Der var demonstration for ligeløn foran Forligsinstitutionen under overenskomstforhandlingerne i marts 1973. "Ligelønnen er hjemme nu", erklærede Kvindeligt Arbejderforbunds formand Toni Grøn. Kampen for at nå dertil havde været lang: "Vi har kæmpet i 90 år", konstaterede en af demonstranterne.

"Vi har kæmpet for ligeløn i 90 år". Politiken 3.3.1973, s. 6

Vi har kæmpet for ligeløn i 90 år

Meget ringe tilslutning til ligelønsdemonstrationen i København i går


Kvinderne er langtfra ligeberettigede herhjemme. Det kom klart til udtryk ved ligeløns-demonstrationen i København i går. Ku ca. 1000 kvinder deltog i demonstrationen fra Rådhuspladsen, resten stod hjemme i deres køkkener og stegte frikadeller.

Men skal man tro forbundsformands Toni Grøns ord var demonstrationen næsten overflødig. -Ligelønnen er hjemme nu, sagde den forkølede formand til forsamlingen foran Forligsinstitutionen på Sct. Annæ Plads. - Nu mangler vi kun at løse lavtlønsproblemet.
En kvindelig bryggeriarbejder sagde: - Ja, vi får måske samme mindsteløn og samme akkordbetaling, men får vi også lige ret til alt arbejde? Uden den er ligelønnen jo ikke meget værd, for så bliver skellet mellem kvinde- og mandearbejde bare meget større.

DØDSYGE ARBEJDSPLADSER
Grethe Schøn, formand for Kvindeligt Arbejderforbunds afd. l sagde, at forbundet nu havde kæmpet for ligeløn i 90 år. - I 90 år har vi været underbetalt, men nu skal det også være slut. Vi kvinder har gået som en underbetalt arbejdskraft. Vi har holdt liv i en masse dødesyge arbejdspladser.

Anna Christensen, formand for Kvindeligt Arbejderforbunds afd. 5 overrakte Toni Grøn 127.000 underskrifter, som er indsamlet på københavnske arbejdspladser til støtte for ligelønnen. Toni Grøn lovede at bringe underskrifterne videre til forhandlerne næste gang de mødtes.
- L.H.

Kvindeligt Arbejderforbund kræver samme mindsteløn, samme tillæg, ens akkordsatser, ens ansættelsesløn og lige ret til alt arbejde. Det sidste er der ikke ret mange, der tror, de får.


N O T E R

1. Toni Grøn
Toni Grøn (1912 - 1995) var forbundsformand og politiker. Efter en lang karriere i Kvindeligt Arbejderforbund blev hun i 1971 valgt til KADs forbundsformand, en post, hun bestred frem til 1978. Fra 1972 var hun også medlem af LOs forretningsudvalg. I 1950 valgtes hun ind i Borgerrepræsentationen, hvor hun sad til 1970 som repræsentant for Socialdemokratiet.

Læs mere om Toni Grøn i biografien fra Dansk Kvindebiografisk Leksikon:
http://www.kvinfo.dk/side/170/bio/966/