Foreningen Individ og Samfund udgav i 1969 en gør-det-selv abortvejledning, der indeholdt en detaljeret beskrivelse af katetermetoden, fotos og gode råd om, hvordan man skulle forholde sig til læger og politi. Foreningen Individ og samfund (det daværende Dansk kvindesamfunds Ungdomskreds) havde allerede lavet en del aktioner for fri abort under stor mediebevågenhed. Foreningen rådgav kvinder om f.eks. abortrejser, samt muligheden for at opnå abort ved bl.a. at hævde, at man havde haft sygdommen røde hunde eller havde indtaget rusmidlet LSD. Abortvejledningen blev bl.a. sendt til alle medlemmer af Folketinget."Abortvejledning", udgivet af foreningen Individ og Samfund, 1969


ABORTVEJLEDNING

TIL DEN ABORTSØGENDE
Denne pjece beskriver i tekst og billeder, hvordan man sammen med en ven eller veninde kan fremkalde en abort på sig selv. Indgrebet foretages i livmoderen og fører i 4 af 5 tilfælde til abort. Det må dog understreges, at det altid er bedst at få abort hos en læge. Derfor skal man kun benytte denne gør-det-selv-med-en-kammerat metode, når man uden held har forsøgt sig på Mødrehjælpen og hos danske og udenlandske læger. Husk dog, at denne katetermetode ikke kan bruges, hvis man er mere end 12 uger henne.
Indgrebet varer 20 - 30 timer. Det kan realiseres for 50 - 60 kr. Men læs pjecen omhyggeligt igennem før du beslutter dig for denne sidste udvej så du er helt sikker på, du ved, hvad du skal gøre før, under og efter indgrebet.

HVAD ER KATETERMETODEN ?
Katetermetoden består ganske enkelt i, at man gennem livmoderhalsen (i bunden af skeden fører en 50 cm. lang gummi- eller plastikslange (kateter) op i livmoderen. Her forårsager kateteret en mindre læsion eller irritation af moderkagens bløde væv eller af fosterhinden. I løbet af 24 timer kommer der blødninger og ve-agtige smerter, hvorefter man tilkalder læge og bliver indlagt på hospital til udskrabning.

MEGET VIGTIGT
er det, at du ikke er alene om det. Det kan ikke lade sig gøre. Du er nødt til at have en hjælper til at foretage indgrebet. En anden meget vigtig forudsætning er det, at du tager penicillintabletter før og under indgrebet, og endelig må du ikke være mere end 12 uger henne i svangerskabet. Aborten udløses lettest 8 - 10 uger efter sidste menstruations første dag, men metoden kan forsøges allerede efter 6 uger..

RISIKO OG STERILITET
Den dødelige risiko er omkring 0,4 °/oo (4 dødsfald ud af 10.000 aborter) Andre alvorlige komplikationer (betændelser, voldsomme blødninger o.l.) indtræffer i ca. 5 % af tilfældene. Både den dødelige risiko og risikoen for andre komplikationer er lidt større ved en abort end ved en fødsel. Risikoen for sterilitet er formentlig omkring 2 %, men er af samme størrelsesorden både ved fødsel og abort.

SÅDAN LIGGER MAN, MENS INDGREBET SKER
Få fat i et værelse, hvor du og hjælperen kan arbejde uforstyrret, og hvor I kan blive 20 - 30 timer efter indgrebet. Under selve indgrebet er det praktisk at ligge som pigen på billedet. Hun ligger på tværs i sengen med benene over to stolerygge. Når man lægger nogle puder over stolene, snærer det ikke i knæhaserne. Pigen har en sammenfoldet dyne under enden og lænden. På den måde blir underkroppen hævet lidt - og det er nemmere at arbejde i skeden. Det er vigtigt at ligge godt, prøv jer frem med puder. Et par arkitektlamper sørger for belysningen. Har man ikke disse lamper, kan en stålampe bruges. Lommelygte duer ikke, da hjælperen får brug for begge hænder under indgrebet.

KATETRE
Et kateter er en tynd slange af gummi eller plastik. Det kan købes på apoteket eller i sygeplejeforretninger. Et velegnet kateter er "Nelaton nr. 14". Det er ca. 50 cm. langt og koster 1 kr. Det ses øverst på billedet. Det andet kateter er af gummi, koster omkring 10 kr. - det er til gengæld nemmere at arbejde med. Kateteret fås sterilt indpakket (bakteriefrit) i plastikpose. Man skal ikke koge det, men blot vente med at pakke det ud til lige før brugen.

