Home
spacer spacer spacer spacer
spacer
Send artiklen til en venUdskriv siden 
 

Lokomotiver eller dominerende kællinger

 

Den samlede presse drejede Torben Berg Sørensens undersøgelse af, at kvinder taler mere ved middagsbordet end mænd, hen i retning af, at kvinder alligevel har magten. Og at ligestillingskampen står 1 - 1.

Det er snarere udtryk for at scoringen står 0 - 0

 

 
FORUM/22.2.99 Sociologen Torben Berg Sørensen har nys offentliggjort sine undersøgelser af, hvad der foregår rundt omkring i de små hjem. Han har gentagne gange forsøgt at nuancere sit resultat således, at den undrende befolkning også forstod, at kvinders længere taletid også handler om mænds manglende lyst - energi - talent for at blande sig og tage ansvar inden for hjemmets fire vægge. Men nej, at se sagen på den måde var absolut ikke interessant.

Fremlæggelsen af undersøgelsen blev tolket ind i en hel anden og fastere diskurs - klynke-kamp-diskursen, den hvor det er så synd for stakkels umælende mænd, at kvinder dominerer børneopdragelse, tøjvask og rengøring. Den hvor ansvaret for tante Agathes fødselsdagskort og medbringelsen af gymnastiktøj hver mandag og torsdag opfattes som en magtbastion kvinder forsvarer bedre, end Fort Knox nogensinde er blevet det.

Begge de landsdækkende tv-kanaler bragte spots om undersøgelsen - og begge ironiserede de over kvinders snakkeri i hjemmet på måder, som ikke efterlod nogen seere i tvivl om det urimelige i kvinders snak. Underforstået dominans i familien.

Uanset at det er helt uforsvarligt at tale om kvinder og mænd i den slags generaliserende termer, så er det forbløffende, hvor meget nyhedsværdi nedgøring af kvinders ansvar for børneopdragelse og familie tilskrives. Det virker faktisk som om, kvinders dominans i hjemmet bliver fremhævet som et indirekte svar på, hvorfor kvinder domineres på arbejdsmarkedet. At de to ting (endnu) ikke har en pind med hinanden at gøre, har ingen journalistisk interesse, men at kunne svare de få, der endnu tør råbe op om manglende ligestilling i ansættelsessituationer, i lønforhandlinger, i tillægskonkurrencer o.s.v. med indslag om at - "se her, I dominerer også i familien", er en forfejling af ligestillingsdiskussionen af kaliber. Men det er sådan Berg Sørensens undersøgelse bliver brugt, uanset han selv har ønsket noget andet.

At det nu, når vi maler med de meget brede pensler, som bl.a. tv-indslag fordrer, er sådan, at mænd har førertrøjen på, når det gælder samtalen om magten i politik og på det udviklende arbejde, og kvinder fungerer som lokomotiver i de indviklede familier er ikke et udtryk for at ligestillingskampen står 1-1.

Tværtimod er scoringen nærmere 0-0.

Der er nemlig ingen fornuftig grund til at tro, at kvinder foretrækker at påtage sig ansvaret for, at konversationen ved middagsbordet fungerer, mens mændene kan nøjes med at brumme bag avisen og bede om saltet. Der er heller ingen grund til at tro, at mænd nyder at tage ordet fra kvinder i arbejdsmæssige og politiske sammenhænge - hvilket også er dokumenteret.

Men der er grund til at undres over, hvorfor dokumentationer fra den ene eller den anden sfære med det samme og helt automatisk skal puttes i kasse, hvis etikette passende kunne kaldes "De andres fejl", som bruges til at fastholde nogle fastlåste forestillinger, om at mænd dominerer på arbejdsmarkedet til gengæld for, at kvinder styrer familien. Fremstilling af uligheder som en sådan handel er ikke produktiv for hverken seernes forståelse af problematikken eller f.eks. mænds lyst til at ytre sig lidt mere i familien.

Tænk hvis en begavet journalist havde spurgt til, hvad der så blev talt om ved de middagsborde, hvad det er for opgaver, kvinderne fordeler, eller der ligefrem var spurgt om hvordan samtalen ved bordet fungerede, som det kit familien holdes sammen af, set i relation til de mange bekymrede indslag om børn, der får færdigretter foran tv'et i stedet for kontakt med mor og far.

Men nej, journalistikkens mantra er og bliver konfliktstof - nogen er skurke og nogen helte, og sådan er det. Blot må vi protestere, når det forfladiger en ellers nyttig diskussion af kønspositioner i dagens Danmark. Det er ikke en konflikt mellem pro et contra, men et fælles arbejde, som kan kvalificeres ved lødig information om undersøgelser som f.eks. Torben Berg Sørensens, men det er åbenbart ikke en public service forpligtelse.

Marianne Kruckow er mag.art. og sekretariatsleder i Litteraturrådet.
 
KVINFO · Christians Brygge 3 · 1219 København K Tlf: 33 13 50 88 · Fax: 33 14 11 56 · E-mail: kvinfo@kvinfo.dk