Home
spacer spacer spacer spacer
spacer
Send artiklen til en venUdskriv siden 
 

Fri mig for magten over støvsugeren

 

"Nu er det endelig bevist, det vi mænd altid har vidst", jublede nyhedsoplæseren, "det er kvinderne, der bestemmer". Derefter fulgte et indslag om en ny undersøgelse af familielivets organisering, der angiveligt var så revolutionerende, at forskeren, der havde gennemført undersøgelsen, selv var blevet meget overrasket.

 
 
FORUM/9.2.99 Forskeren havde stillet en mikrofon op i en række familier og lyttet til, hvordan de fik hverdagslivet til at hænge sammen. Og så havde han altså fundet ud af, at i familien er det kvinderne, der tager beslutningerne, kvinderne der deler ordrer ud, og kvinderne, der taler mest.

Nu skal man jo ikke tro på alt, hvad de siger i medierne, men hvis det er sandt, at forskeren blev overrasket over dét resultat, så siger det mere om forskeren end om resultatet.

Der er da ved gud ikke nogen nyhed, at det er kvinderne, der regerer derhjemme. Sådan har det været i århundreder: Mændene tog sig af forsørgelsen og af de samfundsmæssige anliggender, kvinder tog sig af hjemmet og den familiemæssige omsorg. Arbejdsdelingen var knivskarp, og ingen var i tvivl om, hvem der bestemte hvad. Kvinderne "bestemte", hvordan de skulle få pengene til at slå til, og hvad de skulle lave til aftensmad, og mændene bestemte alt andet.

Det overraskende er i virkeligheden, at på trods af at kvinder nu også går på arbejde, og på trods af en massiv lancering af den nye ansvarlige mand, der prioriterer de bløde værdier, så er det altså fortsat lykkedes mændene at unddrage sig ansvaret for livet udenfor lønarbejdet.

Jo, 90'ernes mænd tager mere aktivt del i deres børn, og de vil gerne præge deres børns hverdag gennem bestyrelsesarbejdet i børnehaven og forældremøder osv. Og måske vil de endog "hjælpe til" derhjemme.

Der er faktisk lavet undersøgelser over danskernes tidsforbrug, der viser, at mændenes andel af husarbejdet er langsomt men jævnt stigende. Men før vi falder i ekstase over ligestillingen i de små hjem, så hør lige hvad det egentlig er, det ekstra tidsforbrug går til: At lege med børnene, dække bord og at vaske op (i opvaskemaskine er mit gæt). Og det er endda primært de veluddannede mænd, der laver SÅ meget.

Men når det kommer til driftsarbejdet i hjemmet, de store tunge opgaver som tøjvask, rengøring, indkøb og madlavning, så er det stadig kvindernes opgave.

Kvinderne har magten, jo tak, men over hvad? Jeg er overbevist om, at langt de fleste kvinder med stor fornøjelse vil dele magten over støvsugeren, vaskemaskinen og børnenes fritidsaktiviteter. Men mændene vil jo ikke have den.

Jeg kan på sin vis godt forstå, at de gør alt, hvad de kan, mændene, for at undgå at "bestemme" derhjemme. Under et udlandsophold, hvor jeg var den udstationerede, og min mand var medfølgende ægtefælle, oplevede jeg nemlig for en kort lyksalig stund, hvordan det er at være "en rigtig mand".

Når jeg tog afsted på arbejdet, sad resten af familien i nattøj og hyggede sig over morgenmaden. Når jeg kom hjem, var maden måske ikke ligefrem sat på bordet - træerne vokser ikke ind i himlen - men så var der i hvert fald udtænkt en overkommelig, afgrænset opgave til mig: "Du skal skrælle kartoflerne" eller "gør lige badeværelset rent".

Jeg behøvede med andre ord ikke bruge noget som helst energi på at organisere. Jeg skulle ikke tænke over aftensmaden, jeg skulle ikke planlægge rengøringsræset, jeg skulle ikke huske på, at børnene skulle til svømning, fodbold eller tandlæge.

Jeg skulle passe mit arbejde, og når jeg kom hjem, skulle jeg lege med mine børn, og udføre min mands ordrer. For i den periode var det altså ham, der "bestemte".

Det var vidunderligt!

Det var ustresset, det var afslappende, og det var arbejdsmæssigt en af mine mest produktive perioder. Desværre synes min mand ikke, at det var lige så vidunderligt at "bestemme", så jeg har ikke formået at overtale ham til at fortsætte som hjemmearbejdende magtbastion, efter at vi kom tilbage til Danmark. Det kan jeg naturligvis godt forstå, jeg vil da også selv vil have mig frabedt dén type magt.

Jo, kvinderne har magten derhjemme, og det passer mændene ganske fortrinligt.

For så har de tid og overskud til at pleje og bevare magten i arbejdet, samfundet og universet.

Agi Csonka er forsker ved socialforskningsinstituttet.
 
KVINFO · Christians Brygge 3 · 1219 København K Tlf: 33 13 50 88 · Fax: 33 14 11 56 · E-mail: kvinfo@kvinfo.dk