Home
spacer spacer spacer spacer
spacer
Send artiklen til en venUdskriv siden 
 

Dear Mrs. Robinson

 

 
FORUM/4.12.98
Når du finder dette brev, så har jeg allerede forladt øen …

I mandags (d. 23/11) så jeg mit sidste afsnit af TV3´s Robinson-ekspeditionen. Nu er jeg zappet videre til en anden ø, og de resterende seks mennesker er efterladt til at kæmpe videre om at blive Årets Robinson uden min medleven. Grunden er så mandschauvinistisk, som den kan blive: der er ikke flere mænd tilbage på øen.

Tilbage er fire piger og to tøsedrenge. Den Sidste Mand påmønstrede robåden med stævnen i retning af Danmark i mandags. Det var den hærdebrede Hassan, som måtte ud på den lange rejse. Ja: jeg holdt med Hassan. Og ja: jeg holdt med ham, fordi han var den største.

Robinson-ekspeditionen er fremstillet som værende en odyssé, en prøvelse i primitivitet for det moderne menneske. I virkeligheden er det nok nærmere en odyssé udi mediemanipulation, en prøvelse i hvor vidt denne kan drives. TV3 synes at have styret fri af skærene, hvis man skeler til seertallene: en fordobling fra 400.000 til 800.000 på nogle uger. Der er ingen fare for, at Robinson bliver ensom.

Men farer er der ellers nok af. Især sultedøden er overhængende. Det lyder sådan, når personerne udtaler sig. Men bortset fra Kristian, som for længst sidder hjemme foran skærmen, er der ingen af de andre, der ser ud til at lide nød. De holder alle kampvægten. Og lur mig, om de ikke fra tid til anden, når primitiviteten bliver for meget af det gode, får lov til at træde om bag kulisserne og ligge på Larsen-madrasser i aircondition-rum og se TV3, mens de spiser McDonald´s. Metaphorically speaking, om ikke andet.

I hvert fald er der ingen af personerne, som jeg ville være tryg ved at befinde mig på en øde ø sammen med. Og her tænkes ikke på faren for at blive dolket i ryggen, en disciplin som flere af personerne har vist sig at beherske. Faren er derimod, at de ikke behersker så mange andre discipliner. Og næppe er i stand til at dolke noget, der kunne sikre en eventuel overlevelse. I erkendelse heraf lader TV3 bare personerne traske rundt og lede efter rodfrugter. De er højest Samlere. Men for at forlene dem med en flig af Jægere, af Krigere, har kanalen indføjet de forskellige dyster.

Og så er vi fremme ved årsagen til, at jeg har holdt med Hassan: han var den eneste som kunne finde ud af noget som helst. De forskellige dyster skulle stille krav til personernes styrke, snilde, præcision, koncentration, balance, udholdenhed, o.s.v., men udstillede nærmere deres mangel på samme. Kun Hassan syntes at kunne leve op til kravene. Han efterlader som den eneste et billede af én, som måske kunne klare sig på en øde ø.

"Alle har hele tiden talt om en Mr.Robinson. Jeg kan ikke se hvorfor det ikke skulle blive en Mrs.Robinson," sagde Karina efter at have sendt Hassan hjem.

Hun har ret. Jeg tror også det bliver en Mrs.Robinson. Men er ligeglad, fordi jeg ikke bryder mig om måden hvorpå, hun bliver det. At det ikke er den bedste, der vinder, men den mest udspekulerede. At målet helliger midlet.

Sangeren Harry Belafonte, der altid har været pigernes mand, udtrykker det i sangen Man Smart med den parentetiske tilføjelse Woman Smarter:

    "Ever since the world began
    woman was always fooling man (…)
    Eve meet snake - paradise gone
    She make Adam work from that day on"

Det er derfor, at jeg har forladt øen Mrs.Robinson. Fordi der ikke er nogen ærlige Krigere tilbage, men kun hofnarre og - snoge. Hassan bed af kokosnødden. Til Ekstra Bladet udtalte han bagefter: "Jeg er nok lidt naiv." Så er vi to.

Jesper Wung-Sung blev valgt til Årets Debutant for 1998. Han har skrevet novellesamlingenTo ryk og en aflevering, Samleren.
 
KVINFO · Christians Brygge 3 · 1219 København K Tlf: 33 13 50 88 · Fax: 33 14 11 56 · E-mail: kvinfo@kvinfo.dk