Home
spacer spacer
Forord til DKL Online
Søgevejledning
Brugernes bidrag til DKL
Om den trykte udgave
Enkel søgning
Avanceret søgning
 

Nyt og aktuelt om køn

Hold dig ajour med den nyeste viden om ligestilling, køn og forskning

Klik dig ind på KVINFO Nyt

KVINFOs ekspertdatabase

Find navne, når der skal udpeges medlemmer til råd, nævn, udvalg og bestyrelser. Find navne, hvis der er brug for en ekspertudtalelse. Det er gratis, den er opdateret.

Søg

Nanna Jensen (1835 - 1894)
Jensen, Nanna Christiane

1835-94, højskolelærer.

*27.9.1835 i Store Heddinge, †17.11.1894 i Ebeltoft.

Forældre: sognepræst ◊Frederik Engelhardt Boisen (1808-82) og Eline Birgitte Heramb (forfatter •Eline Boisen 1813-71).

~19.6.1856 med sognepræst, højskoleforstander ◊Niels Julius J., *16.9.1821 i Østofte sg., †7.4.1897 i Skallerup sg., Hjørring amt, s. af lærer Thomas J. og Andrea Hjelm.

Børn: Thomas (1860), Frede (1861), Thor (1864), Helmer (1866), Peter Andreas (1867), Eline Inga Benedikte (1870), Harald (1876).

NJ voksede op i Skørpinge præstegård ved Slagelse som den ældste af en stor søskendeflok, hvoraf flere blev fremtrædende skikkelser i det grundtvigske miljø. Barndomshjemmet, der var præget af faderens deltagelse i de kirkelige vækkelser og den grundlovgivende forsamling, er bl.a. beskrevet af moderen i Eline Boisens erindringer, 1999, og af søsteren ◊•Jutta Bojsen-Møller i Træk fra et langt Liv, 1924. Allerede som barn viste NJ evner for tegning og broderi, og det var inden for det naturalistiske kunstbroderi, at hun fik stor betydning for eleverne på den højskole, som hun og hendes mand teologen N.J. Jensen fra 1874 drev i tilknytning til deres præstegård i Ebeltoft. Fra ca. 1890 var hun på opfordring af ◊Ludvig Feilberg, der var tilsynsførende for højskolerne, hans medhjælp i tilsynet med håndarbejdsundervisningen. Inden da havde hun syet broderier på bestilling og fået medaljer for dem på verdensudstillingerne i Wien og Paris 1873 og 1878. Bag disse hædersbevisninger lå imidlertid en tragisk skæbne; tre af hendes fem sønner blev syge og døde efter en skarlagensepidemi i 1869, der også mærkede hende selv for livet. Hun blev sindssyg, indlagt og isoleret, og det var her, hun udviklede sine broderier, som hun senere brugte som terapi samtidig med, at hun underviste højskoleeleverne heri. Hun blev udskrevet, men resten af hendes liv blev en vekslen mellem lyse og mørke tider. I svigerdatteren ◊•Thyra Jensens biografi af AJ gengives elevers beskrivelse af en følsom, klog og varm kvinde, der kom til at betyde meget for dem.

Kunstbroderiet gav imidlertid anledning til en lang og ophidset debat i Højskolebladet 1893. NJ forfægtede kvinders ret til at erobre et personligt rum for udfoldelse og engagement bl.a. ved kunstbroderi. Hun mente ikke, at hun uddannede kunstnere, men at eleverne kunne få større indhold i hverdagen gennem broderiet, der gav dem en stærkere natursans, fordi de broderede efter friske blomster i stedet for at bruge mønstre eller kunstneres forlæg. Over for hende stod ledende mandlige højskolefolk, der mente, at eleverne skulle holde fast i traditionen fra bondekulturen og koncentrere sig om at spinde, lappe og stoppe, fordi det var nyttigt. Kunstbroderi var spild af ressourcer, for kvinder forblev dilettanter udi kunsten. I denne diskussion placerede NJ, der ikke som flere af sine søskende involverede sig direkte i kvindebevægelsen, sig på den fløj, som bidrog til at give tidens nye kvinderolle form, efter at den gamle på grund af produktionsomlægningen i landbruget gradvist var blevet tømt for praktisk indhold. At hun selv havde lyst og vilje til moderne kvindeliv viste hun tillige ved at lære sig at fotografere og som fotograf bidrage til familiens betrængte økonomi. NJ døde som 58-årig i 1894.

Mindesten på Ebeltoft kirkegård. Foto i Ebeltoft Byhistoriske arkiv.

Thyra Jensen: En dansk Præstekones Historie, 1915. Den jyske Historiker 33/1985. Højskolebladet 6/1895, 7/1895.

Minna Kragelund

 
Professioner
Lærere
 
Organisationer
 
Emneord
Højskoler · Broderi · Håndarbejde · Kunsthåndværk
 
Tidsperioder
1800-tallet · 1870'erne · 1880'erne · 1890'erne
 
Regioner
Storstrøms Amt
Digital udgave © Copyright 2003 KVINFO
Tilbage til resultatliste  |  Ny søgningPrinter ikonspacerPrint     Forstør teksten     Formindsk teksten

Tegnforklaring

* = født
† = død
~ = gift
◊ = optaget i Dansk biografisk leksikon
• = optaget i Dansk Kvindebiografisk leksikon