Home
spacer spacer spacer spacer
spacer
Send artiklen til en venUdskriv siden 
 

Lene henter øl

 

 
 
FORUM/20.10.98 Politik er ikke, hvad den har været. Medierne har trukket den til sig og suget den tom for liv og blod med sine linser og mikrofoner. Den er kun en hul skal, der overlever udelukkende på mediernes præmisser, som et underholdende indslag. Den overordnede konsekvens er: politik kommer til at dreje sig om slagord i stedet for argumenter, image i stedet for indhold, personer i stedet for politik. Lyder kritikken.
Politik er ikke, hvad den har været. Engang var der divergerende ideologier og politiske fløje. Nu hersker én stor konsensus på midten af banen. At det er hip som hap om regeringen eller oppositionen styrer nationen, fordi de i det store hele står for nøjagtig den samme politik. Lyder kritikken.

Hvis begge kritikpunkter er rigtige, betyder det, at det indhold og de argumenter, der har svært ved at komme til orde i underholdningskakofonien, alligevel er ens. Hvorved politik lige så godt kunne handle om noget helt andet end indhold og argumenter – f.eks. personer.
Det giver modet til at afsløre et led i egen metode til at orientere mig omkring politikken. Det er en slags for- eller efterkontrol. En lakmusprøve der bestemmer, om en politiker holder vand eller ej. Den lyder: kan man drikke en øl med ham/hende?
Når man har sagt øl, må man også sige Lene Espersen. Den unge sportige konservative politiker bragte sig selv i centrum ved at sætte sig på en omvendt ølkasse i Bryggeriforeningens tjeneste. Det vakte stor forargelse, at en politiker sådan i fuld offentlighed reklamerede for noget så sundhedsskadeligt som øl. Forarget blev da også jeg. Men mest fordi jeg synes, hun er en hykler. Lakmusprøven afslørede hende: Lene Espersen kan ikke lide øl! Hvad hendes senere forsvar for reklamen da også vidnede om: hun medvirkede, fordi det var et sjovt koncept, og fremhævede øllen for alle dens C-vitaminer.

Lad os holde lakmusprøven i de konservative rækker, selv om C-vitamin-rekord-indehaveren Hans Engell har trukket sig. Per Stig Møller – en øl med ham? Måske. Intelligent og med litterær dannelse. Men så stiv i det at man overvejer at benytte ham som samfunds hjælper i stedet for. Men hvad med Helge Adam Møller? En rigtig hanbajer med ham? Han ville skåle med rank ryg. Men efter anden tår begynde at dunke én jovialt på skulderen. Halvvejs igennem ville han udfordre én i armlægning og anden kappestrid. Og nede under etiketten ville han begynde at give én mavepumpere for at kontrollere, om man stadig havde ”vaskebræt” som i kasernedagene.
Stik lakmusprøven ned i forskellige politikere. Marianne Jelved? Den ville nå at blive doven. Anders Fogh Rasmussen? ”Jeg gi’r en omgang, hvis du gi’r to!” Poul Nyrup Rasmussen? Pondus uden tilstedeværelse. Uffe Ellemann- Jensen? Selvtilfreds velvære. Pia Kjærsgaard? Så hellere drikke letøl alene!
Vil du overlade landets ve og vel til et menneske, du ikke ville kunne holde ud at drikke en øl med? Lakmusprøven skiller klinten fra hveden. Tilbage bliver en kerne af politikere som Thorkild Simonsen, Karen Jespersen, Holger K. Nielsen, Margrethe Auken, Frank Aaen …
Så lad bare Lene beholde træningsdragten på. Hun kan jo passende jogge ned i kiosken og hente en omgang svalebajere til os andre. Og så skal hun nok få lov til at købe for en skilling slik til sig selv.
FORUM 23.10.98

Jesper Wung-Sung debuterede i foråret med novellesamlingen To ryk og en aflevering (Samleren), som anmelder Jens Andersen på Berlingske Tidende kaldte en debut med format: "Tilsammen intet mindre end et stykke mandeforskning i en cyklisk novelleform, som konstant bevarer en fin, skær tone og dén let slørede form for realisme, man også finder i film af Niels Malmros og Søren Kragh-Jacobsen".

Læse også Jesper Wung-Sungs andre klummer:
Af en sumo-særlings bekendelser
 
KVINFO · Christians Brygge 3 · 1219 København K Tlf: 33 13 50 88 · Fax: 33 14 11 56 · E-mail: kvinfo@kvinfo.dk