Home
spacer spacer spacer spacer
spacer
Send artiklen til en venUdskriv siden 
 

Det feministiske stik

 

KVINFO har i år bedt kunstnergruppen "Kvinder på Værtshus" om at udvikle et koncept til centerets stand på Bogmessen. Det er blevet til installationen, happeningen, eventen Hvem er lægen? inspireret af en gamle femi-gåde. Gritt Uldall-Jessen kommenterer

 
 
FORUM/20.11.98
Hvem er lægen? lyder spørgsmålet. Hun er en kvinde ved navnet mor. Hun kom ikke ud af nogen lægeroman, snarere af den virkelige verden, hvor kvinder har samme adgang til videregående uddannelser som mænd. Dét er der nogle professorer med ost i skægget, der mener er forkert; kvinder forringer forskningen, i takt med at prestigen falder på institutterne, hvis de overvejende er befolket af kvindelige forskere og studerende. Rystende udtalelser! Kvindefjendske professorer burde have sat et badge igennem frakken og ind i huden med ordlyden Hvem er lægen?. Eller hvad med at tatoveret teksten midt i panden? Kvinder er også altså læger!

At benytte badges klistermærker er en enkel, effektiv metode til at få sit budskab ud på. - Det ene øjeblik eksisterer en sætning inden i hovedet, i næste øjeblik er den blevet til virkelighed, når flere tilfældige mennesker vandrer rundt med den udenpå tøjet!

At uddele badges og klistermærker kan udgøre en happening. Når jeg benytter ordet happening i denne sammenhæng, er det fordi at selve mødet med det vilkårlige publikum kan have form af et særegent sammenstød med forskellige livsopfattelser, afstedkommet af et lille stykke konceptuelt værk i form af et badge eller et klistermærke.

Forrige første maj var vi nogle fra kvindegruppen reSisters, der gik rundt og solgte klistermærker med ordlyden For flere frygtelige feminister. Vi mødte flere hundrede mænd og kvinder i Fælledparken, der alle havde en kommentar til klistermærkernes ordlyd. De fleste mænd ville gerne købet et klistermærke, for som de sagde, så havde de mange ustyrlige fantasier om frygtelige feminister. Den slags kommentarer var ikke til at komme udenom. Heller ikke kyssetilbud og skralderlatter. Andre kvinder, som jeg forsøgte at sælge til, gik mere direkte til værks. De ville gerne vide, hvad pengene blev brugt til! Hvem der stod bag? Hvad vores formål var! På det tidspunkt havde vi ikke noget program i gruppen reSisters udover, at vi alene var forskellige kvinder, der mødtes jævnligt for at diskutere og udveksle erfaringer og holdninger på et privat og generelt niveau.

ReSisters var en kvindegruppe, der først og fremmest virkede som et kvindeligt netværk. Vi blev dannet til et seminar i Kvindehuset forrige år, der var arrangeret af kvindegruppe, Vagina Dentata. Vi var flere kvinder, der ikke havde været organiseret før, men som følte nødvendigheden i at samles for at være i stand til at handle i flok, når det var nødvendigt. At tale var også at handle. Det var imidlertid svært at få udfærdiget et fælles program, da vi var meget forskellige i vores tilgang til emnet. Men hvad der først så ud som en svaghed viste sig senere at være vores styrke. Det var et åbent forum, der efterfølgende mundede ud i udgivelsen af bladet Mohawk Beaver.

Sådanne tiltag eksisterede også for nogle år tilbage i Californien, USA, hvor hundredvis af unge kvinder samledes til offentlige møder, hvor alle havde adgang. Ud af sådanne sammenkomster opstod der en mænge kulturelle tiltag som videofilm, undergrundsblade, koncerter og aktioner.

Da reSisters stod ansigt til ansigt med publikum i Fælledparken blev flere divergerende opfattelser af kvindesagens nødvendighed i dag konfronteret. Flere af os syntes det var ubehageligt at møde den der havde en modsat opfattelse af os selv. Men der slags møder er vigtige, idet at de kan give en fornemmelse af, hvad man er oppe imod; fordomme, stereotype forventninger til kvinden, had og afsky.

Aktion stickers og badges var også en udtryksform, som den nævnte kvindegruppe fra USA, de tidligere Riotgrrls, benyttede sig af. De opererede primært til koncerter hvor de solgte klistermærker for at udbrede deres synspunkter. Det kan være en farlig aktionsform; kvinderne fra Riotgrrls beskriver i bogen Zines-volume 1 hvordan de både blev blevet jagtet væk, og truet af koncertarrangørerne og et mandligt såvel som kvindeligt koncertpublikum. Men det er en åbenlys, overskuelig måde at gøre andre opmærksomme på sit budskab.

Projektet Hvem er lægen? lægger op til, at publikum bliver en medskaber af happeningen. Det er ikke ønsket at give svar, men at føre spørgsmålet videre ud i alle afkroge. Et spørgsmål, der fortsat er aktuelt. Hvem er dem, der fortsat ikke er bevidste om, at kvinder virker på poster, der tidligere var såkaldt mandedominerede? Hvorfor virker forventningerne fortsat til kvinden at hun alene kan arbejde indenfor områder som rengøring, børnepasning, hjemmeplejen og tøj såvel som kosmetiksalg?

Bær dit badge videre som en stafet. Giv verden et ordentligt feministisk stik!

FORUM/19.11.98

Gritt Uldall-Jessen er dramatiker og redaktrice af undergrundspublikationen Mowhawk Beaver
 
KVINFO · Christians Brygge 3 · 1219 København K Tlf: 33 13 50 88 · Fax: 33 14 11 56 · E-mail: kvinfo@kvinfo.dk