Home
spacer spacer spacer spacer
spacer
Send artiklen til en venUdskriv siden 
 

Toget med den gule trøje

 

 
FORUM/26.5.99 Bjarne, Mette, og Anne-Dorthe. Ja, vi taler om cykelrytteren, husmoren, og håndboldspilleren. Vi taler om manden, konen, og kæresten. Her har jeg noteret mig, hvorledes den del af befolkningen, der udgør min bekendtskabskreds, deler sig i to, når snakken falder på dette trekantsdrama. Den deler sig, som kønnene deler sig: Pigerne har ondt af Mette, mens drengene godt kan forstå, at Bjarne vil være sammen med Anne-Dorthe.

Hvis man søger forklaringer, siger pigerne, at de har ondt af Mette, fordi hun har bakket Bjarne op i så mange år, valgt at indordne sig under hans karriere, og når den så endelig topper, så stikker han af. Mens drengene siger, at de godt kan forstå, at Bjarne vil være sammen med Anne-Dorthe, fordi hun er lækker.

Sidstnævnte synspunkt er måske udtryk for pueril hedonisme, men førstnævnte synspunkt har i hvert fald naiviteten tilfælles. Synspunktet vedkender sig ikke et af resultaterne af kampen for ligestilling og ligeværdige, men ikke ubrydelige, parforhold: Parternes frie bevægelighed på kønsmarkedet. (Dette drejer sig ikke om den ligestilling, som ikke er der. Anne-Dorthe gik også fra sin kæreste.) Dette resultat er et fremskridt. Det øger friheden for den enkelte, mand såvel som kvinde. En kvinde som Katinka, hovedpersonen i Herman Bangs roman Ved vejen, kunne have nydt godt af den frihed. Den ville måske have reddet hendes liv. Nu slukkedes det langsomt i den lille iltfattige stationsby. Hun havde ikke friheden til at tage toget. Meget symbolsk var Katinkas mand, som hun ikke elskede, stationsforstander. Det var ham, der bestemte, hvem der kom med.

Sådan er det ikke i dag. Her kan alle og enhver stå af og på, som de lyster. Det er godt. Men det giver ingen garantier for ikke at spilde sit liv. De udstedes aldrig. Pigerne mener, at det er synd for Mette, fordi hun har spildt sine kræfter på en mand, der forlader hende, når tiden var moden til at høste arbejdets frugt. Det er det muligvis, men det er samtidig en konsekvens af den øgede frihed. Der er principielt intet, der binder os, udover de bånd vi selv pålægger os. Dermed kan det moderne parforhold få karakter af et gensidigt ansættelsesforhold. Man indgår en kontrakt på nogle nøje studerede præmisser. Men med en uudtalt klausul om at enhver forskydning i talent-beholdningen er berettigelse nok til ophævelse af kontrakten. Det handler om udbud og efterspørgsel.

Da en mand ved navn Keld Schmidt for et par år siden blev lotto-millionær, stillede man ham det obligatoriske spørgsmål: Hvad gjorde du, da du fandt ud af det? Keld Schmidt svarede: "Jeg ringede straks hjem til konen og sagde, at hun godt kunne pakke tøjet. Vi skulle ud og rejse. Hun spurgte, om det skulle være vinter- eller sommertøj. Jeg svarede, at det var ligegyldigt, bare hun var væk, når jeg kom hjem." Der var sket en ændring i præmisserne for forholdet mellem hr. og fru Schmidt. Lotto-gevinsten gjorde, at han ikke længere behøvede hendes talenter.

På samme vis med Bjarne Riis. Han havde i årevis udbudt sin arbejdskraft som cykelrytter, men uden at drive det videre end til det man, meget sigende indenfor cykelsporten, kalder "vandbærer". Sejren i Tour de France ændrede dette. Nu var der ingen ende på efterspørgslen. Alle fik øjnene op for Bjarne. Også Anne-Dorthe.

Men hvis nu Bjarne, som følge af de verserende dopingsager, fik frataget sine sejre og millioner, og Mette samtidig fik hovedrollen i Lars von Triers nye dansefilm? - Hvad så?
Udbud og efterspørgsel.

En artikel i Politiken, om arbejdet som vagt i et indkøbscenter, beskrev en ung mand, der råbte ind i røret på mønttelefonen: "DET DU KALDER KÆRLIGHED, DET VIL JEG SGU' KALDE FOR SOFT ICE-KÆRLIGHED, ALTSÅ!"

Den unge mand blev ført væk af vagterne. For forstyrrelse af offentlig orden.

Jesper Wung-Sung blev valgt til Årets Debutant for 1998. Han har skrevet novellesamlingen "To ryk og en aflevering". Han er en af FORUMs faste skribenter
 
KVINFO · Christians Brygge 3 · 1219 København K Tlf: 33 13 50 88 · Fax: 33 14 11 56 · E-mail: kvinfo@kvinfo.dk