Home
spacer spacer spacer spacer
spacer
Send artiklen til en venUdskriv siden 
 

Befri din indre husmor

 

 
 
FORUM/31.8.2000 Sikke et spektakel. Drag-konkurrencen Frøken Verden i den Grå Hal. En dannelsesrejse i dametøjskunsten, anført af en høj konferencier i guldlamé-stretch. På scenen løber Frk. Bente Brunsvir - eller var det Ramona Macho - rundt i en pink kropsnær 50'er spadseredragt. Publikum griner meget og længe. Specielt da hun forvandler sig til en alkoholiseret prozac-bedøvet diva, der må hentes af forsorgen. Har kvinden virkelig set sådan ud? Har husmoderen virkelig været så ulykkelig? De tager hende lige på kornet, bøsserne og drags'ene. Det er sjovt, hysterisk, overdrevet. Godt man ikke er sådan i virkeligheden. Sådan husmor-agtig - hjælpeløs og frustreret, fanget i hjemmet.

Men der er noget der tyder på, at vi skal finde den indre husmor frem igen. Vi skal give husmoderrollen dets tabte ære tilbage. Og vi skal ikke være flove over at "gerne ville" tilbage til Nilfisk og Margrethe-skålen.

I USA og England boomer bogmarkedet med bøger skrevet af trætte karriere-kvinder, med titler som: Hvordan du bliver en huslig gudinde og Kunsten og videnskaben bag god husholdning. Landet med de mange forkortelser har selvfølgelig allerede et nyt udtryk for den (nye) husmor-trend: FTM - Full-Time Mother. Så er der den estimerede amerikanske forsker i seksualitet, Marjorie Garber, der fortæller langt og bredt om at kvinders forhold til hjem og husholdning faktisk kan være erotisk. At kvinder kan opnå seksuel tilfredsstillelse ved at skrubbe gulve og tørre flader af.

Og traditionen tro følger vi også med herhjemme (dog selvfølgelig lidt bagefter. Dameblade og tv-programmer prædiker husholdning, have og boheme-style køkkenkunst (sådan noget med lange franske træborde og økologiske, "tilfældigt" anrettede indiske retter), som var det den nye salve.

Men hvorfor?

Vi har været for meget ude og føjte, vi kvinder. Nu skal vi hjem og lære langsomheden, nydelsen ved at stryge og sy servietter - den reflekterende opvask, som Suzanne Brøgger vist engang skrev noget om. Vores mødre havde for travlt med at realisere sig selv, så de havde ikke tid til at lære os de praktiske ting, som at lave brombærsyltetøj helt fra grunden og jævne sovsen rigtigt. Det mener forfatteren Isabella Smith. Og nu vil hun via tv-prgrammet Isabellas gerne lære alle os andre fortabte karrierekvinder hvordan vi kan forvandle yoghurt-dræneren til en legekammerat. For det handler om at gøre hjemmets sure, beskidte vægge til en lystoplevelse. En sanselighed. En leg. Whau!

Mellem linierne læser jeg, at det måske er noget vi er født med. Et specielt tørre-af-redde-seng-støve-af-sylte-rødbeder-bage-kage-skure-gulve-OG-folde-servietter-i-svanefacon-gen. Og så har vi bare fortrængt det, genet. Brændt det på karriere-bålet. Og det har gjort os til halve kvinder. Kvinder der projekterer og sublimerer helt vildt for vores tabte gen.

I don't think so, som de ville sige i Amerika. Jeg tror det næppe. Sandheden er, at husholdning er røv-kedeligt. Og et forsøg på at gøre det romantisk, sexet og noget at stræbe efter, er på overfladen da meget sødt, men under overfladen er det et tilbageslag. For ligegyldigt hvor seksuelt tilfredsstillende og hyggeligt det kan være at sylte sine egne agurker, så er og forbliver det en tidsrøver. Og tid har vi ikke noget af. Det har vores mødre nemlig heller ikke lært os at få mere af. Hvis vi skal befri den indre husmoder, må vi samtidig ud og finde mere tid og penge, eller gå på kompromis med noget andet arbejde. For husholdning og grønne fingre er arbejde. Ulønnet arbejde. Og det bliver endnu en klods om benet, endnu et krav, endnu et område vi skal mestre, endnu et område, der ligger hen og som vi skal have tjek på. For sådan er vi nu altså opdraget, min generation af arbejdende kvinder. Og dér ligger det reelle problem. Det er dér diskussionen burde blive ført, det tv-programmer skulle problematisere, der trenden skulle bevæge sig hen. Men det er så en hel anden diskussion.

Så selvom Isabella Smith forsikrer os at hendes tv-programmer "ikke vil rumme skyggen af en løftet finger og give seerne (underforstået kvinderne) dårlig samvittighed", så minder det mig om, da min egen husholdningshadende mor viste mig "hvordan man støvsuger sit eget værelse". Der var ikke antydningen af et krav i min moders demonstration, men realiteten blev at "mor blev skuffet" hvis jeg ikke fattede støvsugeren mindst een gang om ugen.

Og Smith vil jo angiveligt vise os, hvor let det er, hvor sjovt det er, hvor hobby-agtigt på den fede måde det er at gro persille. Og fred være med det. Det er et valg. Det ville bare have været befriende og fornyende, hvis hun havde lavet et praktisk program om, hvor let det er, hvor sjovt det er, og hvor hobby-agtigt på den fede måde det er at lave sit eget web-site og efterfølgende at score kassen på det. For det har min mor af gode grunde heller ikke kunne lære mig, Isabella har sikkert heller ikke lært dét af sin mor, og jeg føler mig ærligt talt ret hjælpeløs i den retning.

Mette Bom er skribent og redaktør af teknonyt. Hun skriver regelmæssigt for FORUM.

P.S. Min rengøringsmand koster 250 kr. for tre timer og han gør rent som en skinnende hvid tornado.


Din guide til at befri din indre husmor:
  • Frk. Verden i den Grå Hal, Christiania den 12.august, 2000, præsenteret af Bøssehuset.
  • Isabellas, TV-program i 14 afsnit. Første program blev sendt den 18. august på TV2.
  • Home Comforts: The Art and Science of Keeping House. Prentice Hall & IBD, 1999. Af advokaten og husmoderen Cheryl Mendelson. En 884-siders langt forsøg på at give husholdning oprejsning. Bogen er allerede købt af 200.000 kvinder.
  • How to Be a Domestic Goddess. Af Nigella Lawson. Chatto and Windus, 2000. Bogens hovedpointe er, at man godt kan og må fejle som husmoder.
    Marjorie Garber interviewet om sin nye bog Sex and Real Estate i The New Yorker, juli 2000, og i det engelske dameblad Red, der i juli måned bar titlen: "Er husholdning den nye sex"?
  • Dus med boligen - håndbog for boligejere og gør-det-selv folk. Gyldendal, 2000. Desuden udsender Gyldendal Frk. Jensens julebog i efteråret, som opfølger på bestseller-kogebogen af samme navn.
  • Aschehoug satser også på husmodertrenden med en stor anlagt jule-husk-nu-traditionerne-kogebog.
 
KVINFO · Christians Brygge 3 · 1219 København K Tlf: 33 13 50 88 · Fax: 33 14 11 56 · E-mail: kvinfo@kvinfo.dk