Mette Madsen fra partiet Venstre gik i sit indlæg ved Folketingets behandling af forslaget til ligebehandlingslov imod reglen om at arbejdsgiveren ikke måtte annoncere efter arbejdskraft af et bestemt køn. Asger Lindinger fra Erhvervspartiet forudså en festlig tid med sjove stillingsannoncer.

"Folketingstidende 1977-78", s. 5293-94, 5336Mette Madsen
Reglen om annoncering kan jeg dog allerede i dag sige at vi vender os imod. Vi mener, at man i mange tilfælde, hvor en arbejdsgiver på forhånd har bestemt sig for en medhjælp af et bestemt køn, på den måde, der er foreslået her, vil ulejlige, og forgæves, alle dem af det modsatte køn, som måske ville søge denne stilling. Man vil ulejlige dem med at sætte sig hen og skrive ansøgninger, lave kopier af anbefalinger osv. eller at sidde i timevis og vente i et forkontor.
Jeg vil også bede ministeren prøve at forestille sig en teaterchef, der står og skal bruge en Ophelia. Skal han avertere sådan, at også en masse arbejdsløse mandlige skuespillere skal ulejlige sig med at søge rollen? Eller man ender måske med i stedet for en Ophelia og en Hamlet at stå med to Hamlet´er, for jeg kan heller ikke se, at man har udformet paragraffen sådan, at en arbejdsgiver har lov til at sige nej eller en ansøger har pligt til at sige ja.

Lindinger
Som ordfører for erhvervspartiet, for øvrigt for første gang, er dette en kærkommen lejlighed til at understrege, at dette, det mindste parti i folketinget, i allerhøjeste grad går ind for kønnenes ligestilling i enhver henseende. Jeg kan da ej heller undlade et lille hurra for den lille forskel, større i nogle tilfælde og stor i andre, som dels knytter os så inderligt sammen og dels på en måde skiller os.
Når det er sagt, er det faktisk en festlig tid, vi går i møde. Jeg kan godt lide, at der er sådan lidt humør over tingene, og jeg glæder mig til de annoncer, vi skal til at se, for jeg kan da ikke kritisere min gode ven arbejdsministeren for hans initiativer, og jeg er ganske overbevist om, at flertallet af Danmarks kvinder vil hilse ethvert initiativ med henblik på at få de sidste rester af mangel på total ligestilling fjernet velkommen. Men jeg ser frem til disse vidunderlige annoncer, vi skal se, hvor man søger efter en person, som er villig til at gå i miniskørt måske og ikke har alt for sorte hår på benene og den slags. Vi kan egentlig få en berigelse af vor hverdag, som vi måske slet ikke har regnet med.

N O T E R

undefined  
1. Mette Madsen
Mette Madsen (1924- ) er forfatter og politiker. Hun var medlem af Folketinget for Venstre fra 1971-87. Fra 1984-88 var hun kirkeminister. Mette Madsen har skrevet digtsamlinger, erindringer og satiriske vers, blandt andet til Blæksprutten.

Læs mere om Mette Madsen i biografien fra Dansk kvindebiografisk leksikon
http://www.kvinfo.dk/side/170/bio/997/

undefined   2. Ophelia
Ophelia er den kvindelige hovedperson i Shakespeares drama "Hamlet, Prins af Danmark".

undefined   3. Asger Lindinger
Asger Lindinger (1917-99) var politiker og skibsreder. Han blev valgt til Folketinget for CentrumDemokraterne i 1977, men meldte sig ud i 1978 og stiftede Erhvervspartiet, senere Centerpartiet.

undefined   4. Erhvervspartiet
Erhvervspartiet blev stiftet 24. januar 1978 af Asger Lindinger og var repræsenteret i Folketinget fra 1978-79. Partiet skiftede navn til Centerpartiet, men opnåede aldrig valg til Folketinget.