Home
spacer spacer spacer spacer
spacer
Send artiklen til en venUdskriv siden 
 

Nyfeminister disk'et på danskheden

 

Diskussionen om danskhed har nu nået så absurde højdepunkter, at man i en svensk avis kan læse om en gammel dansk rødstrømpe, der mener at to danske nyfeminister ikke er danske nok til at kritisere ligestillingsdebatten i Danmark.

 
FORUM/24.8.2000 Jeg sad i 14.49 toget fra Malmö C til Köbenhamn. Både blodtryk og åndedræt var normalt, selvom jeg indrømmet var lidt træt i benene ovenpå en lang spadseretur igennem Malmøs gader. På bordet i toget lå lørdagsudgaven af Dagens Nyheter - DNkultur lå øverst i bunken med overskriften "Dansk feminism - mest naket". Toget kørte til tiden og jeg smed skoene, smækkede benene op på bordet og begyndte at læse svensk avis.

Artiklen var ude på at forklare, hvorfor det så "definitivt ikke er in at være feminist i Danmark" - mens det er ret in i Sverige. Journalisten Ulrika Engström havde interviewet Lene Myong Petersen og Maria Zenarro - to af forfatterne i den danske nyfeminist-antologi "Nu er det nok. Så er det sagt", journalist Pernille Stensgaard fra Weekendavisen og Jytte Larsen, kvindehistoriker og "gammel rødstrømpe".

Holdningerne var for det meste forudsigelige. Lene Myong Petersen og Maria Zennaro var trætte af feministdebatten i Danmark, "danskerne tror at Danmark er verdens bedste land og at vi kom i mål med rødstrømperne." og "danskerne siger, at Danmark er anarkistisk og kreativt, men jeg synes det er konformt og lukket. Vi bliver kritiseret for at ville gøre tingene bedre." Pernille Stensgaard fremturede med sit speciale: "Unge kvinder afskyr tanken om feminisme i dag. ...... Jeg tror at kvinderne selv har del i uligheden" og Jytte Larsen udøvede lidt konstruktiv selvkritik af de hedengangne Rødstrømper: "Vi flippede ud, vi ville overhovedet ikke samarbejde og vi byggede ikke noget op. Det var et utopitrip."

Alt i alt ikke rigtig noget at blive ophidset over.

Før til sidst i artiklen.

Jytte Larsen kunne nemlig ikke forstå de to unge nyfeministers kritik af hjemlandet og citeres for følgende: "De er jo begge lidt på kanten, Lene er adoptivbarn og Maria kommer fra Italien."

Blodtrykket begyndte at stige. Jeg snappede efter vejret. Jeg læste sætningen igen - måske havde jeg ikke rigtig forstået det svenske. "De er jo begge lidt på kanten. Lene er adoptivbarn og Maria kommer fra Italien." Ikke noget med at deres analyse er dårlig, de er unge og uvidende, de er politiske tumper, de har misforstået det hele, de er almindelig åndsvage eller "jeg er uenig i deres kritik". Nej. De bliver disk'et på danskheden: I er ikke danske nok til at kritisere forholdene i Danmark.

Hvor dansk skal man egentlig være, for at være berettiget til at ytre sig: Født i Danmark? Ikke adopteret? Forfædre på begge sider danske 5 generationer tilbage? Ikke andet modersmål end dansk? Har gået på højskole i minimum et år? Kender sangene i Højskolesangbogen? Medlem af Folkekirken? Tror på at Dannebrog faldt ned fra himlen? Dansk-klingende efternavn?

Jytte Larsen synes at være inspireret af en anden gammel rødstrømpe i skikkelse af indenrigsminister Karen Jespersen. Hun siger i Jyllands-Posten (15.8.2000): "For at deltage i samfundslivet skal man ikke alene kende vort lands love, men også de grundlæggende, almene værdier i Danmark."

I Grundloven får man ellers det indtryk, at det er nok, at man er borger for at deltage i samfundslivet og eventuelt ytre sig i forhold til det. Der står ikke noget om, at vi skal være ens alle sammen og eksamineres i grundlæggende, almene danske værdier for at have ret til at være med. Og hvad der sker, hvis vi dumper og hvem der i øvrigt bestemmer de danske værdier.

Kan vi ikke snart blive fri for den evindelige tågesnak om danskhed og danske værdier? Det er ekskluderende og tjener udelukkende det formål at dele samfundet op i "os" og "de andre". Grundsubstansen i et demokrati - også det danske - er trods alt, at alle medborgere har de samme rettigheder. Og det er herudfra, der skal diskuteres.
 
KVINFO · Christians Brygge 3 · 1219 København K Tlf: 33 13 50 88 · Fax: 33 14 11 56 · E-mail: kvinfo@kvinfo.dk