KVINFOs Ekspertdatabase
spacer spacer
Forord til DKL Online
Søgevejledning
Brugernes bidrag til DKL
Om den trykte udgave
Enkel søgning
Avanceret søgning
 

Nyt og aktuelt om køn

Hold dig ajour med den nyeste viden om ligestilling, køn og forskning

Klik dig ind på KVINFO Nyt

Ellen Laursen (1917 - 1982)
Laursen, Ellen Kirstine

1917-82, missionær.

*22.4.1917 i Horsens, †19.7.1982 i Århus.

Forældre: portør Laurs Andreas L. (1886-1963) og Ane Madsen (1888-1953).

Som barn i Horsens gik EL i søndagsskole. Her hørte hun om missionærernes arbejde, og hun fik den opfattelse, at det måtte være det højeste mål for enhver kristen at blive missionær. Men da hun samtidig mente, at en missionær måtte være fejlfri, anså hun det for umuligt selv at blive det. I 1941 tog hun lærereksamen fra Gedved Seminarium, hvorefter hun fik ansættelse ved Outrup Hovedskole, derefter Horsens kommunale Mellem- og Realskole. I løbet af 1944 skete der store omvæltninger i ELs liv. Drømmen om en missionærgerning var blevet holdt levende ved, at hun gennem sine ungdomsår havde været penneveninde med en indisk hindupige. Det førte til intense studier af hinduismen. Da hendes yngre broder Gunnar L. besluttede sig til at rejse til Nigeria for Dansk forenet Sudanmission, meldte hun sig som ansøger hos Dansk Santalmission, der siden 1867 havde drevet missionsvirksomhed blandt santalerne i Indien og Bangladesh. EL blev antaget og kom i 1946 på missionsskole i Skotland. Det, at to unge i Horsens skulle rejse ud som missionærer, resulterede i dannelsen af 10-12 missionskredse, idet KFUMs (Kristelig Forening for Unge Mænd) og KFUKs (Kristelig Forening for Unge Kvinder) vandreklub, som de begge var med i, besluttede at følge dem i arbejdet.

EL fik fra 1946 sin gerning som lærer i Vestbengalen ved Narainpur pigekostskole, grundlagt i 1924 af Signe Kampp. 1951 blev hun leder, og det blev hende, der kom til at udbygge og præge skolen, som 1960 også fik gymnasium. Skolen havde i en årrække 6-700 elever, hvoraf mange boede i hostelbygninger på stedet. Halvdelen af pigerne kom fra familier med hinduistisk eller muslimsk baggrund. Da det undertiden var svært at skaffe veluddannede kristne lærere, ansatte EL også hinduer. Hun tog mange initiativer til at forbedre skolens økonomi og fysiske forhold. Hun fik således opført nye skolebygninger, boliger til elever og medarbejdere og et forsamlingshus. Da stedets kirke efterhånden blev for lille, tog hun initiativ til opførelse af en ny kirke, der blev indviet 1972. Et vandtårn med rissilo gav mulighed for indlagt vand, og køkkenet blev udstyret med biogasanlæg. For at skabe et økonomisk grundlag satte EL gang i en produktion af mursten, der blev lavet af cement og gratis slagger fra jernbanen. Hun startede desuden en produktion af sukkerrør, ris, linser og oliefrø. Endelig fik hun venner i Danmark til at sponsorere skolepiger fra fattige hjem. EL forlod Indien efter 35 år i 1981. Hun døde året efter i Århus efter svær sygdom.

Olav Hodne: Santalmisjonens historie, 1992. Santal Posten 8/1982.

Johanne M. Petersen

 
Professioner
Lærere · Missionærer · Skoleledere
 
Organisationer
Dansk Santalmission · Narainpur Pigekostskole
 
Emneord
Indien · Internationalt arbejde · Kristendom · Pigeskoler · Udlandsophold
 
Tidsperioder
1900-tallet · 1940'erne · 1950'erne · 1960'erne · 1970'erne
 
Regioner
Vejle Amt
Digital udgave © Copyright 2003 KVINFO
Tilbage til resultatliste  |  Ny søgning

KVINFOs ekspertdatabase

Find navne, når der skal udpeges medlemmer til råd, nævn, udvalg og bestyrelser. Find navne, hvis der er brug for en ekspertudtalelse. Det er gratis, den er opdateret.

Søg