Inger Gamburg, 79 år og tidligere formand for Kvindeligt Arbejderforbunds 5. afdeling gennem 40 år, gik forrest i demonstrationen til Forligsinstitutionen 8. marts 1971.

"Hurra for rødstrømperne siger ligeløns-veteran". Ekstra Bladet, 9.2.1971, s. 19

HURRA FOR RØDSTRØMPERNE SIGER LIGELØNS-VETERAN
Den 79-årige tidligere formand for "jernets" kvinder med i forreste række ved ligelønsdemonstrationen

Kommunisternes Knud Jespersen hilser på den 79-årige Inger Gamburg, der var i forreste række ved demonstrationen.

Inger Gamburg, 79 år, gennem 40 år formand for Kvindeligt Arbejderforbunds´ afdeling 5, var dobbelt med ved den store ligelønsdemonstration.
Dels figurerede hun på et fotografi på en af plakaterne, der viste en demonstration i 1938 med slogan´et "vi kvinder kræver lige løn for lige arbejde".
Dels gik hun selv i levende live i forreste række i går...
- Da jeg i 1926 første gang begyndte at snakke ligeløn, var der ingen - ikke engang mine egne - der turde gå med. Og der sad jeg så i 40 år og forhandlede, siger Inger Gamburg, for hvem det var en stor skuffelse, at hun i sin fagforeningstid ikke nåede at se kravet opfyldt.
- Og det går heller ikke denne gang, sagde hun i går. - De lægger et par tillæg på hist og pist, og det har fagbevægelsen ladet sig spise af med i årevis. Godt, at rødstrømperne er kommet og har fået liv i det hele igen. For det er EEN overenskomst, vi må have. Ordet kvindeløn hører ikke hjemme i det danske sprog.
Inger Gamburg var også blandt talerne foran forligsinstitutionen, ligesom hun med liv og glød deltog i det store planlægningsmøde for få dage siden.
else.

N O T E R

1. Inger Gamburg
Inger Gamburg (1892 - 1979) var fagforeningsformand og politiker. Som ung industriarbejder blev hun fagligt aktiv i Kvindeligt Arbejderforbund og i 1925 dannede hun Arbejderkvindernes Oplysningsforening sammen med Marie Nielsen. Hun var formand for industriarbejdernes afdeling af Kvindeligt Arbejderforbund 1926-65 og havde flere tillidsposter i Danmarks Kommunistiske Parti. Fra 1946-58 var hun medlem af Borgerrepræsentationen. Som den første i Kvindeligt Arbejderforbund rejste hun i 1930´erne kravet om ligeløn.

Læs mere om Inger Gamburg i biografien fra Dansk Kvindebiografisk Leksikon.
http://www.kvinfo.dk/side/170/bio/1298/