Home
spacer spacer
Forord til DKL Online
Søgevejledning
Brugernes bidrag til DKL
Om den trykte udgave
Enkel søgning
Avanceret søgning
 

Nyt og aktuelt om køn

Hold dig ajour med den nyeste viden om ligestilling, køn og forskning

Klik dig ind på KVINFO Nyt

KVINFOs ekspertdatabase

Find navne, når der skal udpeges medlemmer til råd, nævn, udvalg og bestyrelser. Find navne, hvis der er brug for en ekspertudtalelse. Det er gratis, den er opdateret.

Søg

Grethe Glad (1891 - 1990)
Glad, Margrethe (Grethe)

1891-1990, håndarbejdslærer, skoleleder.

*5.1.1891 i Kbh., †18.12.1990 smst.

Forældre: direktør Theodor Axelholm (1854-1924) og Julie Antoinette Elisabeth Nielsen (1867-1914).

~11.3.1913 med tandlæge Harald Johannes Danjelsen, *24.9.1887 i Horsens, †5.12.1916 i Kbh., s. af købmand Marius D. og Camilla Meisner.

~17.10.1918 med generalkonsul, fabrikant Carl F. G., *28.7.1890 i Kbh., †8.2.1977 smst., s. af fabrikant Lars Christian Andreas G. og Emilie Marie Kristine Borello.

Børn: Carl Christian (1913), Inger (1916).

GG voksede op sammen med fem søskende i en socialt og økonomisk velfunderet familie, først på Frbg., senere i Kbh.s indre by. Faderen var grosserer med eget firma. Hun fik ingen egentlig uddannelse, men lærte sprog og tog klavertimer. Efter giftermål 1913 med tandlæge Harald Danjelsen boede hun nogle år i Schweiz. Hjemvendt til Danmark oprettede ægtefællen tandlægepraksis i Bredgade. Da han døde af den spanske syge i 1916, blev GG alene med to børn. Hun flyttede til Rosenvængets Alle, hvor hun begyndte at undervise i broderi og filering samtidig med, at hun indledte et samarbejde med Magasin du Nords håndarbejdsafdeling.

GG var smuk, udadvendt og omsværmet, altid elegant og dyrt klædt. I sit andet ægteskab 1918 med direktør Carl G., der medbragte et barn fra et tidligere ægteskab, blev hun en af tidens mest omtalte kvinder. Hun deltog i det kbh.ske selskabsliv, figurerede i pressens sladderspalter, sås i teatre og til koncerter og holdt selv store selskaber. Familien boede på Store Mariendal i Hellerup og ejede landstedet Rågegården i Rågeleje. I 1921 blev ægtefællen udnævnt til generalkonsul for Østrig. Efter børskrakket i 1929 gik hans firma L.C. Glad & Co. konkurs, og familien måtte sælge begge boliger og flytte til Bredgade. For at bidrage til økonomien satsede GG på at udnytte sin viden om mode, og hun tog et kursus i tilskæring og drapering i Paris. I lejligheden i Bredgade begyndte hun at undervise i tilskæring og syning, samtidig med at hun havde en systue, der fandt sit klientel i det velstillede borgerskab. Det blev starten på Margretheskolen, stiftet 1931 og opkaldt efter skolens protektrice ◊Margrethe, prinsesse af Bourbon-Parma. Hun efterfulgtes af Sonja Bernadotte, senere af Tove Castenskiold, begge moderedaktører ved damebladet Tidens Kvinder. Baggrunden for Margretheskolens succes var dels GGs sociale netværk i toneangivende kredse, dels hendes rejser til Paris, som hun i begyndelsen besøgte for at forny sin garderobe, senere for at købe modeller til fremstilling i Kbh. Desuden kom hendes sprogkundskaber og pædagogiske evner hende til gavn. I den periode, hvor skolen blev etableret, var interessen for de tekstile fag stor også i de allerede eksisterende skoler, men Margretheskolens undervisning i tilskæring og syning af elegant mode med et internationalt præg var noget ganske nyt. Ligeledes var de studieture, hun arrangerede til Paris for skolens elever, usædvanlige på det tidspunkt.

Da ægtefællens firma atter kom på fode, flyttede familien 1937 til Frederiksholms Kanal og købte Rågegården tilbage. Margretheskolen blev nu fast etableret i lokaler Ved Stranden, og eleverne lærte tilskæring, syning og drapering efter principper fra det franske haute couture-skrædderi. Efter et par år trak GG sig tilbage fra skolearbejdet, og i 1945 flyttede Margretheskolen til Badstuestræde under ledelse af Inga Madsen. Skolen har siden 1953 ligget på Østergade. Midt i 1930'erne var GG blevet stærkt optaget af Oxfordbevægelsen, og hendes religiøse overbevisning var hende en støtte resten af livet. Under og efter Anden Verdenskrig deltog hun aktivt i velgørenhedsarbejde både i Danmark og i Frankrig, bl.a. lavede hun forskellige dukker i historiske dragter, der vistes på udstillinger og solgtes til velgørende formål. Dukkerne blev købt af museer i USA, Frankrig og Østrig. Fra 1977 og i en årrække var hun bestyrelsesformand i familiefirmaet L.C. Glad & Co.

Foto i KB.

Kendte danske Kvinder, 1934. Søndags-B.T. 47/1980. Berlingske Tidende 21.9.1958, 19.12.1990. Tidens Kvinder 28/1948.

Ingeborg Cock-Clausen

 
Professioner
Skoleledere
 
Organisationer
Margretheskolen · L.C. Glad & Co.
 
Emneord
Udlandsophold · Håndarbejde · Undervisning · Filantropi · Håndarbejdsskoler · Konfektion
 
Tidsperioder
1900-tallet · 1910'erne · 1920'erne · 1930'erne · 1940'erne · 1970'erne
 
Regioner
Københavns Kommune
Digital udgave © Copyright 2003 KVINFO
Tilbage til resultatliste  |  Ny søgningPrinter ikonspacerPrint     Forstør teksten     Formindsk teksten

Tegnforklaring

* = født
† = død
~ = gift
◊ = optaget i Dansk biografisk leksikon
• = optaget i Dansk Kvindebiografisk leksikon