Home
spacer spacer spacer spacer
spacer
Send artiklen til en venUdskriv siden 
 

Befamling af børnefamilierne

 

 
FORUM/18.6.98 "Børnefamilierne, børnefamilierne, børnefamilierne", lyder det. Igen. Forhandlingerne om pinsepakken har genoplivet vintervalgkampens mantra, der atter gjalder fra alle medier.

Før folketingsvalgetvalget d. 11. marts var partierne ved at falde over hinanden med "tilbud" til børnefamilierne: Pasningsgaranti, sagde SF; pasningsgaranti og 30 timers uge til forældre, sagde Enhedslisten; pasningspengene følger børnene, hvis forældrene selv vil passe dem, sagde Venstre og Konservative, og dem fra Kristeligt Folkeparti klappede i hænderne. Orlovsordningeme må (desværre) gøres permanente, sagde radikale og socialdemokrater. Skatteloft og øget adgang til deltidsarbejde, sagde en bekymret-deltagende Poul Nyrup Rasmussen.

Først gik denne del af valgkampen let hen over hovedet på mig, men jeg blev alligevel mere og mere opmærksom på mantraet: ""Børnefamilierne, børnefamilierne, børnefamilierne". Pludselig en dag umiddelbart før valget så jeg lyset: Det er jo mig, de taler om! Min mand og jeg har nemlig tre børn på 12, 9 og 5.

Og jeg genkendte raseriets hvidglødende lys, for jeg kan ikke fordrage at blive talt ned til og gjort lille og stakkels, og alle de fremmede mennesker skal sgu ikke stå og være bekymrede for mig, det kan jeg godt selv klare, hvis det skal være!

Politikerne talte til og om os, som om de var de ansvarsbevidste voksne, og vi, børnefamilierne, var nogle stakkels uforsørgede og forhutlede børn.

Uanset at jeg absolut kan være enig i, at det er ønskeligt med en øget adgang til deltid og flex og måske også til flexorlov, som KAD og BUPL nu taler om, så er det ganske enkelt usmageligt, som det mantra bliver brugt:
"Børnefamilierne, børnefamilierne, børnefamilierne".

Det allerværste er, at når politikerne bruger mantraet "børnefamilierne", så lyder det som om, alle vi med børn er i samme båd. Den sociale bevidsthed bliver simpelthen væk! Og det ér slet ikke til at holde ud.

Familier med børn findes i alle socialgrupper. Alene af den grund er det meningsløst at tale om "børnefamilierne". Alene af den grund har familierne vidt forskellige muligheder for at organisere deres tilværelse.

Familiern børn er også forskellige i deres opbygning. En familie er ikke nødvendigvis lig med far og mor og 1,8 barn. Rigtig mange familier består f.eks af een voksen plus barn eller børn. Er det nødvendigt at gentage: Alene af den grund har familierne vidt forskellige muligheder for at organisere deres tilværelse?

Penge og uddannelse gør som bekendt en forskel: Det er faktisk økonomisk overkommeligt for to veluddannede forældre med god løn at gå ned i arbejdstid. Og mon ikke det er de veluddannede forældre, der skal gå forrest og overbevise offentlige og private arbejdsgivere om, at kvalifikationerne sagtens kan vedligeholdes på deltid eller orlov? Det er jo ønsketænkning, at et karriereforløb skal være helt lineært; praksis viser noget helt andet.

Problemerne forekommer helt anderledes, når der er tale om lavtlønnede forældre - jeg har på fornemmelsen, at det må lyde lidt som en vits for en lavtlønnet enlig forælder, når der tales om mulighed for øget adgang til deltid. For mange mennesker er fuldtidsarbej de jo en forudsætning for, at økonomien hænger bare tilnærmelsesvis sammen.

Så længe man blot bruger mantraet "børnefamilierne", tildækkes de reelle, sociale og strukturelle problemer. Det gør mig endnu mere hidsig, end når statsministeren taler ned til mig.

Hvad er perspektivet for os kvinder - rige som fattige - hvis vi accepterer betvdningen af statsministerens tonefald, når han taler om "bømefamilierne" - som om, det er synd for os, at vi får børn? Det er synd for os, og nu må Farmand Statsminister tage over og berolige os og organisere lidt hjælp? Og vi kan alle, uden hensyn til alder og socialgruppe vugges til ro i den samme vugge?

Lise Winter-Jensen er mag.art. og psykoterapeut med privatpraksis på Frederiksberg.
 
KVINFO · Christians Brygge 3 · 1219 København K Tlf: 33 13 50 88 · Fax: 33 14 11 56 · E-mail: kvinfo@kvinfo.dk