Home
spacer spacer spacer spacer
spacer
Send artiklen til en venUdskriv siden 
 

Sex eller service

 

 
 
FORUM/2.9.98 Det var min allerførste kæreste, der i hin uskyldige tid udtalte, at alt er tilladt mellem to voksne, der er enige om det. Som var det i går, husker jeg, hvor forbløffende befriende synspunktet forekom mig, der er opvokset med tanken om et øje i det høje. Hvis det derfor virkelig er sandt, at den 24 årige praktikant i Det Hvide Hus, Monica Lewinsky i alt 12 gange har stillet op til pikslikning i Det Hvide Hus, og han og hun i øvrigt har været enige om det, så for mig ingen alarm.

De fleste mennesker skammer sig formentlig over den menneskelige ydmygelse ved dagens store gabestok. For hvordan kan et anliggende mellem to suveræne voksne, der måske, måske ikke sårer en tredje part, men hvis handlinger under ingen omstændigheder berører andre end netop de tre, tvinges og presses frem som tilståelser af retfærdighedens jordiske vogtere? Alligevel lokkes også jeg ind i medie uvirkeligheden af den kønspolitiske gyser, som tegner sig efter Monica Lewinskys fritlejde indrømmelser og Bill Clintons afbigt for den store verdens TV-offentlighed.

For den forelskede, er den elskedes lykke, alt hvad hjertet forhandler om. Lad os derfor blot for et øjeblik antage, at Monica Lewinsky virkelig blev så forelsket, at hun tabte såvel hjertet som hovedet og stillede op til oral envejskommunikation med Bill. Hvis vi forestiller os scenen, ser vi, hvad angår den unge kvinde, enten et forelsket fjols eller en beregnende ditto. Men stiller vi skarpt på præsidenten, er der næppe nogen undskyldning at klynge sig til, undtagen den misantropiske, at al magt korrumperer, og grænsen kun går, hvor den trækkes.

For skal man tro præsidenten selv, var han hverken sød eller forelsket. "I am happy for her", lød således hans overlegne replik, da Monica gik til bekendelse. "Jeg har aldrig haft sex med denne kvinde, frøken Lewinsky", lød hans i måske juridisk forstand sandruelige forklaring til TV offentligheden. Den selvsamme Bill, som er 68´er , potryger, anti Vietnam, som tilhører make-love not war generationen, står nu på det standpunkt, at kun samleje er sex, at al anden kødelig omgang noget andet. Hvor dybt og hvor dumt kan man synke? Ikke sex, men hvad så? Hvad er det Bill Clinton i egen selvforståelse har foretaget sig sammen med Lewinsky? Desværre er der kun det svar tilbage, at USA`s præsident har betjent sig af en ung villig praktikant i Det Hvide Hus. Det var ren service.

Det var et "upassende forhold", indrømmer han nu. Ja, det må man nok sige. Præsidentens bekendelser bekræfter blot, at magten stadigvæk er hankøn. Og i den forstand har Bill måske alligevel ret? Han havde ikke sex med "denne kvinde, frk. Lewinsky". Han brugte hende kun! Hvis hun troede noget andet, glæder det ham. Jeg har ikke specielt ondt af Lewinsky, som er voksen og ansvarlig for egne handlinger. Og alt er stadigvæk tilladt mellem to mennesker, der er enige om det. Men tænk lige over den. Hellere bruge kvinder end elske dem, lyder præsidentens chauvinistiske defensorat, som måske er dikteret af en forestilling om, hvad der står sig bedst i offentlighedens billede af præsidentens privatliv. Hvad er værst? Sex eller service?

Hvad Bill Clinton i følge egen opfattelse egentlig har foretaget sig, hvad der har været mellem de to, ved vi ikke ret meget om. Og hvilket privatliv ville kunne tåle at blive udsat for en afpresning, som den, der p.t. klynger USA's præsident op mod muren. Personligt stiller jeg nødigt op til det hyklerisk renfærdige krav om om sandheden, og intet andet end sandheden? Hillary mente, det hele var en højreorienteret sammensværgelse. Hun har muligvis ret. Oprørende er det under alle omstændigheder.

Elisabeth Møller Jensen er centerleder på KVINFO og ansvarshavende redaktør af FORUM.
 
KVINFO · Christians Brygge 3 · 1219 København K Tlf: 33 13 50 88 · Fax: 33 14 11 56 · E-mail: kvinfo@kvinfo.dk