Home
spacer spacer spacer spacer
spacer
Send artiklen til en venUdskriv siden 
 

Det dødssyge danske frisind

 

Jeg gik rundt i mit køkken, lavede mad og lyttede til BBCs aftenudgave af Europe Today. Så beretter studieværten om et indslag, der kommer senere: en dansk politiker, der får serveret en body tequila i det danske Folketing.

Åh, nej!, tænker jeg. Hvor er det bare til at dø over at være dansker nogle gange. En dansk politiker, der slikker tequila af en strippers bryster! I Folketinget! Hvor plat!

 
FORUM/28.1.99 Efterfølgende var der et interview med Christian Gundtoft, en af de to journalister fra DR2 programmet Indefra, der havde fået den socialdemokratiske politiker Peder Sass til at gå med på en slags teaser til et program om børn og alkohol.

BBC journalisten spurgte, hvorfor man havde lavet indslaget.

- For at få flere seere, fortæller programredaktøren ligefremt. [Ja, der er vel ingen grund til andet end at sige tingene, som de er!] - Jeg tror ikke ret mange danskere kan lide at se politiske programmer, det er bare talking heads. Det er kedeligt for danske seere. Det her er for ligesom at lave politisk tv på en ny måde. Ha´det lidt sjovt inden vi går videre til de seriøse interviews. Det er en hel ny form for politisk journalistik. [Ja, det sagde han virkelig]. Vi har lavet 40 programmer, og i Danmark har alle været glade. Men nu er hele verden på den anden ende.

BBC journalisten udfrittede hr. Gundtoft om, hvad programmet var ude på. Hvad var hensigten med at ydmyge et dansk folketingsmedlem på den måde?

- Vi er ikke ude på at ydmyge ham.

- Men jeg er da sikker på, at det er sådan, han oplever det nu?

- Det er ikke vores problem.

- Er det ikke?

- Hvorfor skulle vi være ansvarlige. Han gik selv til pressen. Hans kone sagde, "hvad fanden".

- Er det en speciel dansk reaktion? At konen er ligeglad. At det er OK. Jeg kan ikke forestille mig, at et britisk parlamentsmedlem nogensinde ville falde for noget lignende, endsige gøre det.

- Jeg tror, at tingene er mere afslappede herovre. Folketinget er mere åbent. Vi er mere afslappede. Jeg kan faktisk slet ikke se, at der er et problem.


Hvorfor dækker BBC en sådan historie?

Måske fordi tequila episoder er netop typisk dansk. Vi danskere og vores politikere og politiske system er bare så afslappede. Og standard reaktionen, hvis der er et problem? Slap nu af! Hvorfor skal man tage alting så alvorligt?

Indslaget siger noget om drengerøvs journalistik, der i stedet for at gå til politikernes useriøsitet og rystende mangel på dømmekraft blot føjer spot til skade.

Resten af verden ser undrende på.

Senere på aftenen zappede jeg over på DR2 og programmet Indefra. Den danske justitsminister Frank Jensen blev interviewet om børn og alkohol. Men mellem ham og journalisten stod body tequila stripperen med bare bryster - lidt i baggrunden. Billeddækningen af interviewet nærmest hoppede rundt på tungen for at sikre, at der i hver kameravinkel også var bryster i baggrunden.

Midt i snakken om hvordan Frank Jensen har det med sine egne børn og alkohol, hvad han vil gøre, og hvad han nu synes, siger han, at han sørme ikke er spor bornert og sagtens kan kigge på en nøgen kvinde uden, at det overhovedet rører ham.

Som seer, som kvinde, som borger tænker man: Hvad har Frank Jensens bornerthed eller ej i forhold til bare bryster at gøre med børn og alkohol. Og en politik på dette område. Hvorfor medvirker han overhovedet i det interview i Folketinget - som ligesom er hans boldbane - med en halvnøgen kvinde som baggrund? En ting er en middelmådig politiker fra Næstved - men landets Justitsminister?

Hvad er Frank Jensen bange for? At blive hængt ud som bornert? Som kedelig? Som rødstrømpesur?

Som BBC journalisten spurgte: Hvad er dette program ude på?

FORUM/28.1.98

Hvis du har en kommentar til denne artikel - prøv at gå hen til Debatsiderne

Annette Nielsen er redaktør af FORUM
 
KVINFO · Christians Brygge 3 · 1219 København K Tlf: 33 13 50 88 · Fax: 33 14 11 56 · E-mail: kvinfo@kvinfo.dk