KVINFOs Ekspertdatabase
spacer spacer
Forord til DKL Online
Søgevejledning
Brugernes bidrag til DKL
Om den trykte udgave
Enkel søgning
Avanceret søgning
 

Nyt og aktuelt om køn

Hold dig ajour med den nyeste viden om ligestilling, køn og forskning

Klik dig ind på KVINFO Nyt

Jytte Andersen (1942 - )
Andersen, Jytte Maria

*1942, minister.

*9.9.1942 i Kbh.

Forældre: malersvend Boye Johansen (1914-60) og syerske Inge Nilsson (1916-89).

~5.12.1965 (b.v.) med trævarehandler Andreas A., *11.11.1937 i Sønderborg, s. af manufakturhandler Jürgen Bruhn A. og Louise Kirstine Petersen. Ægteskabet opløst 1994.

Børn: Jørgen (1968).

JA kommer fra beskedne kår. Hun voksede op på Nørrebro og boede i sin barndom alene sammen med sin moder, der arbejdede som syerske. Selv blev hun uddannet kontorassistent. Hun har ofte fremhævet, at hendes sociale engagement blev vakt gennem opvæksten, hvor hun fik et ønske om at være med til at ændre forholdene for de dårligt stillede i samfundet. Denne opmærksomhed over for de ressourcesvage grupper har gennemgående karakteriseret hendes politiske profil.

Aktiv socialdemokrat blev JA i starten af 1970’erne, da hun blev valgt som sekretær for vælgerforeningen i Vallensbæk, hvor hun boede. 1974-80 var hun medlem af Vallensbæk kommunalbestyrelse. Hun kom i Folketinget i 1979, hvor hun i starten især beskæftigede sig med uddannelses- og socialpolitik. Hun blev også kendt som en dygtig administrator, og 1981-86 var hun sekretær for folketingsgruppen. JA har haft en lang række tillidsposter i Socialdemokratiet, bl.a. var hun i ti år, fra 1977, medlem af hovedbestyrelsen og 1979-80 af forretningsudvalget samt 1979-83 formand for partiets ligestillingsudvalg. 1993-98 var hun arbejdsminister, fra 1998 bolig- og byminister, og i 1999 blev hun udpeget til ligestillingsminister. Gennem hele sin politiske karriere har hun arbejdet for, at Socialdemokratiet skulle have en stærk profil på uddannelses-, børnepasnings- og ligestillingsområdet. Hun har fx været en varm fortaler for et krav om betalt frihed til uddannelse for voksne. I sin tid som arbejdsminister prioriterede hun også disse mærkesager, men koblede dem sammen med kravene om et mere fleksibelt arbejdsmarked med mere plads til familien. Af konkret lovgivning udmøntede det sig bl.a. i uddannelses- og børnepasningsorloven. På det ligestillingspolitiske område har hun fx markeret sig med forslag om obligatorisk barselsorlov til mænd samt kønskvotering.

JA er et eksempel på en kvindelig toppolitiker, der har formået at holde fast i de klassiske socialdemokratiske idealer ved at kombinere ligestillingen mellem kønnene med større social lighed. Samtidig har hun gennem sit mangeårige kvindepolitiske engagement været med til at sikre kvinder en stærkere position både i Socialdemokratiet og i samfundet som sådant.

Foto i ABA, KB.

Kirsten Junge (red): Magtens kvinder, 1994.

Ann-Dorte Christensen

 
Professioner
Folketingsmedlemmer · Ministre · Kommunalpolitikere
 
Organisationer
Folketinget · Socialdemokratiet · Arbejdsministeriet · Boligministeriet · Ligestillingsministeriet
 
Emneord
Politik · Arbejdsmarkedspolitik · Boligpolitik · Ligestillingspolitik · Forvaltning · Stat
 
Tidsperioder
1900-tallet · 1970'erne · 1980'erne · 1990'erne
 
Regioner
Københavns Kommune
Digital udgave © Copyright 2003 KVINFO
Tilbage til resultatliste  |  Ny søgning

KVINFOs ekspertdatabase

Find navne, når der skal udpeges medlemmer til råd, nævn, udvalg og bestyrelser. Find navne, hvis der er brug for en ekspertudtalelse. Det er gratis, den er opdateret.

Søg