Home
spacer spacer spacer spacer
spacer
Send artiklen til en venUdskriv siden 
 

Der er forskel endnu - Hurra?

 

 

 
FORUM/25.3.99 Jeg er den heldige beboer i en familie bestående af to voksne af hver sit køn, to børn af hver sit køn, to katte af hver sit køn og foreløbig kun en hund af hankøn. Vi har - de to voksne af os i hvert fald - gennem de sidste snart 20 år drøftet, forhandlet og kæmpet om, hvad der er ret og rimeligt at gøre, tage ansvar for og initiativ til. Og verbalt er vi nået utrolig langt.
Vi har - tror vi i hvert fald - praktiseret en kønsbevidst børneopdragelse og gjort meget ud af at dele både sorger, fornøjelser, forsørgelsesforpligtelser og penge. Men lur mig, vi lever stadig meget forskellige liv med meget forskellige arbejdsbyrder både ude og hjemme - selv på kattefronten er det damemissen, der påtager sig den anstrengende del af musefangeriet - en stor opgave hjemme hos os i øvrigt - mens hankatten som regel nøjes med at træde til, når musen allerede er kørt træt.

De første mange år var det svært at se forskellene. Vi var jo bevidste forældre: Børnene blev lige mudrede, når de legede ude, stillede lige store krav om ikke at rydde op og krævede nogenlunde lige megen tv-tid og forlystelser. Men nu hvor de begge er på kanten af puberteten (11 og 14 år) sætter forskellene sig igennem for fuld tryk. Også hjemme hos os, kan vi se at SFI - eller hvem det nu var - har helt ret i, at piger lettere påtager sig deres del af arbejdet hjemme, og at piger foretrækker pigebands og plateau-sko fremfor tekno-musik og airpump kondisko.

Umiddelbart er det jo dejligt at kønnet iscensættes med æstetisk forskel for øje, og hvorfor egentlig begræde at piger fylder opvaskeren oftere end drenge - bare den bliver fyldt ikke? Og hvis man så med lidt overtalelse kan få sønnen til at bære rundt på en masse brænde, så går det vel i den sidste ende. Så fungerer familien jo - og de aftener hvor vi piger har startet alle familiens maskiner, og kan se frem til ryddet køkken og rent og tørt vasketøj og drengene har tændt op i brændeovnen, giver nu en særlig stemning af at have check på det hele, at have overskud til hyggen o.s.v.

Der er bare det, at drengene ikke deler hverken vores prioriteringer eller indsats. Deres evne til - uanset omgivelsernes tilstand, hundens tissetrang og køleskabets tomhed - at kaste sig over det ene tv-program efter det andet, og deres manglende fornemmelse for at hænge i, når man går over køkkengulvet, fordi det ikke har været vasket siden hunden sidst væltede vandskålen, gør nemlig, at de har en helt anden og langt mere rekreativ brug af vores fælles adresse end tøsen, hunkatten og jeg har. Og det er tankevækkende, at det også er sådan i vores lille "ligestillede" familie, hvor begge voksne har lige meget uddannelse, tjener lige mange penge og hvor begge børn klarer sig lige godt i skolen.

Selvom tanken er kættersk, tror jeg drengene lever et bedre liv, end vi gør. Selvfølgelig servicerer vi dem også end del mere end de gør os, fordi vi altså lige skal have styr på det hele; men at min datter, som anden generation efter kvindebevægelsen, skal leve et liv, hvor hun automatisk og uden særlig påskønnelse kommer til at påtage sig den overvejende del af ansvaret for hendes eventuelt kommende families velbefindende, er en ubærlig tanke ... for hendes mor især. Og at min søn skal se sig om efter en, der vil huske ham på, at sokker ikke vasker sig selv - og slet ikke en ad gangen - vil jeg ikke stå model til.

Derfor har vi indført ligeløn hjemme hos os. Piger får mere i lommepenge end drenge. For hos os lønnes efter arbejdets værdi, ikke efter anciennitet i familien. Og i vores familie er pigernes (over)arbejde altså det, der får hverdagen til at fungere. Og det virker.....både på pigernes selvbevidsthed og på drengenes opmærksomhed og respekt. Og så kan vi faktisk både leve og arbejde med, at der er forskel. Indtil videre.

Marianne Kruckow er mag.art. og sekretariatsleder for Litteraturrådet.
 
KVINFO · Christians Brygge 3 · 1219 København K Tlf: 33 13 50 88 · Fax: 33 14 11 56 · E-mail: kvinfo@kvinfo.dk