KVINFOs Ekspertdatabase
spacer spacer
Forord til DKL Online
Søgevejledning
Brugernes bidrag til DKL
Om den trykte udgave
Enkel søgning
Avanceret søgning
 

Nyt og aktuelt om køn

Hold dig ajour med den nyeste viden om ligestilling, køn og forskning

Klik dig ind på KVINFO Nyt

Inge Sørensen (1924 - 2011)
Sørensen, Inge

*1924, svømmer.

*18.7.1924 i Skovshoved sg.

Forældre: fiskehandler Johan Sigvald S. (1896-1969) og Johanne Cecilie Jensen (1899-1967).

~31.5.1948 med civilingeniør Janus Tabur, *20.2.1918 i Kbh., s. af arbejdsmand Peter T. og Christiane Margrethe Jacobsen.

Børn: Christina Bente (1952), Alan Henrik (1956).

Ved De Olympiske Lege (OL) i Berlin 1936 vandt den 12-årige IS en bronzemedalje i brystsvømning. Med denne opsigtsvækkende præstation blev hun både genstand for en national hyldest og for en diskussion om nedre aldersgrænser for deltagelse i konkurrencer. Journalisten ◊Gunnar Nu Hansen gav hende tilnavnet Lille henrivende Inge, og i Danmark samledes befolkningen omkring radioapparaterne for at høre hans reportager i den første direkte transmission af en udenlandsk idrætsbegivenhed.

IS voksede op i Skovshoved nord for Kbh. og svømmede allerede som helt lille i det nærliggende Øresund. Som otteårig begyndte hun at svømme i Dansk Kvindegymnastikforening, hvor hendes gymnastiklærerinde fra skolen var svømmetræner. Træningen foregik bl.a. i Kbh.s første svømmehal Østerbro Svømmehal, der blev bygget i 1929-30. Hun blev som mange af Mellemkrigstidens succesfulde kvindelige svømmere trænet af ◊•Ingeborg Paul-Petersen, der var leder af Paul Petersens Institut. IS var talentfuld, og hun konkurrerede tidligt med de voksne svømmere. Hun blev bakket op af sine forældre, som lærte hende, at det var lige så vigtigt at kunne tage et nederlag med et smil som at yde en fin præstation. Sit gennembrud fik hun som 11-årig, hvor hun præsterede meget fine tider i brystsvømning. Hun vandt ni danske mesterskaber i årene 1936-44, blev nordisk mester i 1937 og 1939 og Europamester 1938. Hun satte 14 danske rekorder i 200, 400 og 500 m brystsvømning og tre verdensrekorder.

Ved OL i Berlin i 1936 var IS med som yngste deltager. Da hun vandt bronze i finalen, fik Danmark sin første medalje, og hendes præstation vakte en enorm opsigt både i Berlin og Danmark. Ved hjemkomsten blev idrætsfolkene, og især svømmepigerne IS og •Ragnhild Hveger, hyldet af 30.000 mennesker, som havde taget opstilling ved Enghave Station, hvor Berlinekspressen holdt. Senere gik turen til Sønderstrand Badeanstalt, hvorfra IS sejlede til mere hyldest i hjembyen Skovshoved. Undervejs stod folk i tusindvis langs ruten og vinkede til den olympiske heltinde. Et par dage senere udgav musikeren Carl Viggo Meincke slageren Lille henrivende Inge. Med sin rene ungdommelighed blev IS gjort til et nationalt symbol i en tid med oprustning og truende ydre fjender. Men succesen havde også en negativ side. I forlængelse af hendes præstation rejste idrættens ledere og kritikere en debat om aldersgrænsen for deltagelse i konkurrencer. Dansk Idræts-Forbund (DIF) vedtog i november 1936 et forslag fra formanden generalmajor ◊Holten Castenschiold om at fastsætte en nedre aldersgrænse på 16 år for deltagelse i konkurrencer. IS fortsatte dog sin succesfulde svømmekarriere, så øjensynligt havde DIF svært ved at føre sin beslutning ud i livet.

IS blev uddannet fra Ester Berners Institut for dans, ballet, gymnastik og svømning i 1946 og underviste herefter i gymnastik og svømning både i privat regi og foreninger. Efter at hun 1948 var blevet gift med ingeniøren Janus Tabur, bosatte de sig på grund af hans arbejde først i Sydafrika, siden i Canada og fra 1951 i USA. IS underviste i gymnastik og svømning i de forskellige lande, hun boede i, men stoppede, da hun fødte sit første barn i 1952. Hun fortsatte dog med at svømme på fritidsbasis, indtil hun måtte holde op på grund af pandehulebetændelse. IS nåede toppen af sin karriere, allerede da hun var et barn. Og netop hendes barnlige uskyld førte til et så markant gennembrud i medierne, at efterfølgende generationer stadig ved, hvem “Lille henrivende Inge” er.

Foto i KB.

Anne Lykke Poulsen

 
Professioner
Svømmere
 
Organisationer
 
Emneord
Idræt · Svømning · Eliteidræt · Olympiske lege · Emigranter
 
Tidsperioder
1900-tallet · 1930'erne · 1940'erne
 
Regioner
Københavns Amt
Digital udgave © Copyright 2003 KVINFO
Tilbage til resultatliste  |  Ny søgning

KVINFOs ekspertdatabase

Find navne, når der skal udpeges medlemmer til råd, nævn, udvalg og bestyrelser. Find navne, hvis der er brug for en ekspertudtalelse. Det er gratis, den er opdateret.

Søg