Home
spacer spacer
Forord til DKL Online
Søgevejledning
Brugernes bidrag til DKL
Om den trykte udgave
Enkel søgning
Avanceret søgning
 

Nyt og aktuelt om køn

Hold dig ajour med den nyeste viden om ligestilling, køn og forskning

Klik dig ind på KVINFO Nyt

KVINFOs ekspertdatabase

Find navne, når der skal udpeges medlemmer til råd, nævn, udvalg og bestyrelser. Find navne, hvis der er brug for en ekspertudtalelse. Det er gratis, den er opdateret.

Søg

Bertha Hahn (1848 - 1916)
Hahn, Bertha Catharina

1848-1916, kursusbestyrer.

*13.11.1848 i Sønderborg, †7.11.1916 på Frbg.

Forældre: købmand Jørgen Clausen (1822-63) og Anna Maria Fangel (*1817).

~23.4.1867 med købmand Peter Chr. Frederik H., *12.5.1840 i Varde, †1889 i USA, s. af skomager Andreas Michael H. og Marie Jensdatter Holm. Ægteskabet opløst 1870.

Børn: Marie (1869).

BH voksede op i Sønderborg i en velhavende købmandsfamilie sammen med fire søskende. Hjemmet var kærligt og muntert, og begge forældre var meget læsende og litterært interesserede. Den lokale pigeskole var derimod ikke god, men da Sønderborg blev garnisonsby, og de tilflyttede officerer blev lærere i dansk, lukkede litteraturens skatte sig op for hende. Et tragisk vendepunkt i familiens liv indtraf, da både faderen og hendes ældste broder døde ved en badeulykke i 1863. Ved beskydningen af Sønderborg og troppernes tilbagemarch fra Dybbøl og Als i 1864 mistede familien alt. Ganske ung i 1867 blev BH gift med købmand Peter H. Han overtog faderens forretning, men forlod hende og tog til USA i 1869, samme år som hun fødte datteren Marie. Hun så ham aldrig siden.

For at kunne forsørge familien rejste BH til Kbh., hvor hun tog lærerindeeksamen ved N. Zahles Skole i 1872. Samme år blev hun ansat som lærer i barneskolen og året efter som forstander for "kursus", som privatlærerindeskolen blev kaldt. Dette blev hendes livsgerning i 38 år frem til 1911. Hun var medlem af skolens bestyrelse 1885-1909. Uden at være en pædagogisk reformator blev hun kendt for en "stilhedens pædagogik", en sjælden evne til at elske sit arbejde, som hun gav videre til eleverne. Hun drømte om at blive digter, men opgav det: "Ingen ved, at der springer dybest derinde et Væld, ingen ved, hvad der klinger brusende gennem min Sjæl." Var BH ikke en pædagogisk reformator, så var hun til gengæld en religionshistorisk fornyer. Hun tog timer i dogmatik, hebraisk og græsk og kastede sig over tidens nye, men kontroversielle bibelkritiske studier, der bragte hende megen videnskabelig hæder blandt samtidens teologer ved universitetet. Og som lærer i religion på privatlærerindeskolen fornyede hun faget på et ellers kritisk tidspunkt. Hun udgav under pseudonymet Holger Jahn Billeder fra det gamle Israel, 1895. Under eget navn publicerede hun Jødisk Liv i den eftereksilske Tid, 1897, og en lang række bibelstudier til undervisningsbrug, bl.a. Bibelhistorie for Voksne, 1901, og Lille Bibelhistorie, 1905, der udkom i flere udgaver i mange år.

I 1913 udgav BH sine erindringer Minder fra Sønderborg og Als. Hendes datter døde af galopperende tuberkulose i 1885, kort efter sin konfirmation. BH kom sig aldrig over dette tab, men fik en ejendommelig styrke, en lys og poetisk glæde over alvoren, som gjorde hende kendt og respekteret. Hun var en troende ener, der ikke kunne eller ville sættes i bås. I hendes stue - og sind - hang Søren Kierkegaards billede ved siden af ◊N.F.S. Grundtvigs.

Foto i KB.

Adda Hilden: Lærerindeuddannelse, 1993. Birgitte Possing: Viljens Styrke, 1992. Natalie Zahle til Minde, 1927.

N. Zahles Skoles arkiv i LAK.

Birgitte Possing

 
Professioner
Forfattere · Lærere · Skoleledere
 
Organisationer
Natalie Zahles Skole
 
Emneord
Religionshistorie · Seminarier · Kristendom · Faglitteratur
 
Tidsperioder
1800-tallet · 1870'erne · 1880'erne · 1890'erne · 1900'erne · 1900-tallet
 
Regioner
Sønderjyllands Amt
Digital udgave © Copyright 2003 KVINFO
Tilbage til resultatliste  |  Ny søgningPrinter ikonspacerPrint     Forstør teksten     Formindsk teksten

Tegnforklaring

* = født
† = død
~ = gift
◊ = optaget i Dansk biografisk leksikon
• = optaget i Dansk Kvindebiografisk leksikon