Home
spacer spacer
Forord til DKL Online
Søgevejledning
Brugernes bidrag til DKL
Om den trykte udgave
Enkel søgning
Avanceret søgning
 

Nyt og aktuelt om køn

Hold dig ajour med den nyeste viden om ligestilling, køn og forskning

Klik dig ind på KVINFO Nyt

KVINFOs ekspertdatabase

Find navne, når der skal udpeges medlemmer til råd, nævn, udvalg og bestyrelser. Find navne, hvis der er brug for en ekspertudtalelse. Det er gratis, den er opdateret.

Søg

Johanne Korch (1882 - 1950)
Korch, Johanne Sofie

1882-1950, forfatter.

*7.9.1882 i Over Holluf, Fraugde sg., †30.10.1950 i Vedbæk sg.

Forældre: lærer Ole Rye Aarsleff K. (1844-1938) og Mette Kirstine Birgitte Sophie Raben (1841-1903).

~1906 med salgschef Niels Oskar Davidsen, *25.9.1880 i Kbh., †5.2.1959 i Århus, s. af tømrer Peter D. og Hanne Marie Cecilie Nielsen.

Børn: Astrid, Børge (1907).

JK var yngste pige i en søskendeflok på syv. Moderen, der var født og opvokset i Sønderjylland, havde et lyst og mildt syn på livet; faderen havde derimod et melankolsk temperament næret af nogle uforløste ambitioner om en karriere som forfatter og dramatiker. Barndomshjemmet er dog beskrevet af JK som varmt og lykkeligt, ikke mindst takket være moderens store eftergivenhed og overbærenhed. Faderen havde et stort talent som fortæller, og som skolelærer opdrog han børnene og deres klassekammerater til gode lyttere og fortællere. ◊N.F.S. Grundtvigs tanker om at sprede det levende ord var faderens absolutte livsmål. Tilværelsen i landsbyen Over Holluf, ca. ti km fra Odense, har præget hele JKs forfatterskab. Det var et samfund, der knap havde udviklet sig siden udskiftningen i slutningen af 1700-tallet, og det havde stærke agrare traditioner. Man værnede om de gamle dyder og så med skepsis på nye, kollektive tiltag som fx andelsmejerier. I JKs romaner er udviklingen sat på vågeblus, og handlingen udspiller sig i et idylliseret univers, der ikke har megen bund i den virkelighed, som var bøndernes i 1930’ernes Danmark. JK havde udpræget konservative værdier, og i sine bøger pointerer hun hjemstavnen og “Det gode Hjem” som urokkelige institutioner for udviklingen af et helt menneske.

JK blev gift som 22-årig og bosatte sig ved giftermålet i Århus, hvor hun i årevis helligede sig moderrollen helt og fuldt. I en nekrolog giver Fyns Stiftstidende følgende beskrivelse, der er karakteristisk for periodens kvindesyn: “Johanne Korch var Frue ... og en fortræffelig Husmoder. Hun var Bedstemoder, inden hendes første Sukcesroman udkom, og hun vedblev med at være den fordringsløse Aarhusfrue.” Sin officielle debut fik JK i 1927 med en fortælling i Ugens Nyheder, og som en art tidsfordriv skrev hun fra 1929 en række ungpigebøger, der ikke fik særlig megen opmærksomhed i offentligheden. Men i 1936 udsendte JK sin første roman Efter Vinter kommer Vaar, der udelukkende henvendte sig til et voksent publikum. Den blev en umiddelbar succes, og i de følgende 14 år lancerede Gyldendal hvert år en ny roman af hende, der udsendtes tæt op mod jul. Af disse opnåede enkelte meget høje oplagstal, bl.a. Den gamle Gaard, 1937, Den rige Enke, 1938, og Naar Isen brister, 1944. Den rige Enke blev filmatiseret i 1962 med •Maria Garland i den dominerende hovedrolle, men i denne moderniserede version af dramaet havde man forfladiget flere af JKs psykologiske pointer.

Det er klart, at JK skyldte sin broder, den flittigt skrivende succesforfatter ◊Morten K. meget. Som han var hun producent af hygge-romaner, et udtryk, som hun for øvrigt selv yndede at bruge om sine værker. Hun overgik ham dog ofte som forfatter. I flere bøger afslørede hun sig som en fin psykologisk iagttager og kunne afvikle fortællingerne med større episk flair end han. Hendes romaner rummede endvidere flere smukke og realistiske kvindeportrætter, der hæver bøgerne over den blotte triviallitteratur; til eksempel kan nævnes skildringen af hovedpersonen Inger Johanne i Efter Vinter kommer Vaar. Der var dog til stadighed debat om forfatterskabets lødighed, især i bibliotekskredse, og i slutningen af 1940’erne måtte JK indkassere flere drøje verbale hug, fx i Danmarks Biblioteksforenings blad Bogens Verden. I en periode over midten af 1940’erne overhalede antallet af solgte romaner Morten K.s salgstal, og de danske boghandlere erklærede hende som deres yndlingsforfatter i 1949. Ved hendes død opgjorde man det samlede salg til mere end en mio. JK døde efter flere måneders sygdom på Skodsborg Badesanatorium. Næsten samtlige romaner er genoptrykt i de efterfølgende årtier, bl.a. som Magna Print-bøger.

Foto i KB.

Carsten Berthelsen

 
Professioner
Forfattere
 
Organisationer
 
Emneord
Skønlitteratur
 
Tidsperioder
1900-tallet · 1920'erne · 1930'erne · 1940'erne
 
Regioner
Fyns Amt
Digital udgave © Copyright 2003 KVINFO
Tilbage til resultatliste  |  Ny søgningPrinter ikonspacerPrint     Forstør teksten     Formindsk teksten

Tegnforklaring

* = født
† = død
~ = gift
◊ = optaget i Dansk biografisk leksikon
• = optaget i Dansk Kvindebiografisk leksikon