SELVHOLDENDE SPEKULUM
Et spekulum er et apparat, man bruger til at spile skeden op med. Det fås i forretninger for lægeinstrumenter, se i telefonfagbogen under "artikler for læger".
Det her viste spekulum er et selvholdende spekulum. Ved at dreje på skruerne kan man fastlåse det i en bestemt stilling, så det sidder af sig selv. Selvholdende spekler findes i forskellige størrelser. Det på billedet er en standardstørrelse "B x H 3414, mittel" og koster ca. 50 kr. Det skal koges i 20 minutter før brugen.

FØR INDGREBET - MEDICIN OG HYGIEJNE
Når man stikker ting op i livmoderen, følger en masse sygdomsfremkaldende bakterier med, osse selvom kateter og spekulum er gjort sterile. Fra livmoderen kan bakterierne bevæge sig op i æggestokkene og ud i bughulen, hvor der kan opstå betændelse - og det kan være farligt.
Derfor skal man spise penicillintabletter, før man går igang med aborten. Penicillin fås kun på recept hos en læge. Prøv at bilde lægen ind, at du har ondt i halsen, sig at du er bange for at få halsbetændelse, og bed ham skrive recept på penicillintabletter. Det hjælper ikke noget, at han gir dig sugetabletter eller strepsils - du skal ha penicillin.
Hvis du ikke kan få en læge til at skrive recept på penicillin, er du henvist til at spørge venner og bekendte om nedennævnte piller:

Astracillin, Bendralan, Calcipen, Celtacillin, Fenethicillin, Fenoxcillin, Penadur, Rocillin eller Vepicombin.
Det er nok med 16 tabletter. Tag 4 tabletter om dagen. Begynd 1 døgn før kateteret føres op.

FØR INDGREBET SKAL BÅDE PIGENS OG HJÆLPERENS HÆNDER VÆRE RENE. VASK HÆNDERNE I RODALONVAND.
RODALON KØBES PÅ APOTEKET.
BLAND l/l0 LITER I EN ABSOLUT REN VASKEKUMME MED VAND.

INDFØRING AF DET SELVHOLDENDE SPEKULUM
Under hele indgrebet holder pigen selv de store skamlæber fra hinanden med fingrene. Så undgår man, at der kommer hår og hudfolder i klemme. Før speklet føres ind i skeden, er det praktisk, hvis hjælperen har leget lidt med det og er fortrolig med, hvordan skruerne betjenes. Ydersiden af speklets næb smøres med lidt vaseline, og hvis skeden er tør, smøres osse den med vaseline eller explorationscreme. Det er nemmest at føre speklet ind sidelæns - (se billede). Man lirker det ind i skeden - når det er næsten inde, drejer man det, så håndtaget vender ned mellem ballerne (se efterfølgende billeder). Speklet trykkes helt i bund og spiles op. Hjælperen kan nu bevæge det rundt i bunden af skeden og kigger efter livmodermunden - den ligner en lille navle. Den kan være svær at finde første gang man prøver. Det gøres nemmest ved forsigtigt at skubbe speklet fra side til side og trække det lidt tilbage. Ved den sidste manøvre sker der ofte det, at livmodermunden ligesom dumper ind i synsfeltet. Det er en god ide at øve sig nogle gange i at indføre speklet og finde frem til livmodermunden, før man bestemmer, at indgrebet skal foretages. Det er nemlig ikke spor svært, når man først har fundet livmodermunden.

LIVMODERMUNDEN
På billedet ses det opspilede spekulum. I bunden af skeden, ca. 8 - 10 cm. inde ses livmodermunden som en lille navle. Hjælperen holder speklet med den ene hånd. Når livmodermunden er fundet, skrues speklet fast.

INDFØRING AF KATETER
Nu åbnes for plastikposen med kateteret. Hjælperen støtter speklet med den ene hånd, og med den anden fører han/hun kateteret ind i skeden. Spidsen af kateteret lirkes ind gennem livmodermunden. Det er ikke svært. Livmoderhalsen (kanalen mellem skede og livmoder) er kun omkring 1 cm. lang.

MEN UNDER INGEN OMSTÆNDIGHEDER MÅ MAN MASE, SKUBBE, BRUGE VOLD, KRÆFTER ELLER LIGNENDE.

