at se kunstig ud. Og det er u-in at spise kunstigt. Vi vil ikke have gensplejsede fødevarer. Vi vil ikke have Functional Food. Vi vil have et Måltidets Hus, og en køledisk, der bugner over med økologiske fødevarer. Vi er nemlig politiske og korrekte forbrugere, der stolt med knejset nakke lægger de dyre økologiske fødevarer op på rullebåndet: Jeg køber økologisk og fritgående. Derfor bliver jeg økologisk og fritgående! Vi inddeler vores affald i grønne og sorte poser og bruger vores sparsomme fritid på at give vores mening til kende i diverse borgerpanel om fødevarernes fremtid.

Og det selvom vi ikke rigtig ved hvad "økologisk" betyder. Det selvom vi har to biler (hvoraf den ene er en gammel stor Volvo Amazon med en ligeså stor og gammel motor) og gerne tager dem til og fra arbejde, til og fra vuggestuen og til og fra træningscenteret. Det er da ligegyldigt for vi køber økologisk. Vi halser af sted på løbebåndet, i mens vi drikker iskoldt vand fra franske kilder, spiser store røde jordbær fra Andalusien og hader alt det kunstige, al det Hollywood-agtige McDonalds slush-puppie-føde, der smager ens overalt på jorden. Vi betragter det som imod naturen. For vi er jo, hvad vi spiser. Og vi er ikke imod naturen. Vi er med den.

Vi er så meget med den, at vi ikke forstår, når vi ikke er en del af den. Når vi ikke kan få børn for eksempel. Det er unaturligt. Så det laver vi om på. Vi laver kunstige børn - sprøjter ting ind i menneskeæg og sætter dem op i livmoderen. Vi vil også styre hvordan de naturlige børn så ser ud, når de kommer ud. Vi vil nemlig ikke have nogle børn, der ser unaturlige ud, eller har unaturlige deformiteter. Dem sorterer vi fra med argumentet om, at vi alligevel har lavet æggene kunstigt og at der ikke er noget naturligt liv endnu.

Og så vil vi gerne styre hvor intelligente, målrettede og kunstneriske børnene bliver, når vi føder dem på den unaturlig naturlige måde - det fortæller den evolutionære psykologi os nemlig at vi kan, hvis vi analyserer og bytter lidt om på dna'et. Det må vi bare ikke endnu - det er ikke naturligt endnu, siger Etikkens vogtere. Men vi kan alligevel ikke vente til at få børn på den unaturlige, naturlige måde.

Jeg forstår det ikke. Og jeg kan næsten ikke have det. Hvornår opstod denne dobbeltmoral? Hvornår blev det naturligt at lave sin krop om, fordi man ikke bryder sig om dens udformning? Hvordan blev det sådan, at de samme mennesker der fortrækker naturen når det kommer til deres fødevarer, ikke foretrækker naturen når det kommer til kropsopfattelse og forplantning? Hvornår blev vi disse højteknologiske økofetichister, som køber øko fordi det er trendy og livstils-agtigt - ikke fordi vi lever det?

Måske har vi haft behov for at naturliggøre det unaturlige, fordi teknologien i den grad er blevet vor tids frelser? I dag findes svaret på alle spørgsmål jo i naturen - i generne - og det er blevet helt yt at tale om menneskelige sociale konstruktioner. Derfor har vi økoloficeret det konstruerede nemlig teknologien. Vi har gjort det unaturlige, det konstruerede, naturligt. Derfor synes vi pludseligt, det er naturligt at sprøjte saltvand i kroppen og stille os op i køen hos forplantningsguruen.

Vi skulle måske bare have en undskyldning?

Mette Bom er informationsprojektleder i Teknologirådet og medforfatter til bøgerne "Nu er det nok" (Rosinante 2000) og Fem@il (Aschehoug, 2000). Hun skriver regelmæssigt for FORUM.

Tal at tænke over:

Plastikkirurgi
Der findes ca. 55 plastikkirurgiske klinikker i Danmark, der laver ca. 3-400 plastikkirurgiske operationer årligt. Det giver ca. 22.000 operationer om året. Og tallet er stigende.

Til dette års MTV-Awards eksploderede Toni Braxtons ene bryst, så hun måtte forlade scenen.

Kunstig befrugtning
I 1998 blev der foretaget 7370 fertilitetsbehandlinger af kvinder i Danmark (denne statistik omfatter behandlingerne: In vitro fertilisation, intra cytoplasmatisk sædcelle injektion, frozen embroyo replacement og ægdonation)
Ud af de 2245 børn født efter behandling med kunstig befrugtning i 1994/95, var 107 født med misdannelser.

Abort efter fosterundersøgelse
Fra 1970 til og med 1995 blev der i Danmark gennemført 116.232 undersøgelser af fostre ved hjælp af analyser af prøver fra moderkage eller fostervand. Provokeret abort efter diagnose (først og fremmest kromosomafvigelser samt alvorlige misdannelser) blev foretaget i 2231 tilfælde. Der var et tab af omkring 1100 formentlig raske fostre som en bivirkning af undersøgelsesmetoderne.

Økologi
93% af danske husstande købte i 1999 mindst én økologisk fødevare.
I de varegrupper, hvor der sælges økologiske fødevarer, udgjorde de økologiske fødevarer i 1999 ca. 5% af den samlede omsætning i Danmark.

Kilder:
Forbrugernotat fra Økologisk Landscenter, 2000
"Nyt fra Sundhedsstyrelsen 1994-98", 2000
Pjecen "Fosterreduktion" fra Det Etiske Råd
De gule sider - samtale med plastikkirurg Per Gunnar Opitz
Opitz plastikkirurgiske klinik

Denne artikel vil blive bragt i første nummer af LOKE 2001.
 
KVINFO · Christians Brygge 3 · 1219 København K Tlf: 33 13 50 88 · Fax: 33 14 11 56 · E-mail: kvinfo@kvinfo.dk