Home
spacer spacer spacer spacer
spacer
Send artiklen til en venUdskriv siden 
 

Sisters in the Sky

 

 
FORUM 23.11 99|Overvældet og åndeløs gik jeg frem og tilbage i gangen på Louisiana i 1997 med lyden af lettende fly i øregangene. Oliemalerierne på væggene viste en række portrætter af piloter, russiske bombepiloter, britiske og amerikanske transportpiloter og jagerpiloter fra Anden Verdenskrig. Det var flotte portrætter med piloter, som udstrålede stolthed, styrke og målbevidsthed, nogle var iklædt den karakteristiske brune læderhue med flybrillerne skubbet op oven på hovedet, andre var barhovedede med karakteristiske 30'er frisurer.

Da jeg så nærmere på navneskiltene under de 45 oliemalerier, fik jeg tilbagevist al tvivl og undren: De var alle piloter og de var alle kvinder.

Pludselig mærkede jeg endnu engang en kønspolitisk irritation: Hvorfor lærte jeg ikke om disse kvindelige piloter i folkeskolen eller gymnasiet? Hvorfor var deres indsats under Anden Verdenskrig blevet fortiet og fortrængt? Det eneste, jeg husker, er debatten i 70'erne og 80'erne, som fulgte i kølvandet på kvinders indtagelse af traditionelt mandsdominerede arbejdsområder, hvor argumentationen lød: "Kvinder kan ikke blive piloter, fordi kvinder er utilregnelige op til menstruation, og ikke fysisk stærke nok til at flyve en jetjager."

Simone Aaberg Kærn, kunstneren bag det samlede værk, rykkede mig med ét op af den patriarkalske faldgrube, hvor manglende tiltro til kvinders evner hersker, og har givet mig historiske argumenter til at fyre løs med - også i forbindelse med kvindelige piloter.

I november 1998 var Politikens grafiske særtryk et optryk af Simone Aaberg Kærns oliemaleri af Raisa Surnachevskaja, sovjetisk chefpilot i 586 jagerregiment, 2. eskadrille under Anden Verdenskrig. Jeg har det hængende på min væg, købt i al hast af frygt for hurtig afsætning.

TeleDanmark har også fået øje for portrætterne og trykker dem i 1999 på forsiden af telefonbøgerne. Det bestyrker mig i, at dele af historien stadig bør revitaliseres og den nye viden udbredes, ikke nødvendigvis i form af støvede bøger, men med en kunstner som Simone Aaberg Kærn som iværksætter.

Det samlede værk, som var en del af Louisiana udstillingen 1997 "Ny kunst fra Danmark og Sverige" har titlen: Sisters in the Sky. Women Pilots In War Duty During WWII. Louisiana har erhvervet det samlede værk, skænket af Augustinus Fonden og der er mulighed for at se pilotportrætter igen på Louisiana den 10. december 1999 på udstillingen "De glade givere".

I 1998 rejste Simone Aaberg Kærn, som selv er pilot og journalisten Stine Kirstein rundt i USA i en Piper Cub-maskine fra 1942, for at møde fire af de kvindelige piloter, der var aktive under Anden Verdenskrig i det amerikanske luftvåben. Det er der kommet en serie på fire tv-udsendelser ud af, der vises på DR2 med start tirsdag den 16.11.99.

Den første udsendelse begyndte med en kort præsentation af projektet og Simones motivation for selv at ville flyve den lille Piper Cub på turen rundt for at besøge og interviewe de fire pilotveteraner. Hun mener ikke, at kvinderne fortjente at blive glemt efter krigen, tværtimod. De indtog en arena, som var forbeholdt mænd, og de var med til at vinde Anden Verdenskrig. Simone mener, at hun gør sig fortjent til at interviewe de pensionerede piloter, hvis hun viser, at hun kan flyve en Piper Cub rundt i USA, som piloterne gjorde det under krigen.

Den første veteran, de besøger, er Kaddy Landry Steele. Programmet er sammensat som en vekslen mellem billeder fra Simone og Stines rejse i Piper Cub'en fra Kansas til Florida, hvor Kaddy Steele bor og billeder fra National Archive og interviewet med Kaddy Steele. Vi får historiske facts om WASP - Women Airforce Service Pilots - som rekrutterede Kaddy Steele. Vi ser Simone og Stine i Piper Cub'en over Mississippifloden, og vi oplever Kaddy Steele i dag som 80 årig med stor udstråling og i fuld vigør.

Det stærke ved udsendelsen er at se og høre Kaddy Steele fortælle. Hun beretter, hvordan hun kom til at flyve, om den begejstring hun følte ved at svæve rundt og se jorden fra luften, hendes mors modstand, og hvordan hun blev rekrutteret og trænet som WASP under krigen. Interviewet er krydret med gamle optagelser af kvindernes fysiske træning og billederne af kvinderne i flyene.

Om hvordan hun kunne udholde at indordne sig militæret, forklarer Kaddy Steele: "Vi fik jo lov til at flyve de smukke fly. Jeg var så vild efter at flyve de fly, at jeg underordnede hele min personlighed den situation. Lyset for enden af tunnelen var at få Vingerne." (Silver wings of the WASP, red.)."

Udsendelsen slutter med en cliff-hanger: Stine og Simone skilles for en tid. Simone flyver videre, men vi når lige at se, at hun bliver tvunget til at nødlande, fordi motoren går ud!

Udsendelsen er meget befriende derved, at man ikke skal høre en masse om "omkostninger i privatlivet" og "kærlighed, børn og mand", som ellers er almindeligt, når interviews drejer sig om kvinder, præstationer og
karrierer! Simone og Stine formår at få begejstringen og glæden ved at flyve til at stå som det centrale i udsendelsen, samtidig er portrættet af Kaddy Steele varmt og livsbekræftende.

Det kunne have været interessant at få en enkelt historie om Kaddys opgaver under krigen, og om hun fortsatte pilotkarrieren efter krigen. Faktisk kunne jeg selv have chattet med hende om det på DRs hjemmeside efter udsendelsen. Desværre var min computer nede! I øvrigt kan en rundtur DRs hjemmeside Sisters in the Sky anbefales, hvis man vil have opfrisket sin historiske viden om amerikanske, engelske og russiske kvindelige piloter under krigen. Efter hver udsendelse kan man chatte med veteranpiloten.

Næste udsendelse den 23. november kl. 21.00 på DR2 gælder en endnu pensioneret pilot. Jeg glæder mig allerede.

Alice Riis Bach, stud.mag. i kultur og formidling.
 
KVINFO · Christians Brygge 3 · 1219 København K Tlf: 33 13 50 88 · Fax: 33 14 11 56 · E-mail: kvinfo@kvinfo.dk