Home
spacer spacer spacer spacer
spacer
Send artiklen til en venUdskriv siden 
 

Dansk identitet under opbygning

 

Hvordan ligestilling bruges til at opfinde en særlig danskhed

 
FORUM/6.7.2000 Da jeg begyndte at læse antropologi for snart en del år siden, havde jeg en smule svært ved at forstå nogle af teksterne omkring identitetsdannelse. De kringlede postmoderne sprogsløjfer kom altid tilbage til, at mennesker danner national og anden identitet i forhold til en udgrænsning af "the other" - "de andre". Men hvordan foregik det egentlig sådan helt konkret i hverdagen og på gadeplan?
Takket være de sidste fem år i Danmark forstår jeg nu helt præcist, hvad der menes i de før så tågede tekster.

Vi er i Danmark tydeligvis i færd med at danne en nyere dansk identitet på baggrund af alt det negative som "de andre" bliver sat til at repræsentere - og "de andre" er selvfølgelig alle muslimerne og andre indvandrere. De er undertrykkende og gammeldags - vi er frisindede, demokratiske og sætter ligestilling mellem mænd og kvinder over alt andet. Konstruktionen foregår i det daglige, og bliver cementeret i utallige debatter, avisindlæg og politiker-udtalelser fra højeste sted.
Seneste udmelding i denne igangværende konstruktion kommer desværre fra bestyrelsesforkvinden for det nye Videnscenter for ligestilling, Jette Hvidtfeldt.
Som Berlingske Tidende skrev 1. juli fra præsentationen af de nye ligestillingskræfter i Danmark: "Hun ser en særlig opgave i at formidle ligestilling mellem kønnene blandt nye danskere, som ikke medbringer samme traditioner om ligebehandling af mænd og kvinder:
- Man skal jo ikke træde folks kultur og baggrund under fode, men samtidig skal vi jo fortælle dem, at her i landet har vi en lovgivning om, at mænd og kvinder skal være lige", siger Jette Hvidtfeldt".

Hvorfor er et statsligt og skatteyderfinansiseret organ fra første færd i gang med at udgrænse en bestemt gruppe borgere i samfundet som særlig belastet? Hvorfor er udmeldingen ikke inkluderende til alle danske borgere i stil med: Vi skal være med til at sikre jeres ligestilling, mænd og kvinders, danskere som nydanskeres, hvilket også betyder adgang til det danske arbejdsmarked og dermed en masse sociale netværk?

Ligestilling er ikke noget, der ligger naturligt for eller i "kulturen", bare fordi man er opvokset i Danmark med lyst hår og blå øjne. Der er mange grupper i Danmark, som tydeligvis har et problem med ligestilling mellem mænd og kvinder. Bestyrelsesformænd i f.eks. ISS, der ikke kan finde kvalificerede kvinder til deres bestyrelse. Eller hvad med de hvide danske mænd, der banker deres koner af anden etnisk herkomst, som derfor lander på mange af landets krisecentre?
I bøgerne Fisseflokken over Nu er det nok til Femail og Overgange og et utal af statistikker og rapporter er det jo klart dokumenteret, at ligestilling ikke er en dansk realitet.

Hvor havde det dog været rart at få et andet signal som det første fra bestyrelsesforkvinde Jette Hvidtfeldt. I forvejen er det svært nok at arbejde med ligestilling. Få ord i Danmark er så belastede og sydende af negativitet som netop det ord. Det skulle da lige være etnisk ligestilling - oh dear! Som sprogforsker Pia Jarvad har sagt tidligere her i bladet, så smager det af at være "lige jævne"- gaab!- istedet for lige unikke og sprælske.

Men hvad nu, hvis man nu lægger disse kedsommelige begreber tilside og kigger ud på verden. På f.eks. det attraktive og sprudlende franske fodboldlandshold, som netop har vundet EM. Ikke bare spiller de godt fodbold - holdet er også sammensat af folk med forskellige herkomster fra Provence til Afrika, Baskerlandet og Caribien. Ikke at det er en nyhed - det var samme hold, der vandt VM for to år siden, og den såkaldte "multikulturelle" vinkel blev fremhævet igen og igen. Men signalværdien er, at Frankrig gerne vil gøre brug af sine talenter - uanset farve og baggrund. It's good for business!

Det må være de nye ligestillingsorganers opgave at signalere præcis den samme inkluderende og demokratiske holdning. Ikke mindst, når de sorterer under staten, der som bekendt er os alle. Så må vi i øvrigt finde en anden måde at danne identitet på her i landet, som ikke handler om at pådutte "de andre" en række negative værdier og så med afsæt i denne konstruktion glorificere os selv som entydigt "oplyste" og gode. Når det nu faktuelt ganske enkelt ikke holder stik.
 
KVINFO · Christians Brygge 3 · 1219 København K Tlf: 33 13 50 88 · Fax: 33 14 11 56 · E-mail: kvinfo@kvinfo.dk