Derefter føres resten af kateteret (50 cm. langt) ind, indtil der kun stikker ca. 10 cm. ud i skeden.
Oppe i livmoderen vil kateteret gå rundt i en sløjfe og begynde at irritere moderkage og fosterhinde. Se illustration på forsiden af pjecen, som viser skeden spilet op af det selvholdende spekulum og kateteret på vej op i livmoderen.

KATETERET PÅ PLADS
På billedet er kateteret indført i livmoderen - kun 10 cm. stikker ud i skeden. Herefter løsnes speklet og trækkes ud. Pas på at speklets næb ikke griber fat i kateteret og trækker det ud igen.

GAZE OMKRING KATETERET
Til sidst stoppes gaze op i skeden omkring kateteret, for at det ikke skal glide ud. Gazen kan købes i steril pakning på apoteket.

LÆGEN TILKALDES
Når kateteret er på plads, afventer man, at der kommer ve-agtige smerter og blødninger. Er der kun smerter eller få dråber blod, kan man fremskynde aborten ved at gå lidt omkring. Når blødningen er kommet igang tilkalder hjælperen lægevagten (på telefon med drejeskive 0041). Hvis det bløder kraftigt, bør I ikke vente på lægen, men selv køre på skadestuen eller tilkalde ambulance (drej 000) og bede om at blive kørt på hospitalet. Men tilkalder man selv ambulance må man være forberedt, på at man blir opsøgt af en politibetjent, der stiller nærgående spørgsmål.
Til lægevagtens læge eller lægen på hospitalet fortæller man nøjagtig, hvad der er sket. Lægen har tavshedspligt, der kan intet ske dig. Og det er helt nødvendigt, at lægen får alle oplysninger. Du vil så blive indlagt til udskrabning, hvor man fjerner foster og moderkage. Indlæggelsen vil med ukompliceret forløb vare 3 - 4 dage.
I 4 ud af 5 tilfælde går aborten igang i løbet af 24 timer. Sker dette ikke skal kateteret trækkes ud - senest 24 timer efter, at det er ført op i livmoderen, og man fortsætter med at tage penicillin 3 dage mere. Man kan prøve igen efter 3 dages forløb, men bør så tage penicillin endnu længere.

HVIS DER EFTER AT KATETERET ER FJERNET KOMMER FEBER, SKAL DU STRAKS SØGE LEGE, DA DER KAN INDTRÆFFE DØDELIGE KOMPLIKATIONER.

HUSK
Et ugeneret værelse med seng eller divan
Dyner og puder til at støtte lænd og hovede med
2 lave spisestuestole med puder over ryggen
2 arkitektlamper eller stålampe
1 selvholdende spekulum
1 kateter
En dåse vaseline eller explorationscreme
Penicillintabletter
En ven eller veninde, der kan foretage indgrebet, og som skal være sammen med een, indtil lægen tilkaldes.

HUSK AT TILKALDE LÆGEN ELLER AMBULANCE SENEST 24 TIMER EFTER INDGREBET.

GÅR ABORTEN IKKE IGANG, ER DET IKKE NØDVENDIGT AT TILKALDE LÆGE, MEDMINDRE DU FÅR FEBER. TRÆK KATETERET UD, FORTSÆT MED AT TAGE PENICILLIN, OG FORSØG IGEN 3 DAGE EFTER.

Ifølge svangerskabslovens § 6 stk. 1 og 4 kan en kvinde, der afbryder, eller lader en ikke-autoriseret læge afbryde sit svangerskab, straffes med hæfte i 3 mdr. Denne regel har eksisteret siden 1956, men er aldrig blevet håndhævet. Den nye svangerskabslov, som kommer efteråret 1969, vil sandsynligvis sløjfe denne paragraf.
Men vær opmærksom på, at den som hjælper kvinden med abortindgrebet kan straffes med fængsel indtil 4 år. Det gælder altså for hjælperen om at komme væk, inden lægen eller evt. politiet ankommer.


Udgivet af foreningen INDIVID OG SAMFUND 1969

N O T E R

undefined1. Foreningen Individ og samfund
Foreningen Individ og samfund blev stiftet i 1968 af en gruppe unge fra Dansk kvindesamfunds Ungdomskreds i protest mod moderforeningens holdning til bl.a. abortspørgsmålet.