Home
spacer spacer spacer spacer
spacer
Send artiklen til en venUdskriv siden 
 

Sure mænd og nedrige kællinger

 

Når der går køn i valgkampen

 
 
FORUM/18.6.99 "Kællingekrig" mumlede socialdemokraten Niels Sindal til TV2 dagen efter optællingen til EU-valget - dybt skuffet over at han som nr. 2 på partiets liste mistede pladsen til EU parlamentet til nr. 6 - den 32-årige Helle Thorning-Schmidt. Hun valgte i TV2's nyhedsudsendelse klogeligt ikke at kommentere det udsagn andet end med generelle vendinger om, at det selvfølgelig var skuffende for Sindal ikke at blive valgt.

Men hvad mente Sindal egentlig? Måske irriterede det ham at EU kommissær Ritt Bjerregaard var inde og slå et synligt slag for HTS på den trendy Cafe Amokka i København sammen med bl..a. Hanne Vibeke Holst og Helle Virkner. Men er det "kællingekrig"? Mokkerne, der rotter sig sammen med skarpe klør og lyst hår? Det er vel tilladt at netværke på mest effektive beskub - og en cafeoptræden med en kommissær, der tilfældigvis er kvinde, er vel ikke nok til at hive det nødvendige antal stemmer i land.

Omvendt vil man næppe kalde det "mandekrig", når Socialdemokratiets ledelse vælger at sætte fire mænd øverst på deres liste? Det kan vel højst kaldes en utroligt utidssvarende strategi, hvilket den værdige taber John Iversen (nr. 3. på listen) også gjorde opmærksom på dagen efter med en bemærkning om, at partiet nemt kunne gøres til grin på den konto. Måske tænkte han her på, at listen af det grovere folkevid var blevet døbt "tre bamser og en bøsse"?

Den skingre nyhedsvært på TV2 ville også gerne vide, hvorfor det nu var så vigtigt at få netop en kvinde i EU-parlamentet. Igen manøvrerede Helle Thorning-Schmidt diplomatisk rundt og sagde bl.a., at det var vigtigt at hele Danmark var repræsenteret - altså også kvinder. Hårdt presset nævnte hun, at hun måske kunne gøre noget mere for de kvinder, som er ramt af dårligt arbejdsmiljø.

Men dermed sluttede kønsmageriet ikke. I dagene efter det opsigtsvækkende valg af Helle Thorning-Schmidt bliver kønsinsinuationerne ved med at sive ud af avisernes spalter. "Hun spiller på sit udsende og sin kvindelighed", hviskes der - og Berlingske Tidende har bl.a. været ude og hente citater hjem, der kan garantere for hendes faglighed: "Hun er altid ekstremt ambitiøs på sagens vegne - også selv om hun ikke personligt får kredit for det" siger Kirsten Jensen, der har været EU-parlamentsmedlem

De mandlige vindende kandidater fremstilles derimod helt kønsneutrale. Godt nok udtalte en anonym kilde at, man i Socialdemokratiet var glad for, at stemmeslugeren Freddy Blak kunne få fat i "bodega-Danmark" - men ingen drømmer om at antyde at han f.eks. spiller på en mandehørme "en-af-drengene" charme. Når Blak vinder, har det selvfølgelig ikke noget med køn at gøre - der har allerhøjest været lidt mukkeri om populisme og enkeltsager.


At være kvinde- og kønsbevidst har de seneste år hængt især unge kvinder ud af halsen. En del kvinder i det offentlige søgelys har på det kraftigste distanceret sig fra alt, der mindede bare det mindste om kønsbevidsthed - nogen kunne jo tro, at man var en åndelig lilla ble.
Især i Danmark har den type afstandtagen været markant, ja mange kvinder undgår simpelthen at nævne kønsrelevante aspekter på deres arbejdsplads af angst for at blive hånet som "en gammel sur rødstrømpe". Som om feminisme kun bestod af "livmoderfeminismen" - de få kvinder som mente, at der ikke ville være krig eller strid, hvis bare kvinder kom til magten - samt rabiate mandehadere.

I Danmark synes der i den store offentlighed ikke at være nogen forståelse for, at feminisme er en regulær teoretisk retning indenfor universitetsverdenen på linje med marxisme, postmoderne teori osv. - og desuden på et mere konkret niveau blot betyder, at mænd og kvinder skal stilles lige.

Selvfølgelig er kvinder pr. definition ikke bedre end mænd - heller ikke en kvindelig EU-parlamentariker. Men kvinder tænker måske mere kønsbevidst end mænd generelt, selvom masser af mænd selvfølgelig er opmærksomme på f.eks. kønsdimensionen, når det gælder lønninger, sygdom osv.

En nylig artikel i Newsweek, (se Linkterminalen her i bladet), illustrerer, hvordan kvindelige forskere samt forskere påvirket af feminisme ofte stiller lidt andre spørgsmål end mænd. Artiklen nævner et nu klassisk eksempel på biologer, der i USA studerede vilde Mustang heste. De var overbeviste om - med en slags klichéagtige haremteori/ønskedrøm in mente - at hingsten i flokken var far til alle føllene. En researcher fik imidlertid den lyse ide at køre DNA tests på alle hestene, og det viste sig hurtigt, at hingsten kun var far til en tredejdel af føllene - hopperne havde set deres snit til at besøge andre flokke og blive gravide med hingste der.

Kønsbevidsthed kan komme til udtryk på mange niveauer. New York Times gør med et tillæg om mænds helbred (se Linkterminalen)opmærksom på, at mænd i USA med en livstruende sygdom faktisk kunne forlænge deres levetid ved som kvindelige patienter at hage sig fast i deres læge og konstant følge op indtil der gives regulære svar - i stedet for at spille hårde og acceptere det første og bedste svar. Her kunne en bevidsthed om en kønsdimension hos både læger og patienter have en afgørende betydning - uden den i Danmark ofte sete uklædelige hierarkisering, hvor forskere så begynder at strides om, hvilket køn, der er mest på bunden af samfundet, og hvem det så er mest synd for.

Artiklen i Newsweek nævner mange andre eksempler på, hvordan fastlåste forestillinger om køn selvfølgelig påvirker forskning - de spørgsmål der stilles og problemstillinger, der undersøges.
På samme måde er det oplagt at tænke, at køn og kønsbevidsthed også gør sig gældende for EU-parlamentarikere. Jeg har ikke hørt hverken Sindal eller Iversen lufte en bevidsthed om en kønsdimension - mens Thorning-Schmidt f.eks. straks sagde fra, da EU-bossen Prodi kom for skade at udtale, at kvindelige kommissærer skadede EU.

Tillykke til Helle Thorning-Schmidt. Jeg har ikke stemt på dig, men jeg håber, du får udrettet gode ting i EU parlamentet - med modet til at have en kønsdimension in mente.
 
KVINFO · Christians Brygge 3 · 1219 København K Tlf: 33 13 50 88 · Fax: 33 14 11 56 · E-mail: kvinfo@kvinfo.dk